Fırıncılar federasyonundan 'ekmeğe zam' açıklaması

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı: "Ekmeğe %40 zam yapılacak iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır" dedi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Temmuz 2020 12:59, Son Güncelleme : 03 Temmuz 2020 14:48

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ekmeğe zam yapılacak iddiaları hakkında İzmit'te açıklama yaptı. Balcı zam iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

"EKMEĞE %40 ZAM YAPILACAK İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR"

Balcı zam iddiaları hakkında; " Özellikle dün ve bugün bazı yayın organlarında çıkan ekmeğe %40 zam yapılacak iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. 2019'un 12.ayından beri ekmeğin kilosu 7.50- 7.75 TL olarak uygulanmaktadır. Kilosu 7 TL olan da 6.75 TL'de olan illerimiz var. Ülke genelinde ekmek yatı 7-8 aydır 7.50-7.75 seviyesinde uygulanmaktadır." dedi.

"8 AYDIR UYGULANAN FİYATLARIN ÜZERİNE ÇIKMADAN YENİ YILA KADAR DEVAM İSTİYORUZ"

Açıklamasının devamında Balcı; "Fırıncılar odası olarak enasyon üzerinde bir zam anlayışımız hiçbir zaman olmamıştır. %40 zam talebi ciddiyetten uzak bir taleptir, federasyonun talebi değildir. Mümkün olduğu kadar 8 aydır uygulanan yatların (7.50-7.75 TL) üzerine çıkmadan yeni yıla kadar devam etmek istiyoruz.

"UNA GELECEK ZAM İLE BİZİM MALİYETİMİZ %40 ARTACAK AÇIKLAMASI TALİHSİZ BİR AÇIKLAMADIR"

Un yatlarında artış olmuştur ve bunlar yakından takip edilmektedir. Buğdayda süne hastalığı diye bir hastalık yoktur. Buğdayda verimlilik geçen yıla göre verimlilik oranı fazladır. Una gelecek zam ile bizim maliyetimiz %40 artacak açıklaması talihsiz bir açıklamadır. Mayanın ham maddesi kolonyda kullanıldığı için bir yat artışı olmuştur. Un yatları 140 liraya dayandığı zamanlar kurda artış sebebiyle bu yaşanmıştı. 2018 Ağustos sonlarına doğru 100 lira seviyelerine geldi. Un yatlarında %15 artış söz konusu bu federasyon ve başkanlık tarafından takip edilmektedir. Yarım Bakanlığı çalışmalarını yakından takip etmekteyiz.

"RUHSAT KONUSUNDA YEREL YÖNETİMLERİN GEREKLİ HASSASİYETİ GÖSTERMESİNİ İSTİYORUZ"

Fırıncı esnafı olarak hiçbir zaman kolayı seçmedik. Bu artışın sebeblerini araştırıp makul olup olmadığı ve bunun önüne geçmek için çalışmalar yaptık.Fırında üretim düşüyorsa maliyeti karışlamadı imkansız olur. Ruhsat konusunda yerel yönetimlerin gerekli hassasiyetleri göstermesini istiyoruz. Ruhsatsız şekilde ekmek çalışmaların önüne geçelim.

"TÜKETİCİ OLAN VATANDAŞLARIMIZIN EKMEK KONUSUNDA TEREDDÜTTE OLMASINA GEREK YOKTUR"

Hiçbir zaman enasyon üzeri bir yat artışı olmamıştır. Her olumsuz durumda biz bunu kamuoyuna duyurmuyoruz. Zam yapacağımız durumda sizlere durumu açıklıyoruz. Tüketici olan vatandaşlarımızın ekmek konusunda bir tereddütte olmasına gerek yoktur. Ekmek yatının üzerine yıl sonuna kadar bu yatı muhafaza etmek istiyoruz. Bir vilayette 6.5 TL ise bu ekmeğe gelen %10 oranında zam ile 7.5 TL olması bir zam olarak algılanmaması gerekir. %40 ve 50'ye yakın zam yatları gerçeği yansıtmamaktadır. Biz fırıncılar federasyonu olarak buna müdahele etmeyiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber