Nöbetçi öğretmenden, nöbetçi Bakana selam olsun!

TBMM'de ilk nöbetçi bakan olan Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Nöbetçi bakan uygulaması bağlamında, okullardaki nöbet uygulamasına dair sorunları paylaşıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Ekim 2019 12:24, Son Güncelleme : 23 Ekim 2019 12:29
Nöbetçi öğretmenden, nöbetçi Bakana selam olsun!

Cumhurbaşkanlığı tarafından nöbetçi bakan uygulaması başlayınca ilk nöbetçi bakan olan Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK Twitter den mesaj atmış ve

"Öğrenciyken çok nöbet tuttum. Öğretmenlikten hatırladığım "sen gençsin tutarsın" sözleriydi. Askerlikte ilk nöbet bana düşerdi genelde. Bakan oldum, meclise nöbetçi bakan uygulaması getirildi, yine ilk nöbeti ben tuttum. Tüm nöbetçi öğretmenlere selam ederim, sizinleyim:)"

cümlelerini yazmış.

Öğretmenler bu mesajı okuyunca nöbetin her kurumdaki müsebbibi Ziya SELÇUK mu diye düşünürken tarihinin çok eskiye dayandığı akıllarına gelmiş.

Nöbetçi Öğretmenlere selam söyleyen sayın bakana öğretmenlerin de selamı var. Hem de çözülmeyen nöbet sorunlarını dile getirerek selam söylüyorlar.

Selam olsun sayın bakan hatta sorunların çözümüne vesile olsun.

Sayın bakan;

Sizin nöbetçi bakanlık için ücret ödenir mi bilmeyiz ama biz nöbetçi öğretmenlere ücret daha birkaç yıl önce geldi. Geldi gelmesine ama tek sorun ücret de değil. Şu Kabe'nin anahtarı örneğini verdiğiniz yöneticilerinizden kaynaklı sorunlar da var mevzuat kaynaklı sorunlar da var.

- Sayın bakan biz öğretmenlere mevzuatta yer alan birden fazla nöbet nedeniyle okullarda ihtiyaç olsa da olmasa da keyfi olarak haftanın neredeyse 5 günü nöbet tutmak zorunda kalabiliyoruz. Ama ücret sadece bir tanesine ödeniyor. Yani haftada 5 nöbet tutan da tek nöbet tutan da haftada kadrolu öğretmen ise 40TL, Sözleşmeli öğretmen ise 35TL ücret alıyor.

Bu konuda Eğitim Bir Sen dahil neredeyse her sendika eylemde. Birden fazla nöbeti tutmayız diye. Çok nöbet konusunu idarenin keyfiyetinden çıkarsak, ihtiyaç halinde de her nöbet için ücret ödesek ve isteğe bağlı yapsak nasıl olur sayın bakan?

- Bu arada Özel Eğitim Öğretmenleri çocukların engelli olmasından kaynaklı olarak 5 gün nöbet zorunlulukları var sayın bakan. Bu da çözüm bekleyen bir konu.

- Sayın bakan şimdi siz nöbetçi bakansınız ya bir bakan hastalansa onun bakanlık görevini de nöbetçi olarak siz mi yapacaksınız? Hayır dediğinizi duyuyoruz. Bir öğretmen izinli olsa hasta olsa boş geçen dersi nöbetçi öğretmene doldurtuyorlar sayın bakan. Hem de hiç ücret ödemeden. Oysa ki derse gelemeyen öğretmene de ücret ödenmiyor. O zaman derse gelemeyen öğretmene gelmesi halinde ödenmesi gereken ücreti dersi dolduran nöbetçi öğretmene ödesek nasıl olur sayın bakan? Hem böylece bakanlığın mali kaybı olmadan dersleri gönüllülük esasına göre doldurmuş olmaz mıyız?

- Sayın bakan Öğle arasında dinlenme istiyoruz diyor nöbetçi öğretmen ve nihayet MEB'e bir adım attırdık dinlenme zamanı verilmesi mevzuata girdi ama bunu da kafasına göre uygulayan müdürleriniz var sayın bakan.

- Bugünlerde bakanlığın en çok zorlandığı konulardan biri de pansiyonlu okullarda nöbetçi öğretmenlik. Yani nöbetçi belletici denilen gece nöbeti uygulaması. Evet sayın bakan o çocukları biz öğretmenlerden daha güvenli birine emanet edemezsiniz haklısınız ama gece boyunca kalacak öğretmenin ücretinin 100TL olmasını yeterli görüyor musunuz? Ve sayın bakan idarelerinize(il/ilçe MEM) diyoruz ki çoluğu, çocuğu olan var, hastası olan var, gerçekten mazereti olan var, bu işi önce isteklilere yaptırın. Okulda/ilçede/ilde duyuru yapın yeterli personel bulamazsanız sonra adil bir şekilde resen dağıtın görevi. O zaman zül gelmez belki bu görev diyoruz dinletemiyoruz sayın bakan. Çözüm çok kolay ücreti arttırıp teşvik edilmeli, öncelikle isteklilere görev verilmeli ve özellikle okuldaki nöbetçi belleticilerin görev yaptıkları günün ertesi dersleri olmamalıdır. Sabaha kadar nöbet tutan bir öğretmeni sabah derse sokarsanız ne kadar verim alırsınız sayın bakan.

Hiç kusura bakmayın selam verdiniz borçlu çıktınız maalesef sayın bakan. Daha da uzatmadan bizden de size selam olsun sayın bakan.

Maksut BALMUK

Öğretmen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber