Tezli YL devam ederken tezsiz YL diploması alınabilir mi?

Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde tezli yüksek lisans eğitimine devam edenler, ilgili düzenleme gereğince tezsiz yüksek lisans diploması alabilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Haziran 2021 15:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Tezli YL devam ederken tezsiz YL diploması alınabilir mi?

Bilindiği üzere, yükseköğretim kurumlarında yürütülen yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarından oluşan lisansüstü eğitim ve öğretim, 20 Nisan 2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği"nde düzenlenmektedir.

Mezkür Yönetmeliğin, 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında, "Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır." düzenlemeleri tezli Yüksek Lisans programının azami sürelerini ve başarı koşulları ifade edilmiştir.

Ancak, bazı öğrenciler azami sürelerde gereken koşulları sağlayamamakta, bazıları ise maalesef tez savunma sınavlarında başarısız duruma düşebilmektedir. İşte bu öğrenciler, arzu ederlerse tezsiz yüksek lisans diploması alma hakkına sahip olabilmektedir.

Bahsettiğimiz husus, ilgili Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin 9 uncu fıkrasında düzenlenmiştir. Anılan maddede yer alan; "Tezi reddedilen öğrencinin talepte bulunması halinde, tezsiz yüksek lisans programının ders kredi yükü, proje yazımı ve benzeri gereklerini yerine getirmiş olmak kaydıyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir." hükmüne göre tez savunma sınavında tezi jüri tarafından başarısız bulunan öğrenci ilgili yükseköğretim kurumuna başvurması halinde tezsiz yüksek lisans diploması alabilecektir.

Bununla birlikte, bu düzenlemeden yararlanan öğrenciler, anılan tezli yüksek lisans programını tekrar kazanmaları halinde, daha önce geçtiği dersleri intibak ettirmek suretiyle yeniden tez savunma sınavına girme hakkı kazanabilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber