Merkez Bankası emeklilerine "Duble maaş" kıyağı

Haber Giriş : 12 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası emeklileri Emekli Sandığı'nın yanında bir de bankanın vakfından maaş alıyor. Vakıf emekli bir başkana 6.6 milyar liralık maaş ödüyor.

Merkez Bankası'ndan emekli olanlara Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli maaş haricinde Merkez Bankası Vakfı'ndan emekli maaşı ödendiği ortaya çıktı. Halen Süreyya Serdengeçti'nin başkanlığını yaptığı Merkez Bankası'ndan emekli olan 3 bin 754 kişiye ödenen maaşlar, 300 milyon ile 6.6 milyar lira arasında değişiyor. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay'ın soru önergesine verdiği cevap, Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'yla ilgili gerçekleri gün yüzüne çıkardı.

Banka'dan 66 trilyon aktarılmış

Babacan, Merkez Bankası'ndan vakfa 1988 yılından 1995 yılına kadar 3.6 trilyon lira aktarıldığını açıkladı. Babacan, 2003 yılına kadar Merkez Bankası çalışanlarından kesilen paralarla vakfa 55 trilyon lira aktarıldığını açıklarken, 2004 yılında kesilen paralarla aktarılan kaynağın 66 trilyon lira olduğunu belirtti.

6.6 milyar emekli maaşı

Babacan, Merkez Bankası Vakfı'ndan bankadan emekli olanlara emekli maşı verildiğini bildirdi. Vakfın kuruluşundan önce bankadan emekli olan 972 kişiye vakıftan emekli maaşı bağlandığını kaydeden Babacan, vakfın kuruluşundan sonra ise emekli olan 4 bin 88 kişiye emekli maaşı ödendiğini açıkladı. Babacan, 334 kişinin vefat etmesi nedeniyle 30 Haziran tarihi itibariyle emekli maaşı ödenen üye sayısının 3 bin 754 olduğunu belirtti. Babacan, "Vakfın 2004 yılı itibariyle ödediği en düşük taban aylığı 300 milyon TL, en yüksek taban aylığı ise 6.6 milyar TL'dir"dedi.

Bütçesi 3.5 katrilyon

Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Sıvacı ise Meclis'te kurulan Kamu Vakıfları Araştırma Komisyonu'na şu bilgileri vermişti:

"Bu vakfa biz, 1996-1997 yıllarında kaynak aktarımı tespit ettik. Başbakanlığa intikal ettirdik. Başbakanlık müfettişleri ile bizim müfettişlerimiz birlikte inceleme yaptı. Aktarılan paraların istirdadı için dava açılması önerisi getirildi bankaya. Banka dava açtı ama davayı banka kaybetti. Vakfın şu anda bankanın bünyesinde 3.5 katrilyona yakın bir mal varlığı var.

Bu, bankanın katkı paylarıyla şişirilmiş, katkı paylarının değerlendirilmesiyle şişirilmiş bir para. Şu anda yine bir inceleme var. Ama bir şey yapamıyoruz. Bir de kaybedilen bir dava var. Bu davanın neticesine de bağlı, ortada mahkeme ilamı olunca, birşey yapamıyoruz"

Demirel bile 5.5 milyar alıyor

Merkez Bankası'ndan emekli olanlara 300 milyon ile 6.6 malyar arasında emekli maaşı ödenirken, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile eski Başbakanlar Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz ve Yıldırım Akbulut bile 5.5 milyar emekli maaşı alıyor. Emekli milletvekillerine ödenen emekli maaşının ise 2.5 milyar olduğu belirtildi.

KİM BU 6.6 MİLYARLIK KİŞİ?

Babacan, Merkez Bankası Vakfı'ndan 6.6 milyar aylık emekli maaşı alan kişinin bir kişi olduğunu açıkladı. Babacan, bu kişinin ismini açıklamazken, 6.6 milyar lira maaş alan kişinin Merkez Bankası eski başkanlarından birisi olduğu belirtiliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber