SSK, "Hem kocadan, hem babadan maaş olmaz" gerekçesiyle aylıkları kesti

Haber Giriş : 05 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, Emekli Sandığı'ndan da maaş alan dul eşlere yazı gönderdi ve "Aylığınız artık kesilmiştir" dedi. Üstelik kurum son 1 yıldır ödenen paraları da geri istedi.

Yaşı, 60'ı, 70'i bulmuş; hayatını, ölen eşi ve babasından aldığı emekli maaşıyla idame ettiren binlerce kadının evinde, bu günlerde büyük bir çaresizlik yaşanıyor. Eşe dosta telefonlar ediliyor, çocuklara danışılıyor, "bir yanlışlığa kurban gitmiş olmak" umut ediliyor. Hepsi, kocaları öldükten sonra eşten dosttan duyup, babalarından da emekli maaşı almak için başvuruda bulunmuş, başvuruları kabul edilmiş kadınlar. İşte bu durumdaki binlerce kadına, şimdilerde SSK'dan gelen bir mektup, "Hayatla kavganız bitmedi" diyor. SSK, "Hem kocadan, hem babadan maaş olmaz" gerekçesiyle, yıllardır sürdürdüğü uygulamadan vazgeçtiğini duyuruyor ve maaşları kesiyor, üstelik son 1 yıldır ödenenleri de geri istiyor.

SSK'NIN AÇIKLARI
Bu, işin telefonlarla, mektuplarla bize yansıtılan yanı... Diğer yanında, yani SSK'da olup biten de şu: SSK'nın açıkları yıllardır Türkiye'nin gündeminde. Nitekim,06. 08. 2003 tarihinde yürürlüğe giren 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile, 506 sayılı kanununun bazı maddelerinde değişikliğe gidiliyor. Bu değişiklikle, diğer sosyal güvenlik kuruluşlarından geliri olan anne-baba ve kız çocuklarının aylıklarının kesilmesi öngörülüyor. Bir başka deyişle, Emekli Sandığı'na tabi olan babasından maaş alan dul kadına, "Sen SSK'lı ölen eşinden maaş alamazsın" deniyor. Yasanın değişiklik tarihi Ağustos 2003. Ancak ölüm maaşı alanlara "maaşınız kesilmiştir" yazısı yeni yeni geliyor. Bu da son bir yılda bilmeden SSK'dan maaş alanları geriye dönük borçlandırıyor. İki maaş alırken tek maaşa düşerek nasıl geçineceğinin yollarını arayan ölen SSK'lıların dul eşileri, aynı zamanda SSK'ya borçlu hale gelerek bir de bunu ödemenin yollarını arıyor. "Bu değişikliği bildirmek için niçin 1 yıl beklendi" diye soru yönelttiğimiz SSK yetkilileri ise, "Kurumda tam bir otomasyon sistemine geçilmediği için bildirimlerde gecikme olabilir. Ama emekli maaşını hak eden kişilerin bunu öğrenmesi gerekirdi, bu yüzden kusurlular. İdare yanlışından dönebilir. Kurum hafızasını yeniliyor" cevabını veriyor.

MAĞDURLAR MAHKEMEDE
İşin kötü olan bir başka tarafı da şu: Konuyla ilgili bilgi almak istediğimiz SSK yetkilileri, ellerinde yeterli bilgi olmadığını, bu nedenle kaç kişinin bu kapsamda olduğunu bilmediklerini söylüyor. Yetkililer her örneğin farklı değerlendirildiğini, bir genelleme yapılamayacağını belirtiyor. "SSK'dan ölüm aylığı alan kaç kişi var? Bunların kaçı aynı zamanda Emekli Sandığı'ndan da aylık alıyor. Bu aylıklardan biri kesilince SSK'nın kazancı ne olacak?" sorularını yönelttiğimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürü Sait Ersoy, "Maalesef bu bilgilerin çoğu bizde de yok. Bazıları bizde kayıtlı bazıları Emekli Sandığı'nda. Bu hafta yönetim kurulumuz toplanacak ve bu kişilerin durumunu karara bağlayacak" diyor. SSK yetkilileri, bu konuda haksızlığa uğradığını düşünen pek çok kişinin mahkeme yoluyla hak aradığını belirterek, "İsteyen dava açabilir" derken, konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Türk-İş Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal Tozan, şu bilgileri verdi: "Bu paralar harcandı, bitti. Nasıl geri ödeyecekler? Mağdur olanlar iki tür dava açabilir! Yürütülen icra takibinin durdurularak kendisine iadesini isteyebilirler. İkincisi de bu aylıkların kazanılmış hak olduğunu belirterek değişikliğin, yasa yürürlüğe girmeden öncekileri bağlamayacağını savunabilirler."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber