Sürekli işçi kadrosundaki personel ilçe müdürü olarak görevlendirilebilir mi?

İlçe müdürü kadrosunun 657 sayılı Kanunun 59. maddesinde sayılan istisnai memur kadrolarından ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamına giren kadrolardan olmaması sebebiyle kamu işçisi olarak görev yapanlar ile sözleşmeli personelin doğrudan ilçe müdürü kadrosuna atanması mümkün değildir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Haziran 2021 10:02, Son Güncelleme : 08 Haziran 2021 11:16
Sürekli işçi kadrosundaki personel ilçe müdürü olarak görevlendirilebilir mi?

Soru: Kamu kurumunda 2012 yılında hizmet alımı olarak işe başlayan ve 2018 yılında 696 sayılı KHK ile kadroya geçen lisans mezunu sürekli işçi kadrosundaki personel görevde yükselme sınavına tabi olmayan ilçe müdürlüğü kadrosuna atanabilir mi?

Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 59. maddesinde sayılan istisnai memurluklara ilişkin kadrolar ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde yer verilen belirli kadrolar dışındaki diğer memur kadrolarına ilk defa atamalar Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçları esas alınarak gerçekleştirilmektedir.

Devlet memurlarının kurum içinde başka bir kadroya atanmaları atama yapılacak kadroya göre; görevde yükselme sınavı ve unvan değişikliği sınavı veya idarenin takdiri esas alınarak daha aşağı bir dereceye, eşit dereceler arasında ya da 68/B maddesinde belirtilen esaslar dairesinde üst derecelere yapılabilmektedir. Bu husus Kanunun 76. maddesinde düzenlenmiştir. Kanunun 74. maddesine göre memurlar kurumların muvafakati ile başka kurumlardaki bulundukları dereceden daha aşağı derecedeki bir kadroya, eşit dereceli bir kadroya ve 68/B maddesi kapsamında üst derecelerdeki kadrolara naklen atanabilmekte, 71. maddeye göre ise farklı hizmet sınıflarındaki şartlarını taşıdıkları kadrolara atanabilmektedir. Bu paragrafta belirtilen atamalar için ilgililerin Devlet memuru olması zorunludur.

Diğer taraftan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ile özel yönetmeliklerinde düzenleme yapan kurumların ilçe müdürü kadrolarına yapacakları atamalar görevde yükselme sınavı kapsamı dışında tutulmuştur.

3 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesine göre Kararnameye ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kadro ve görevler ile (II) sayılı cetvelde yer alan il ve bölge müdürü kadrolarına yapılacak atamalarda 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak ve sosyal güvenlik kurumlarına tabi kamu özel ayrımı olmaksızın 5 yıl çalışmış olmak yeterli görülmüştür. Başka bir ifadeyle bu kadrolara yapılacak atamalarda memur olma şartı bulunmamaktadır.

Sonuç olarak ilçe müdürü kadrosunun 657 sayılı Kanunun 59. maddesinde sayılan istisnai memur kadrolarından ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamına giren kadrolardan olmaması sebebiyle kamu işçisi olarak görev yapanlar ile sözleşmeli personelin doğrudan ilçe müdürü kadrosuna atanması mümkün değildir. Ancak kamuda işçi veya sözleşmeli olarak çalışılan süreler 68/B maddesi kapsamında değerlendirilmekte olup, Devlet memuruyken ilçe müdürlüğüne yapılacak atamalar için gerekli hizmet süresinin hesabında memuriyet öncesinde kamu işçiliğinde ve sözleşmeli statüde geçen süreler dikkate alınacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber