Ders saatleri bitince başlayan eğitim faaliyetlerinde nöbetçi öğretmenin görevi devam eder mi?

Okulun normal ders saatleri bitince öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla belirlenen süre bitiminde nöbetçi öğretmenlerinde görev süresi bitecektir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Ekim 2019 11:59, Son Güncelleme : 12 Ekim 2019 22:25
Ders saatleri bitince başlayan eğitim faaliyetlerinde nöbetçi öğretmenin görevi devam eder mi?

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 8. fıkrasındaki; "(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir." hükümlerine,

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlere nöbet görevi verilmesinin esasları" başlıklı 44. maddesi 1. fıkrası (c) bendindeki; "(2) Nöbetlerde aşağıdaki esaslara uyulur: c) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra biter. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler tek devrede nöbet tutarlar." hükümlerine göre nöbetçi öğretmenin görev süreleri belirlenmiştir.

Fakat bazı durumlarda okuldaki ders saatleri bitince bazı eğitim-öğretim faaliyetleri başlamaktadır.

Örnek 1- Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar." hükümleri okul öncesi öğretmenlerinin kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutacaklarını öngörmektedir.

Aynı Yönetmeliğin "Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri" başlıklı 6. maddesi 1. fıkrası (a) bendindeki; "(1) Okul öncesi eğitim kurumlarında; a) Günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile ikili eğitim yapılır." hükümleri ile okul öncesi öğretmenleri günde ellişer dakika teneffüs yapılmadan aralıksız 6 etkinlik saati öğrencilerin başında durmaktadır.

Aynı Yönetmeliğin "Öğretmen" başlıklı 43. maddesi 8. fıkrasındaki; "(8) Okul öncesi eğitim kurumlarında sabah ve ikindi kahvaltısı esnasında çocuklarla birlikte bulunur, grubundaki çocukların düzenli bir şekilde yemek yemelerini sağlar." hükümleri ile de okul öncesi öğretmenleri çocukların düzenli bir şekilde yemek yemelerini sağlamaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 01.11.2016 tarih ve 12229882 sayılı yazılarında; "Yukarıda sözü edilen Yönetmelik maddesi hükümleri açık olup anaokulu ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenlerinin aralıksız olarak yürüttükleri 6 saat süreli eğitim etkinliklerinden yarım saat önce ve yarım saat sonrasında tutacakları nöbetle o günkü nöbet görevini yerine getirmiş sayılacakları Bakanlık Makamınca onaylanan ve Başbakanlıkça uygun görülerek Resmi Gazete'de yayımlanan bir hükümdür." açıklamasında bulunularak nöbet görevinin ilk ders başlamadan 30 dakika önce son ders bitiminden 30 dakika sonra tutacakları nöbetle okul öncesi öğretmenlerinin nöbet görevini yerine getirmiş sayılacakları açıklanmıştır.

Bu durumda diğer okullarda bulunan ana sınıflarındaki okul öncesi öğretmenleri; ders süreleri ve öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılarak belirlenen süre sonunda nöbetçi öğretmen olarak görev süresi bitecektir. Bu süreden sonra okulda devam eden ders saatlerinde örneğin bir lisede devam eden sürelerde nöbet tutmayacaktır. Çünkü öğretmen kendi ders süresi 6 saattir. Ve nöbet ücreti ve görevi sınıfıyla alakalı olarak verilmektedir. Aynı durum özel eğitim öğretmenleri içinde geçerlidir.

Örnek 2- Okulun normal ders saatleri bitince başlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında nöbetçi öğretmenin bir görevi bulunmamaktadır.

Şöyle ki; Milli Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesinin "Kurs merkezi müdür yardımcısının görevleri" başlıklı 16. maddesi 1. fıkrası (c) bendinde; "(1) Kurs merkezi müdür yardımcısının görevleri şunlardır: c) Kurs merkezi müdürü tarafından kendisine verilen nöbet görevini yerine getirmek ve kursla ilgili verilecek diğer iş ve işlemleri yürütmek." hükümleri, "Komisyon, öğretmenlerin seçimi ve görevlendirilmesi" başlıklı 11. maddesi 4. fıkrasında; "(4) Kurslarda açılan şube sayısının 5 ve üzerinde olması durumunda kursta görevli öğretmenlerden nöbetçi öğretmen görevlendirilir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre; okulun normal ders saatleri bitince başlayan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarındaki nöbet görevini ilgili müdür yardımcısı ve kurslarda açılan şube sayısının 5 ve üzerinde olması durumunda kursta görevli öğretmenlerden nöbetçi öğretmen görevlendirilerek yerine getirilecektir.

Kısacası okulun normal ders saatleri bitince öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla belirlenen süre bitiminde nöbetçi öğretmenlerinde görev süresi bitecektir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber