YÖK, müjde olarak açıklamıştı. Transkript belgeleri 4 aydır e-Devletten erişime açılamadı

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, yüzlerce kadro ilanının sürdüğü bu dönemde transkript belgesini e-devlete bir an evvel entegre etmeli!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Ocak 2021 14:10, Son Güncelleme : 31 Aralık 2020 14:11
YÖK, müjde olarak açıklamıştı. Transkript belgeleri 4 aydır e-Devletten erişime açılamadı

E-devletten alınan belgeler, akademik başvurularda geçerli olacak başlıklı 28 Kasım 2016 tarihli haberimizde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın e-Devlet üzerinden alınabilen mezuniyet belgesi ile öğrenci belgesinin akademik kadro başvurularında kullanabileceğini açıkladığını duyurmuştuk.

Bu kararların üzerinden yaklaşık 4 yıl geçtikten sonra müjde! diyerek transkript belgelerinin de e-devlete taşınacağı haberini kendi sayfalarında açıkladıktan sonra bizde YÖK'ten e-transkript müjdesi haberimizle bu konuyu gündemimize taşımıştık.

Haberlerinde bahsedildiği gibi bir ümit gözlerimiz Kasım ayını beklerken bu konunun sadece bir haber olarak kaldığı ve hayata geçmediğini görüyoruz! Kamu kurumlarının sözünü senet kabul ederek Aralık ayında bir haber çıkmasını dört gözle beklerken hem yılın hem de aralık ayının son günü olmasının yanında hem mezunların hem de öğrencilerin haklı beklentileri sebebiyle artık bir hatırlatmanın kaçınılmaz olduğunu ve bunu gündemimize almanın zamanı geldiğini düşünüyoruz.

Şu bilinen bir gerçek ki yetkili ağızlardan bir açıklama çıktığında bundan beklentileri olanlar haklı olarak verilen sözlerin hayata geçmesini arzu ederler. YÖK tarafından yapılan açıklamaların YÖK Başkanının sözü olarak kabul ettiğimizde ve aradan da uzun zaman geçtiğinde biz şu açıklamaları yapma gereğinde hissediyoruz. İlanlar sayfamızdan da görüleceği üzere son günlerde yüzlerce belki binlere yaklaşan öğretim elemanı alım ilanları yayımlandı ve bu adaylarında hepsinde resmi transkript belgesi isteniyor. Covid-19 salgını nedeniyle öğrencilerin veya mezunların bu belgelerini almakta büyük sıkıntılar yaşadıklarını, tekrar belge almak için Üniversitelerine ulaşamadıklarını ve onaysız transkript nedeniyle öğretim elemanı alımlarında onlarca adayın sıralamadan elendiklerini biliyoruz.

Diğer taraftan, acaba bu hizmeti sunan var mıdır diye araştırırken; Ankara Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi (Yurtdışı) tarafından Transkript Belgelerinin e-Devlet üzerinden verilebildiğini hatta internetten arattığımız görsellerde bunun aktif olarak çalıştığını görünce biraz daha hayal kırıklığına uğradık.

Bayburt Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi gibi yeni kurulan iki üniversitemizin e-Devlet üzerinden Transkript hizmeti sunabilirken, YÖK'ün bu konuda tüm üniversiteleri entegre edememesi yükseköğretimin dijitalleşme çalışmalarında çok geç kaldığının bir işaretidir.

Sonuç olarak, yeni yıla girdiğimiz bu günlerde devam eden akademik kadro ilanlarına başvuran adayların noter ve onaylı belgeyle daha fazla uğraşmamaları için Yükseköğretim Kurulunun e-devlet üzerinden transkript alınmasını bir an evvel sağlaması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber