İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

CHP'nin 'Sistem' çalışması görücüye çıkacak

CHP'de "güçlendirilmiş parlamenter sistem" çalışmasında son viraja giriliyor. Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığındaki komisyon tarafından hazırlanan sistem raporu, Haziran ayının ikinci yarısında CHP Parti Meclisi'ne (PM) sunulacak

Haber Giriş : 06 Haziran 2021 07:57, Son Güncelleme : 06 Haziran 2021 07:44
CHP'nin 'Sistem' çalışması görücüye çıkacak

Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre; CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerine gönderilen yazıda, Haziran ayının ikinci yarısında gerçekleşecek PM toplantısına sunulacak MYK raporunun en geç 14 Haziran Pazartesi günü iletilmek üzere hazırlanması istendi. Bu çerçevede, Genel Başkan Yardımcısı Erkek başkanlığındaki komisyonca hazırlanan "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Raporu" da PM'de görücüye çıkacak. Ardından metin, milletvekilleri, il başkanları, ilçe başkanlarına da gönderilecek. Ayrıca akademik çevrelerle, STK'larla paylaşılacak.

CHP'nin "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Dair Temel İlkeler" taslağı özetle şöyle:

Tarafsızlık vurgusu

Cumhurbaşkanı tarafsız olacak. Siyasi sorumsuzluğu olacak, kapsamı net biçimde belirlenmiş cezai sorumluluğu bulunacak. Görev ve yetkileri temsili makam olmaktan öteye gitmeyecek. Herhangi bir parti üyesi olmayacak, seçildiğinde varsa parti üyeliği sonlandırılacak. Parlamentoyu fesih yetkisi ve yasaları veto yetkisi sınırlandırılacak. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kaldırılacak ve cumhurbaşkanına kural koyma biçiminde düzenleyici işlem yetkisi tanınmayacak. Cumhurbaşkanı tek başına OHAL ilan edemeyecek, OHAL kararnameleri Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılabilecek. Atama yetkisi temsili görev düzeyiyle sınırlı olacak.

Güçlü Meclis

Güçlü Meclis olacak. Milletin vekilini millet seçecek. Yurt dışı seçim çevresi oluşturulacak ve Türkiye milletvekilliği getirilecek.

Vatandaşların yasa teklifi sunabileceği ya da yasama süreçlerinde görüşlerini sunabilecekleri yöntemler getirilecek. Halk vetosu uygulanacak.

Başbakan TBMM üyeleri arasından seçilecek. Bakanlar da başbakan tarafından belirlenecek.

Kurucu güvenoyu ve yapıcı güvensizlik oyu getirilecek. Hükümeti kurmak kolay, düşürmek zor olacak. Güvenoyu alınırken olumlu oyların çok olması yeterli sayılacak, hükümetin düşmesini sağlayacak güvensizlik oylamasında üye tam sayısının salt çoğunluğu ya da nitelikli bir çoğunluk aranacak.

HSK kalkıyor

Hakimler ve Savcılar Kurulu kaldırılacak, Adalet Yüksek Kurulu oluşturulacak. Kurul, Hakimler ve Savcılar için olmak üzere iki ayrı daire olarak örgütlenecek. Kurulun kararları yargı denetimine açılacak.

Yargıtay ve Danıştay üyeleri Adalet Yüksek Kurulu'nca seçilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve vekili, Yargıtay Genel Kurulu'nca seçilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri Yargıtay ve Danıştay Genel Kurulları tarafından seçilecek. Kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru hakkı tanınacak.

Seçim barajı yüzde 5

Seçim barajı yüzde 5'in üzerinde olmayacak. Seçimlerde yüzde 1 oy almış partinin genel başkanları parlamentoya girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber