MEB, 1416 kanun kapsamında yasal düzenlemeden önce doktora bitirip dönenleri unuttu!

Milli Eğitim Bakanlığı, 1416 sayılı Kanunda geçtiğimiz gün yapılan yasal düzenlemeden evvel doktora eğitimini tamamlayıp dönenler hakkında geçiş hükmü yapmaması mağduriyet yaratacak!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Haziran 2021 11:02, Son Güncelleme : 16 Haziran 2021 15:04
MEB, 1416 kanun kapsamında yasal düzenlemeden önce doktora  bitirip dönenleri unuttu!

Bilindiği üzere, 9 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un 15 inci maddesiyle, 1416 sayılı Kanuna eklenen düzenleme sonucunda, mezkür Kanun kapsamında doktora eğitimi tamamlayıp dönenlerin üniversitelerin atanma kriterlerini taşıması kaydıyla doktor öğretim üyesi kadrolarına atanmaları, taşımayanların ise öğretim görevlisi kadrolarına atamalarının yapılması hüküm altına alınmıştır.

Ancak, yasal düzenleme yapılırken benzer durumda doktora eğitimini tamamlayarak dönüp önceden öğretim görevlisi kadrolarına atamaları yapılan kişilere yönelik bir geçici düzenleme öngörülmemiştir.

Halbuki, 14 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6528 sayılı Kanunla değiştirilen 1416 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde yapılan düzenlemelerden (yurtdışında geçen sürelerin derece/kademede sayılması) ilgili Kanuna eklenen geçici 3 üncü maddeyle yurt dışına eğitim amacıyla gönderilenlerden öğrenimlerini tamamlayıp mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmeye başlayanlar da (bu yükümlülüklerini bitirenler dahil) yararlandırılmıştır.

Bu durum, aynı burs programı kapsamında yurt dışında doktora eğitim görüp ülkemiz üniversitelerine hizmet etmek üzere dönen kişiler arasında adaletsiz bir duruma sebebiyet vermiştir. Başarılı bir şekilde kısa sürede doktora öğrenimini tamamlayarak erken dönen kişiler yasal düzenlemeden önce atandıkları için kısmen cezalandırılmış da oldu desek yanlış bir ifade olmayacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çok ciddi senetlere imza attırılan kişilerin, benzer şekilde bu durumun mükafatından da aynı oranda istifade etmeleri en doğal durumdur. Ancak, yasal düzenleme maalesef bu bakış açısıyla yazılmamıştır.

Sonuç olarak, yeni bir yasal düzenleme yapılmadığı sürece, 1416 sayılı Kanun kapsamında doktora eğitimini tamamlayıp 9 Haziran 2021 tarihinden önce işlemleri tamamlanarak öğretim görevlisi olarak başlamış olanların öğretim üyesi kadrolarına atanma taleplerini yargı yerinde çözmeleri gerekecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber