İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

MEB, depreme hazır değil

Milli Eğitim bakanlığına bağlı okullar depreme ne kadar hazır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Eylül 2019 01:00, Son Güncelleme : 27 Eylül 2019 08:02
MEB, depreme hazır değil

İstanbul'da yaşanan 5.8 şiddetindeki deprem sırasında okulların yoğun olduğu bir bölgedeydim.

Yıllarca eğitim yöneticiliği yaptım. Son 20 yıldaki (büyük Yalova ve Düzce dahil) tüm depremlerde İstanbul'daydım. Öncesini, anı ve sonrasını bir çok kez analiz etme fırsatı buldum.17 Ağustos 1999 depreminden sonra okullar açıldığı gün yaşadığımız dünkü şiddetteki artçı deprem sırasında birinci sınıfların başındaydım bir sınıf öğretmeni olarak. Derste tam da çocukları okula adapte etmeye çalışırken balonla oynarken ilk gün ağlamalarını oyunla çözmeye çalışırken yakalanmıştık depreme.

Veliler kapıya hücum etmişlerdi. Önce onlara yolu açmalarını hiçbir çocuğu vermeyeceğimi bağırarak söylemiştim.

Bir iki veli yardımıyla bahçeye güvenli bir yere vardıktan sonra tek tek velilere teslim etmiştik çocukları. Velisi gelmeyenleri de eve göndermemiş veli gelene kadar beklemiştik. Validen okul tatil talimatı da beklemedik. Çocuğu veli aldıktan sonra çok da sorun değil bu durumlarda. Cep telefonu da bu kadar yaygın değildi. Olsa da dün de telefon adeta yoktu.

O büyük depremler sonrasında çok planlar yapıldı, eğitimler verildi. Her an teyakkuzda idik o yıllarda.

Çantalarımızda fener, düdük. Toplanma alanı, okul deprem planı, aile deprem planı ... vs. Çok tatbikat yaptık yıllarca. Yöneticilik sürecimde o yıl (1999) başladı.

Dün gördük ki her şey unutulmuş. Deprem anında binadan çıkılmaması gerektiği, depreme dayanıklı sıra altına girmeyi hep unuttuk Bunları kişisel övünme için değil dün yaşanan tecrübedeki yanlışların görülmesi için anlatıyorum.

Dün bir ilkokul çocuğu okuldan 500 metre ilerde ağlar bir vaziyette yola çıkarken gördüm. Konuşmaya çalıştım sakinleştirdim derken okula kadar götürüp ailesini öğretmeninin yanında beklemesini tembih ettim.

Deprem önerileri...

1- Okulun bina olarak deprem güvenliği bilinmelidir. Yeni binalar sokaktan hatta okul bahçesinden daha güvenli olabilir.

Öncelikle deprem anında yapılacaklar okulda belirlenmeli öğrenci, öğretmen, veli bilgilendirilmelidir.

2- Tatbikatlar mutlaka yapılmalıdır.

3- Okul içi en güvenli yer ise okul içinde kalınması sağlanmalı ama bahçede binalardan uzak bir toplanma alanı belirlenmesi en doğrusu olur.

4- Tüm öğrencilerin iletişim bilgileri öğretmen ve idarede mutlaka bulunmalı. Hem de yazılı olarak. İnternet çalışmaması, elektrik kesilmesi düşünülmelidir. Veliler güncellemeyi mutlaka yapmalı.

5- Çocukların nerede toplanacağı, nerede teslim edileceği velilere mutlaka anlatılmalı. Okul bahçesi güvenli değilse yakındaki bir park vs de seçilebilir. En az iki alternatif olmalı.

5-Çocuklar veliye teslim edilmeden gönderilmemeli, öncelikle ilk gelen velilere teslimat yapılıp rahatlama sağlanmalı.

6- Çocuklar veli onayı olmadan başka birine verilmemeli. Çünkü çocuğu gideceği yerde neyin beklediği belli değildir. (Evleri yıkılmış olabilir, yol kapanmış olabilir... vs)

7- Çocuklar veli tarafından bildirilen diğer kişilere veli bilgisi dahilinde verilmelidir.

Som olarak; MEB mutlaka bu konuda tedbir almalı ve tüm yöneticilerden başlamak üzere öğretmen, veli ve yöneticileri bilinçli hale getirmelidir.

Ailelerin de depremde krizi nasıl yönetecekleri, buluşma noktası, deprem çantası, A,B,C ihtimallerine karşı buluşma noktaları ve hareket tarzı gibi konularda bilinçlendirilmelidirler.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber