Polis Akademisi'nin raporunda 'bireysel sorumluluk' vurgusu

Polis Akademisi Başkanlığınca hazırlanan "Kovid-19 Salgını ve Sonrası Psikolojik ve Sosyolojik Degerlendirmeler" raporunda, salgının kısa ve uzun vadeli sonuçlarından korunmanın, her bireyin digerlerine karsı sorumluluk duygusuyla hareket etmesiyle mümkün olduğu belirtildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2020 11:30, Son Güncelleme : 02 Mayıs 2020 12:13
Polis Akademisi'nin raporunda 'bireysel sorumluluk' vurgusu

Polis Akademisi Başkanlığınca hazırlanan raporda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının kısa ve uzun vadeli sonuçlarından korunmanın ancak toplumdaki her bireyin digerlerine karsı sorumluluk duygusuyla hareket etmesiyle mümkün olduğu belirtildi.

"Kovid-19 Salgını ve Sonrası Psikolojik ve Sosyolojik Degerlendirmeler" başlıklı raporda, insani ilişkilerde kalıcı etki bırakmasının, salgının süresine, salgın sonucundaki ölüm oranlarına, otoritelerin salgını nasıl çerçeveledigine ve salgının farklı dalgalarla devam edip etmeyeceğine baglı olduğu bilgisine yer verildi.

- "Alınan önlemlerin gerekçelerinin açıkça ve ikna edici bir dille anlatılmalı"

Insanın uzun süre sosyal izolasyona maruz kalmasının ve hoslandıgı birçok aktiviteden mahrum olmasının, öfke duygusuna yol açacağı vurgulanan raporda, karantina veya izolasyon sürecine ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Bir karantina veya izolasyon süreci söz konusu oldugunda insanlar yeni durumlara uyum saglamak için belli bir süreye ihtiyaç duyarlar. Karar alıcıların bu durumu göz önünde bulundurarak bu önlemleri asamalı olarak alması ve kamuyu gerekçeleri ile birlikte basit ve ikna edici bir dille bilgilendirmesi önemlidir. Ayrıca sürecin zaman tanımının net olarak yapılması ve süreçte hayatı kolaylastırıcı uygulamaların yapılacagına dair güvencenin önceden verilmesi özel önem tasımaktadır."

Salgının kısa ve uzun vadeli sonuçlarından korunmanın ancak ve ancak toplumdaki her bireyin, digerlerine karsı sorumluluk duygusuyla hareket etmesiyle mümkün olduğuna değinilen raporda, yetkililerin salgın sürecinde topyekun dayanışma anlayısına vurgu yapan mesajlar vermesinin önemine işaret edildi.

Raporda, salgının teknolojik gelismeyi hızlandırmasının, ilk etapta olumlu bir gelisme olarak görülebileceği ancak uzun vadede kisisel verilerin güvenligiyle ilgili ciddi bir tehlikeye yol açabileceğine ilişkin kaygı yaratmaya ve elestirilmeye baslandığı belirtildi.

- "Tarımsal teşviklerle kırdan kente göç yavaşlatılabilir"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), Kovid-19 salgınının süresi uzadıkça gıda tedarikinde sorunlar yasanabilecegine ilişkin uyarılarının bulunduğu da hatırlatılan raporda, devletin tarımsal faaliyetlere ilişkin yatırımları ve tarımsal tesvikleri yeniden planlaması durumunda uzun vadede bir avantaj sağlanabileceği ve böylece kentsel alandan kırsal alana tersine göç olmasa bile kırdan kente göçün yavaslatılabileceği kaydedildi.

Yatay mimarinin bir tercihten ziyade zorunluluk haline gelmesinin olası olduğuna değinilen raporda, bu dönüsümün, üst sınıflar arasında yaygınlasarak zaman içerisinde orta sınıfa dogru inmesinin beklenebileceği bildirildi.

Salgının kent planlamalarına olduğu kadar konut mimarisine de belli ölçüde etkilerinin olacağı belirtilen raporda, çalışma, interaktif uzaktan eğitim ve sportif aktiviteler için uygun tasarlanan konutların yine üst sınıflardan başlayarak, belirli bir hızda yaygınlaşabileceği öngörüsünde bulunuldu.

Raporda, salgın sonrası ülkelerin ekonomik önlemlerle güvenlik tedbirlerini artırma olasılıgı nedeniyle göçmenleri daha zor günlerin bekledigi tespiti de yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber