Hangi öğretmenlerin yer değiştirmelerde öncelik hakkı vardır?

Okulu Kapatılan Öğretmenler ile yöneticilik görevlerinden istekleri üzerine ayrılanların yer değiştirmelerde öncelik hakkı vardır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Ekim 2019 00:05, Son Güncelleme : 07 Ekim 2019 12:10
Hangi öğretmenlerin yer değiştirmelerde öncelik hakkı vardır?

1-OKULU KAPATILAN ÖĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRMELERDE ÖNCELİK HAKKI VARDIR

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 1. fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"(1) Eğitim kurumunun ya da bölümün/eğitim kurumunda uygulanmakta olan mesleki ve teknik eğitim alanının kapanması, program değişikliği, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla ders/alan kaldırılması ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler sonucu öğretmen fazlalığı oluşması halinde; eğitim kurumunun ya da bölümün kapatılması veya program değişikliği sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, yeni eğitim kurumu açılarak öğrencilerin taşınması halinde bu eğitim kurumlarına, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan eğitim kurumlarında ya da bölümlerde görevli olanlar ise açık norm kadro bulunması halinde öncelikle öğrencilerin taşındığı eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır."

Bu hükümlere göre; okulları kapatılan öğretmenler yeni eğitim kurumu açılarak öğrencilerin taşınması halinde bu eğitim kurumlarına, yeni eğitim kurumu açılmamışsa, öncelikle öğrencilerin taşındığı okullara ve il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanmaktadırlar.

Peki; okulu kapatıldığı için il/ilçe emrine atanan öğretmenlerin yer değiştirmede öncelik hakları var mıdır?

Fakat bu atamalarda boş norm kadro bulunmaması halinde bu öğretmenler okulları kapatıldığından dolayı il/ilçe emrine atanmaktadırlar.

Özür durumu atamalarında il/ilçe emrine verilen öğretmenlerle birlikte ve okullardaki norm kadro fazlası öğretmenlerle birlikte norm fazlası öğretmenlerin atamalarında bu okulları kapatılan öğretmenlere yer değiştirme hakkı tekrar verilmektedir.

Bu durumda okulları kapatılan öğretmenler; Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 1. fıkrasından dolayı elde ettikleri öncelikle atanma hakları göz ardı edilmektedir.

Dolayısıyla okulları kapatıldığından dolayı il/ilçe emrine verilen öğretmenlerin her türlü il/il dışı özür durumu norm fazlası yer değiştirmelerinde önce boşalan norm kadrolara tercihi alınarak öncelikle atanması gerekmektedir.

Fakat son zamanlarda köy okullarının gereksiz yere kapatılarak; öğretmenlerin yer değiştirmesi ve yeni bir taşıma hattı yaratmak için kullanıldığı görülmektedir.

2-YÖNETİCİLİK GÖREVLERİNDEN İSTEKLERİ ÜZERİNE AYRILANLARIN YER DEĞİŞTİRMELERDE ÖNCELİK HAKKI VARDIR

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme yönetmeliğinin "Yöneticilik görevinden ayrılma" başlıklı 34. maddesi 1. fıkrasındaki; " (1) Yöneticilik görevlerinden istekleri üzerine ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise öncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilçe içerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna, ilçe içerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il içerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında açık norm kadro bulunan eğitim kurumuna öğretmen olarak atanır." hükümlerine göre;

Yöneticilik görevlerinden istekleri üzerine ayrılanlar;

1- Bulundukları eğitim kurumunda alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna,

2- Öncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilçe içerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna,

3- İlçe içerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il içerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında açık norm kadro bulunan eğitim kurumuna öğretmen olarak atanırlar.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber