Son değişiklik bağlamında renk körlüğü

29 Eylül 2019 tarihli yönetmelik değişikliğinde, renk körlüğü bağlamında değişen bir şey yok.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ekim 2019 15:12, Son Güncelleme : 07 Ekim 2019 15:29
Son değişiklik bağlamında renk körlüğü

Renk körlüğü rahatsızlığı, polis olma hayali kuran adayların merak ettiği sağlık sorunlarının başında geliyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun görsel basında son zamanlarda yapmış olduğu açıklamalar renk körü olan adayları heyecanlandırmıştı.

Süleyman Soylu, en son 8 Eylül 2019 tarihinde katılmış olduğu bir televizyon programında renk körlüğü ile ilgili 3 saat toplantı yapıldığını söylemiş ve bu konuda bütün dünyayı analiz ettiklerini, ciddi bir çalışma ortaya koyulduğunu ve bu konuda bir karar oluşturduklarını bu konudaki kararı ise önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını belirtmişti.

29 Eylül 2019'da Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı.

Eski sağlık yönetmeliğinde Parsiyel veya total diskromatopsi (renk körlüğü) öğrenciliğe engeldir ifadeleri yer alırken, yeni yönetmelikte bu ibare yer almamaktadır.

Ancak yeni yönetmelikte, eski yönetmelikte olduğun gibi Görme ve diskromotopsi muayenesinde lens kullanılmasına izin verilmez ifadesi yer almaya devam etmektedir.

Eski yönetmelikte yer alan ifadeler şu şekildeydi;

A) (Ek cümle:RG-27/10/2010-27742) Görme ve diskromotopsi muayenesinde lens kullanılmasına izin verilmez.
1) Bu siteme ait konjenital anomali, kronik ve ilerleyici hastalığı bulunmayacaktır.
2) İshiara kitabı ile yapılan muayenede parsiyel veya total diskromatopsi (renk körlüğü) bulunmayacaktır.
3) Göz ve göz ekleri tam ve sağlam olacaktır. (Mülga ibare:RG-14/12/2012-28497) (...)
4) Göz ve göz eklerine ait eşkal belirleyici kalıcı sekel bulunmayacaktır.
5) Polis Kolejine alınacak öğrencilerde; görme her iki gözde ayrı ayrı ihtilafsız tam olacaktır.
6) Polis Meslek Yüksek Okuluna alınacak öğrencilerde; görme her iki gözde ayrı ayrı myoplarda; (sferik + silendirik) - 1 Diyoptri ve hipermetroplarda + 1 Diyoptriyi geçemez. Mixt astigmatlarda transpozisyon sonrası değerlere göre işlem yapılır. Düzeltmeden sonra sadece gözlerden birinin görme gücü en az 7/10 ve her iki gözde görme güçleri toplamı en az 16/20 olmak zorundadır. Gözlük camı veya lens ile yapılan tashihtir.
7) Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Fakülte ve Yüksek Okul lisans programı ile polis meslek eğitim merkezi müdürlüğüne alınacak öğrencilerde refraksiyon kusuru her iki gözde ayrı ayrı myoplarda; (sferik + silendirik) - 2 Diyoptri ve hipermetroplarda + 1 Diyoptriyi geçemez. Mixt astigmatlarda transpozisyon sonrası değerlere göre işlem yapılır. Düzeltmeden önce sonra sadece gözlerden birinin görme gücü en az 7/10 ve her iki gözde görme güçleri toplamı en az 16/20 olmak zorundadır. Gözlük camı veya lens ile yapılan tashihtir.

Yeni yönetmelikte ise İshiara kitabı ile yapılan muayenede parsiyel veya total diskromatopsi (renk körlüğü) bulunmayacaktır ifadelerinin yer almaması dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber