Boşanma halinde aile yardımı ödeneği kime verilir?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202. maddesine göre, boşanma halinde mahkemenin aile yardımının kime ödeneceği konusunda da karar vermesi gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ekim 2019 10:11, Son Güncelleme : 18 Ekim 2019 15:33
Boşanma halinde aile yardımı ödeneği kime verilir?

SORU: İyi akşamlar boşanma sürecimdeki eşim de ben de öğretmeniz. Sanıyorum kanunen olması gerektiği gibi çocuk yardımını eşim alıyordu. Anlaşmalı boşanma protokolümüzde vekalet ben de (yani annede) olacak. Resmi olarak boşanma durumunda, çocuk annede kalacağı için çocuk yardımı alabiliyor muyum? Bunun için boşanma protokolündeki vekalet kısmı yeterli olur mu? Yoksa bunu ayrı madde olarak protokole eklememiz gerekir mi? Çok teşekkürler. İyi çalışmalar

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Aile Yardımı Ödeneği" başlıklı 202. Maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Madde 202 - Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.

Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.

Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir."

Söz konusu maddeye göre boşanma durumunda mahkemenin kararında yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini belirtmesi gerekir. Ancak bu durum özellikle belirtilmese dahi velayet hangi tarafa verilmişse yardımında o tarafa verilmesi gerekir.

Devlet Personel Başkanlığı 29/01/2014 tarihli ve 285 sayılı görüşünde "mahkemenin çocuğun bakımını bir tarafa bıraktığı ve yardımın oranına ilişkin karar vermediği durumlarda söz konusunu yardımın çocuğun bırakıldığı tarafa yapılması gerektiği" yönünde görüş bildirmiştir. Tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber