Balığa niyet 'kay kay'a kısmet!

Tekirdağ'ın Şarköy kıyılarında beyaz tabakalar halinde günlerce yüzen müsilaj, şimdi dibe çökmüş. Müsilaja bölgedeki balıkçılar, ağları kayganlaştırdığı için 'kay kay' diyor. Tekneler limana demirli, kayıkların sudan çektiği tek şey deniz salyası

Haber Giriş : 11 Haziran 2021 07:56, Son Güncelleme : 11 Haziran 2021 07:59
Balığa niyet 'kay kay'a kısmet!

Milliyet'ten Cihat Aslan'ın haberine göre: Marmara Denizi sahillerinde denizdeki canlı yaşamını yok etmekle karşı karşıya bırakan müsilajı adım adım takibimizde son şehrimiz Tekirdağ'a geçtik. Müsilajın ilk görüldüğü yer olan Şarköy'de beyaz tabaka halinde biriken müsilaja burada 'kay kay' deniliyor. İlçede müsilaj son sağanakların ardından denizin dibine çöktü. Emlakçı Fatma İnce, "Bu bölgede bir aydır müsilaj yok. Şarköy'de müsilaj uzun sürmediği için karşı kıyılar yerine buradan yazlık ev araştırılıyor. Çanakkale taraflarında her sezon yazlık kiralayan müşterimiz bu sene Şarköy'e geldi" dedi.

Tekneler limana demirlendi

Şarköy kıyılarındn Tekirdağ merkeze doğru yol aldığımızda salya ile kaplanmış görüntülerden eser kalmadığını görüyoruz. Balıkçılığın geçim kaynağı olduğu Tekirdağ merkez Süleymanpaşa İlçesi'ne vardığımızda balıkçı teknelerinin hepsinin limana demirlediğini ettiğini görüyoruz. Sebebi ise denizin dibindeki müsilajın avcılığa engel olması. Süleymanpaşa'nın en büyük balıkçı teknesinde çalışan Mustafa Önder, "Normal dönemde bu zamanda kadar burada kay kay olmazdı. Sezon başladığında gidiyordu. Hiç bu kadarına denk gelmemiştik. Küçük balıkçılar gidiyor ama çektikleri tek şey müsilaj. O yüzden balığa çıkamıyoruz. Çıktığımızda zarar ediyoruz" diye konuştu.

Erken paydos

Salyanın 15 gün önce limanı ve denizi kapladığını aktaran Tekirdağ Merkez İlçesi Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, "Balıkçı arkadaşlarımız mağdur durumda. Bu sene özellikle ilk defa bu kadar kay kay gördük. Balıkçılık faaliyetleri durdu. Çapari ile şu anda geçimini sağlayan var. Ağı denize attığımızda bu deniz salyaları ağırlık yapıp ağlarımızı çökertiyor. Büyük tekneler salyadan dolayı erken paydos etmek zorunda kaldı. Deniz yüzeyinde şu an yok. Çünkü büyük kısmı denizin dibinde" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber