İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Uzmanlık için aranan yabancı dil şartında uygulamada birlik sağlanmalı

Kariyer uzman yardımcılığından uzmanlığa geçiş aşamasında istenen 70 puan ve üzeri YDS belgesi ile ilgili kurumlar arası farklı uygulamalar var. Bu konu ile ilgili tüm kurumlarda YDS' nin geçerlilik süresinin 5 yıl olması esas alınmalıdır. Bazı kurumlarda hala uzmanlık yeterlilik sınavı öncesi 2 yıl içerisinde tekrar 70 üzeri YDS belgesi istenmekte ve memurlar mağdur olmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Temmuz 2020 15:05, Son Güncelleme : 03 Temmuz 2020 09:47
Uzmanlık için aranan yabancı dil şartında uygulamada birlik sağlanmalı

Kariyer uzmanlıklara atanmada yabancı dil bilgisi zorunluluğunun dayanağı 657 sayılı Kanunun ek 41. maddesidir. Madde 2011 yılında 666 sayılı KHK ile Kanuna eklenmiştir. Ek 41. maddenin beşinci ve altıncı fıkralarında, "Uzman yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmek kaydıyla, yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya tezleri kabul edilmeyenlere tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için altı ayı aşmamak üzere ilave süre verilir. Yeterlik sınavında başarılı olanların uzman kadrolarına atanabilmeleri, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından asgari (C), Dışişleri Uzmanlığı için asgari (B) düzeyinde veya dil yeterliği bakımından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde sahip olma şartına bağlıdır. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir. Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile süresi içinde yabancı dil yeterliliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve kurumlarında durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara atanırlar.

Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavı ile uzman ve uzman yardımcılarıyla ilgili diğer hususlar, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak kurumlarınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir." hükümleri yer almaktadır.

Kanun hükmüne göre uzmanlığa atanabilmek için gerekli KPDS/YDS belgesi ile bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgenin yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir. Kanun hükmünde yabancı dil sınavı belgesine sahip olunması gerekli en son tarih belirtilmiş, ancak söz konusu belgenin en erken hangi tarihte alınmış olması gerektine ilişkin bir hükme yer verilmemiştir. Yabancı kuruluşlarca yapılan ve KPDS/YDS ye denkliği kabul edilen sınavlar için uluslararası geçerliliği bulunma şartı getirildiğinden bu sınavlar açısından bir tereddüt yoktur. Örneğin TOEFL sınav sonucu iki yıl süreyle geçerli olduğundan iki yıldan daha önceki bir tarihte alınmış bir belgeye dayalı olarak uzmanlığa atama yapılması mümkün değildir.

YDS sınavında ise yabancı dil tazminatı ödenebilmesi bakımından bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Bu süre ise sınav tarihinden itibaren 5 yıl olup bahsettiğimiz gibi sadece tazminat ödemesine esas alınan bir süredir. Yoksa yabancı dil belgesini geçersiz kılan bir süre değildir.

Konuya ilişkin detaylar uzmanlık yönetmeliklerinde ortaya konulmuştur. Ek 41. maddenin yürürlüğe girdiği 2011 yılı sonrası ilk uzmanlık yönetmeliklerinde yabancı dil belgesinin uzman yardımcılığı döneminde alınmış olması koşulu, (Örneğin; İçişleri Uzmanlığı Yönetmeliği, Sağlık Uzmanlığı Yönetmeliği, Milli Savunma Uzmanlığı Yönetmeliği, Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Yönetmeliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanlığı Yönetmeliği, Milli Eğitim Uzmanlığı Yönetmeliği) veya son iki yıl içinde alınmış olması koşulu (Ulaştırma ve Haberleşme Uzmanlığı ile Denizcilik Uzmanlığı Yönetmeliği) bulunmaktaydı. Bu düzenlemelerde Devlet Personel Başkanlığının yönlendirici olduğu anlaşılıyor.

2015-2016 yıllarında Uzmanlık Yönetmeliklerinde benzer hükümler yer alan kurumlar bu hükümlerde değişikliğe gitmiş, yabancı dil belgesinin yeterlik sınavı tarihinde geçerli olmasını yeterli görmüştür. (Sınai Mülkiyet Uzmanlığı Yönetmeliği, Çevre ve Şehircilik Uzmanlığı Yönetmeliği, TÜİK Uzmanlığı Yönetmeliği, Gümrük ve Ticaret Uzmanlığı Yönetmeliği gibi)

Son dönemde yürürlüğe konulan uzmanlık yönetmeliklerinde ise YDS sonuç belgesinin geçerliliğine yapılan atıfa yer verilmemiştir. Örneğin, Nadir Toprak Elementleri Uzmanlığı Yönetmeliğinde uzman yardımcısının, "YDS'den asgari (C) seviyesinde veya dil yeterliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeyi yeterlik sınav tarihinden itibaren en geç iki yıl içerisinde ibraz etmesi," yeterli görülmüştür. Benzer bir düzenleme Strateji ve Bütçe Uzmanlığı Yönetmeliği ile Helal Akreditasyon Uzmanlığı Yönetmeliğinde de yer almaktadır. Arşiv Uzmanlığı ve Milli Saraylar Uzmanlığı Yönetmeliklerinde ise farklı olarak yabancı dil belgesinin geçerlilik süresinin dolmamış olmasına vurgu yapılmaktadır.

Görüldüğü üzer ek 41. maddede yer alan yabancı dil belgesine ilişkin hükmün en az üç farklı uygulaması bulunmaktadır. Aynı YDS sonuç belgesi bir kurumda yeterlik sınavı sonrası uzmanlığa atanmak için yeterli olurken başka bir kurumda kabul edilmemektedir. Oysa dayanak alınan kanun hükmü aynıdır.

Sorunun çözümü için pek çok kurum yönetmeliğinde yer aldığı gibi, yabancı dil tazminatı ödenmesi için uygulanan geçerlilik süresi şartı baz alınarak, yeterlik sınavı tarihinde geçerlilik süresi dolmamış yabancı dil sınavı sonuç belgesi uzmanlığa atanmak için yeterli kabul edilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber