MEB'den erken okuma bayramı yapmayın uyarısı

Okuma bayramları; Mayıs ayının üçüncü haftasından önce yapılmamalıdır, Etkinlikler yapılırken sınıflar arası rekabet ortamının oluşturulmamasına dikkat edilmelidir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Eylül 2019 00:03, Son Güncelleme : 30 Eylül 2019 00:54
MEB'den erken okuma bayramı yapmayın uyarısı

Okumak; insanı engin bilgi, kültür, özgür düşünme, güzel konuşma, liderlik gibi yeteneklerle donatırken insanın bakış açısının değişmesini ve kendini daha iyi ifade etmesini sağlar.

İlkokul 1. sınıfa giden öğrenciler harflerin görsel sembolleri ile sesleri eşleştirerek ilk okumayı gerçekleştirir. Bu süreçte öğrenciler okumayı öğrenir. Okuma ve yazma becerilerinin kazanılmasıyla birinci sınıfların bu heyecan ve başarılarını kutlamak için "Okuma Bayramı" adı altında okullarda çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. "Okuma Bayramı" etkinlikleri; birlik, beraberlik, dayanışma, paylaşma ve özgüvenin geliştirildiği/kazanıldığı, yeteneklerin sergilendiği, coşku ve heyecanla okuma sevincinin paylaşıldığı etkinliklerdir.

Okullarımızda yapılan "Okuma Bayramı" etkinliklerinde Türk Milli Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri ile örtüşmeyen durumların yaşanmış olması, etkinliklerin okullarımızda farklı tarihlerde gerçekleştirilmesi, sınıfta tüm öğrenciler tarafından okuma yazma becerileri edinilmeden ve kişisel farklılıklar gözetilmeden görev dağılımının yapılması, okuma becerisi kazanamamış öğrencilere görev verilmiyor olması vb. sorunların yaşandığı bilinmektedir.

Bu nedenle ülke genelinde okullarımızda uygulama birliğini sağlamak amacıyla "Okuma Bayramı" etkinliklerinde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir.

Okuma Bayramı etkinlikleri;

Mayıs ayının üçüncü haftasından önce yapılmamalıdır. Etkinliklerin yapılacağı tarih ilgi Yönetmelik'te belirtildiği şekilde belirlenmeli ve planlanmalıdır.

1.sınıfta okuma ve yazma becerilerini edinemeyen öğrencilerin psikososyal durumları dikkate alınarak düzenlenmelidir. Bu öğrencilerin etkinliklere katılımı konusunda hassas davranılmalıdır.

Görev dağılımında öğrencilerin bireysel farklılıkları dikkate alınmalıdır.

Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini destekleyen etkinliklerden oluşmalıdır.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde yer alan anahtar yetkinliklerden "Dilde İletişim" kapsamında belirlenen şekilde sosyal ve kültürel bağlama uygun, dil becerilerini geliştirici etkinliklerden oluşmalıdır.

Etkinlikler yapılırken sınıflar arası rekabet ortamının oluşturulmamasına dikkat edilmelidir.

2023 Eğitim Vizyonu'nda belirtildiği üzere öğrencilerin Türkçenin inceliklerini tanımalarını sağlayan, Türkçeyi özenli ve bilinçli biçimde kullanmalarını destekleyecek şekilde düzenlenmelidir.

İşte o uyarı yazısı;

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber