İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Vekalet suretiyle yapılan görevler emeklilikte fayda sağlar mı?

Vekaleten yapılan görevler emeklilikte sayılmaz, asli görevi üzerinden sosyal güvenlik hakları verilir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Haziran 2021 14:05, Son Güncelleme : 16 Haziran 2021 22:26
Vekalet suretiyle yapılan görevler emeklilikte fayda sağlar mı?

SORU: Merhaba, Şube Müdürü kadrosundan emekli olan kişi, 10 ay süreyle Daire Başkanlığına vekaleti halinde, Daire Başkanlığı kadrosundan emekli aylığı bağlanma talebinde bulunabilir mi.

Kurum, Şube Müdürü kadrosundan emekliye ayırdı. Dava açarsak Daire Başkanlığı emekli maaşı vb haklarını alabilir miyiz. Teşekkürler

Kısa bilgiler olarak:

Ek gösterge nedir?

Ek gösterge memurlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Ek Gösterge cetvellerinde gösterilmiştir. Burada memurların kadro dereceleri, kadro unvanları ve memur sınıflarına göre ek göstergeler az veya yüksek olarak belirlenmiştir. Kendi teşkilat kanunlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundan farklı olarak belirleyen kurumlar da bulunmaktadır.

Ek göstergeler, memurların emekli aylık ve emekli ikramiye tutarlarını belirlemede önemli bir unsurdur.

Makam Tazminatı nedir?

Makam tazminatı da 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Makam Tazminatı cetvelinde gösterilmiştir. Burada da memurların unvanlarına, bazılarında unvan ve kadro derecelerine göre belirlenmiştir. Ek gösterge gibi kendi teşkilat kanunlarında farklı olarak belirleyen kurumlar da bulunmaktadır.

Makam Tazminatının emeklilikte uygulanabilmesi için makam tazminatlı görevlerde en az 2 yıl görev yapma kuralı vardır. 2 yıllık süre veya daha fazla süre içerisinde makam tazminatı göstergesi yüksek olan emeklilik aylığında uygulanır. Makam tazminatının emekli ikramiyesine etkisi yoktur.

Temsil Tazminatı nedir?

Temsil tazminatı 7000 ve daha yukarı göstergeli makam tazminatı verilen görevlerde bulunanlara verilen tutardır. Makam tazminatını alamayan memurlara temsil tazminatı yapılmaz. Temsil tazminatının emekli ikramiyesine etkisi yoktur.

Görev Tazminatı nedir?

Görev tazminatı da 7000 göstergesinden daha düşük göstergeli makam tazminatı verilen görevlerde bulunanlara verilen tutardır. Makam tazminatını alamayan memurlara temsil tazminatı yapılmaz. Görev tazminatının emekli ikramiyesine etkisi yoktur.

Vekaleten boş kadrodaki görevini yapan ek gösterge, makam, temsil ve görev tazminatı alabilir mi?

Bazı boş veya dolu kadrolar vekalet şeklinde yürütülebilmektedir.

Vekalet: Genel olarak, dolu kadroyu işgal eden memurun görevde olmadığı sırada başka bir memura kendi yetkisini geçici olarak devretmesi, geçici olarak görevlendirmek şeklinde ve boş bir kadroya asil olarak atanılmayan ve bu görevi sürdürmesi için boş kadronun işgaline kadar geçen süre içerisinde asil olarak atanabilecek memurlar arasından bir anlamda görevlendirme şeklinde açıklanabilir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirlemesi yapılmış olan ek göstergeler ve makam tazminatları tamamıyla kadro derecesi ve görev unvanlarına gore yapılmıştır. Burada vekalet şeklinde yapılanların bu rakamlardan yararlanması benimsenmemiştir. Buradaki gösterge rakamları tamamıyla bu ünvanları asil olarak yapanlar için belirtilmiştir.

Sonuç Değerlendirmemiz: Yasal düzenlemelerle belirlenmiş olan ek gösterge, makam tazminatı, görev tazminatı, temsil tazminatı gibi durumlar yasal düzenlemelerle tamamıyla kadroyu, görevi asil olarak doldurmuş olanlara yönelik olduğundan, vekalet suretiyle yapılan görevlerin emekliliğe olumlu bir etkisi yoktur. Bu konuda açılacak davaların da muhtemelen olumsuz sonuçlanabileceğini değerlendirmekle birlikte, dava açma hakkınızın da olduğunu belirtebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber