İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

3 ilde daha kamu kurumlarına 'HES kodu' ile girilecek

Malatya, Bitlis ve Karabük'te, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kamu kurumlarına Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmadan girilmesine izin verilmeyecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2020 15:52, Son Güncelleme : 26 Eylül 2020 15:53
3 ilde daha kamu kurumlarına 'HES kodu' ile girilecek

KARABÜK

Karabük'te, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kamu kurumlarına Hayat Eve Sığar (HES) kodu olmadan girilmesine izin verilmeyecek.

İl İdare Şube Başkanları Toplantısı, Valilik Büyük Toplantı Salonu'nda, Vali Fuat Gürel başkanlığında gerçekleştirildi.

Maske ve sosyal mesafe kuralları çerçevesinde yapılan toplantıda, İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı tarafından Vali Gürel ve katılımcılara bilgi verildi.

Gürel, toplantıda, Valilik ve kaymakamlık girişlerindeki HES kodu zorunluluğunun tüm kamu kurumlarında uygulamaya geçirilmesine karar verildiğini belirtti.

Vali Gürel, salgın denetim ekipleri, İl Salgın Denetim Merkezi (İSDEM) başarı oranı, izolasyon tedbirleri, şehir içi toplu ulaşım, sosyal mesafe, maske kullanımı, kronik hastalar ile 60 yaş ve üstü vatandaşlara yönelik kısıtlamalar, ev izolasyonu, salgın yönetimi ve çalışma rehberi, Kovid-19 kapsamında uygulanan cezalar, eğitim, doğal afetlerde alınacak tedbirler, çevre ve hava kirliliği, yatırımlar ve projeler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıya, Vali yardımcıları Muhittin Gürel, Ahmet Karatepe ve Ertuğrul Aslan, Vali Yardımcısı Vekili Numan Tahir Şimşek, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Jandarma Komutanı Albay Bahtiyar Yılmaz ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri katıldı.

BİTLİS

Bitlis Valiliği 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 23. ve 26'ıncı maddeleri gereğince, HES kodu sorgulama zorunluluğu getirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, il ve ilçelerde hizmet veren noterler, tüm kamu ve özel bankalara girişlerde HES kodu sorgulama zorunluluğu getirildiği bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi. "İlimiz genelinde bulunan tüm kamu kurum/kuruluşları il merkezinde valilik, ilçelerde kaymakamlık ve bağlı kurumları ile ilimiz ve ilçelerde hizmet veren noterler, tüm kamu ve özel bankalara girişlerde HES kodu sorgulama zorunluluğu getirilmiştir.

HES kodu alınması aşağıda belirtilen şekilde yapılacaktır. E-Devlet sistemi üzerinden, Hayat Eve Sığar cep telefonu uygulamasından, cep telefonu SMS bölümüne HES yazılır aralarında boşluk bırakılarak T.C. kimlik numarası ,T.C. kimlik numarası seri numarasının son 4 hanesi ve istenilen HES kodu süresi yazılarak 2023 e SMS ile gönderilip alınabilir. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.

MALATYA

Malatya Valiliği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "İlimizde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalara girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılmasına, PTT ve banka şubelerine ait binalara girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılmasına, Çalışan personel sayısı 50 (elli ) ve üzeri olan fabrika ve işletmelere girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılmasına, Elektrik, su, doğalgaz abonelik ve tahsilat işlemlerine yönelik olarak hizmet veren kuruluşlara ait binalara girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılmasına, Tüm konaklama tesisleri ve özel ya da kamuya ait tüm misafirhanelere girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulaması yapılmasına karar verildi" denildi.

Belirtilen kamu kurum ve kuruluşları ile diğer işletme ve iş yerlerine girişlerde 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden HES kodu sorgulamasını yapmak üzere kurum amirleri ya da iş yeri sorumluları tarafından yeterli sayıda personellerin görevlendirileceği belirtilerek, "Kamu kurum ve kuruluşları ile yukarıda sayılan işletme ve işyerlerinde görevlendirilen personel tarafından 'Hayat Eve Sığar' (HES) mobil uygulaması üzerinden yapılan HES kodu sorgulamasında, Covid-19 testi pozitif ya da temaslı olması nedeniyle izolasyonda kalması gerektiği tespit edilen kişilerin kurum ve kuruluşlara ait binalara alınmamasına ve bu kişiler hakkında gerekli yasal ve sağlık işlemleri yapılmak üzere 155 ve 156 acil numaralı telefonlara bilgi verilmesine, HES kodu sorgulama zorunluluğu getirilen kurum, kuruluş ve işletmelere ait binaların giriş kısmına, HES kodunun nasıl alınacağını gösteren bilgilendirici broşürlerin asılmasına karar verilmiştir" şeklinde ifadelere yer verildi.

Alınan kararların 28 Eylül 2020 tarihinden itibaren uygulanmasına karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber