Sayıştay, 5 rektör yardımcısı atayan üniversiteyi uyardı

Sayıştay Başkanlığı mevzuatın emrettiği sayıda fazla Rektör Yardımcısı ataması sebebiyle Ankara Üniversitesini uyardı!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Ekim 2019 14:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sayıştay, 5 rektör yardımcısı atayan üniversiteyi uyardı

Bilindiği üzere, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında; "Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, üniversitenin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi kendi rektörlük görev süresiyle sınırlı olmak kaydıyla rektör yardımcısı olarak seçer. Ancak, merkezi açık öğretim yapmakla görevli üniversitelerde, gerekli hallerde rektör tarafından beş rektör yardımcısı seçilebilir." düzenlemesi yer almaktadır.

Bununla birlikte, "Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliği"nin 4 üncü maddesinin 6 ncı fıkrasında; "Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, Üniversitenin aylıklı profesörleri arasından ikiden az olmamak kaydıyla, en çok üç kişiyi rektör yardımcısı olarak seçer. Ancak merkezi açık öğretim yapmakla görevli üniversitelerde, gerekli hallerde rektör tarafından beş rektör yardımcısı seçilebilir." ifadesi bulunmaktadır.

Bu düzenlemeler çerçevesinde; ülkemizde merkezi Açıköğretim yapmakla görevli Anadolu, Atatürk ve İstanbul Üniversiteleri haricindeki diğer yükseköğretim kurumlarında en çok 3 (üç) rektör yardımcısı atanabilmektedir.

Ancak, Ankara Üniversitesi tarafından kanunun emrettiği sayıdan fazla Rektör Yardımcısı görevlendirilmesi Sayıştay Başkanlığı tarafından denetim raporunda bulgu olarak yer almıştır.

Sayıştay, araştırma üniversitesi statüsünde bulunan Ankara Üniversitesinin yönetimsel ve bilimsel çalışmalarının karşılanması açısından ilgili üniversite tarafından ileri sürülen hususları kabul etmesine rağmen, kanunda yer alan sayıdan fazla görevlendirme yapılmasının ileride kamu zararına ve telafisi güç sonuçlar doğuracağını ifade etmiştir.

Bu bağlamda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından günümüz mevcut yükseköğretim sisteminin geldiği nokta ve özellikle büyük üniversitelerin idari yapısının daha sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi için 2547 sayılı Kanunda Rektör Yardımcısı sınırlamasında düzenleme yapması zorunluluk arz etmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber