Bağırsak kanserinin belirtileri

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Ekim 2007 10:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Dr. Murat Kınıkoğlu'nun yazısı

Bağırsak (kolon) kanseri

Bağırsak kanseri sık karşılaştığımız kanser türlerinden biridir.

Çok yağlı, etli, kızartmalı, şekerli yiyeceklerle beslenen, sebze meyve ile arası iyi olmayan kişilerde kolon kanseri gelişme riski yüksek bulunmuştur. Geçen ay yayınlanan bir çalışma, beslenme alışkanlıklarının, yalnız kanserin ortaya çıkmasını değil, yayılma hızını da etkilediğini gösterdi. Bağırsak kanseri başlayan kişilerin beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri kanserin ilerlemesini yavaşlatıyor. Araştırmaya alınan kolon kanserli hastaların bir kısmı yağlı, şekerli, etli, kızartmalı beslenmelerine devam ederken, diğer grup sebze, meyve ağırlıklı bir diyete geçiyor, sonuçta kötü beslenmeye devam eden grupta hastalığın tekrar etme ve ölüm oranı diyet yapan gruba göre 3 misli daha yüksek bulunuyor.

Bağırsak kanseri sık görülen kanser türlerinden birisi olmakla beraber eğer vaktinde teşhis edilirse tedavisi çok kolaydır. Büyük kısmı küçük bir polip şeklinde başlayıp sonra kansere dönüşür. Basit bir kolonoskopi işlemiyle poliplerin alınması ileride kansere dönüşme potansiyelini önler. Haklısınız, durduk yere popomuza boruyla bakılmasını istemeyiz ama emin olun bağırsak kanseri riskini ortadan kaldırmak için değer.

Hiçbir şikayeti olmayan kişilerin bile 50 yaşına geldiklerinde ilk kolonoskopilerini yaptırmalarını, normal çıkması halinde beş yılda bir tekrar ettirmelerini öneriyorum. Ailesinde kolon kanseri olan kişilerin ilk kolonoskopilerini 40 yaşında yaptırmaları gerekiyor.

Bağırsak kanseri, genelde hastalık ilerleyene kadar hiçbir soruna neden olmaz, bazen aşağıdaki şikayetlerden biriyle kendini gösterebilir.

1. Tuvalet alışkanlığı düzenli olan bir kişide birkaç haftadan uzun bir süre kabızlık veya ishal olması.

2. Büyük abdestte kan görülmesi.

3. 40 yaş üstündeki kişilerde durduk yere kansızlık ortaya çıkması.

4. Özellikle karnın alt kısmında şişkinlik, ağrı ve hassasiyet olması.

5. Sebepsiz kilo kaybı ve halsizlik.

6. Kalem şeklinde ince dışkılama.

7. Tuvaletin sonunda bağırsakların tam olarak boşalmadığı hissi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber