İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Engelli memur, hizmetini tamamladıktan sonra istifa edip, 4 yıl sonra emekliliğini isteyebilir mi?

Engelli memur istifa edip daha sonra yine engellilikten dolayı emekliliğini talep edebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Ocak 2020 15:51, Son Güncelleme : 23 Ocak 2020 18:36
Engelli memur, hizmetini tamamladıktan sonra istifa edip, 4 yıl sonra emekliliğini isteyebilir mi?

SORU: Merhaba, engelli memurum ve birinci kategoride yer alıyorum. 3900 günü doldurmam halinde istifa edip dört sene emeklilik beklemeyi planlıyorum. acaba kıdem tazminatımı çalıştığım 11 yıl üzerinden mi, 15 yıl üzerinden mi alacağım?

CEVAP: 5434 e tabi engelli memurların emeklilik şartları;

-Göreve engellilik mevzuatına tabi olarak girmiş olmaları ve en az 15 yıl hizmet sürelerinin bulunması gereklidir.

-Şayet engelli olmalarına rağmen bu durumları daha sonra tespit edilmesi halinde ise, yani göreve başlamadan önce ilgili mevzuat hükümlerine göre en az % 40 oranında engellilk durumlarını gösterir sağlık kurulu raporu var ise veya doğuştan % 40 engelli oldukları belgelendiğinde yine 15 yıl hizmet sürelerinin bulunması gereklidir.

-Bu durumlar olmaması halinde, bu defa çalışmaya başladıktan sonra sağlık kurulu raporu alırlar ve bu durumda da çalışma gücü kayıp oranlarının tespiti SGK Sağlık Kurulunca incelenerek haklarında çalışma gücü kayıp oranlarının;

% 50 ila % 59 arasında olanlar için en az 5760, 40 ila % 49 arasında olanlar için de en az 6480 gün hizmet süreleri aranır.

5510 a tabi engelli memurların emeklilik şartları;

Memurluğa başlamadan önce en az % 60 oranında malul durumda oldukları belirlenir ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamama durumunda en az 15 yıldan beri sigortalılık şartı ve bununla birlikte 3960 gün hizmet aranır.

Ayrıca, görevde iken alınmış olan sağlık kurulu raporları Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi neticesinde memurun çalışma gücündeki kayıp oranının;

% 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verildiğinde en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün, % 40 ila % 49 arasında olduğu kararı verildiğinde de en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün hizmet aranır.

Bu durumlarda önemli olan husus ise şudur: Sosyal güvenlik işlemlerinde emeklilik hizmet süresini tamamlayıp emeklilik yaş grubunu tamamlamak üzere görevlerinden ayrılma uygulaması bulunur, bu durum sadece normal emeklilik talebinde bulunma ile çalışmamakta iken malul durumu düşenlerden malullük aylığı talebinde bulunma halinde geçerlidir.

ANCAK, engellilikten dolayı emeklilikte bir yaş grubu aranmaz, önemli olan ise engellilik şartlarına göre emeklilik talebinde bulunmak için mutlaka memur olarak çalışıyor olunması gerekmektedir. Yani hizmeti tamamlayıp daha sonra engellilikten dolayı emeklilik talebinde bulunmak gibi bir sistem yoktur.

Sonuç bağlamında değerlendirmemiz;

Birinci olarak engellilik oranlarınıza göre yukarıda belirtilen hizmet süreleri ve sigortalılık sürelerinizi taşımanız gereklidir.

İkinci olarak, engellilikten dolayı aylık talebinde bulunmanız için mutlaka memur olarak çalışıyor olmanız gereklidir, memur olarak çalışmama halinde engellilikten dolayı talepte bulunamayacağınızı değerlendirmekteyiz.

Üçüncü olarak da emeklilik ikramiyeleri memurların her hizmet yıllarına karşılık verilmektedir, çalışılmamış yani boşta geçen hizmet sürelerine emeklilik ikramiyesi verilmez. Emekli ikramiyesi de aylık bağlandığı anda verilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber