Üniversiteden kişiye özel ilan ve şahsen başvuru dayatması

Uşak Üniversitesinden bir kişiye özel ilan, bir de pandemi dönemi devam etmesine rağmen şahsen başvuru dayatması!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Haziran 2021 16:05, Son Güncelleme : 16 Haziran 2021 15:08
Üniversiteden kişiye özel ilan ve şahsen başvuru dayatması

Uşak Üniversitesi tarafından 11 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete'de öğretim üyesi ve öğretim görevlisi almak üzere ilana çıkılmıştır.

Söz konusu ilana yönelik olarak biri kamu hizmetlerinin sunumu yönünden, birisi de belirli bir adayı tarif eden öğretim görevlisi ilanı yönünden iki küçük eleştiri yapacağız.

Üniversitenin ilanına bakıldığında öğretim görevlisi kadrolarına posta yolu ile başvuru imkanı varken, aynı kolaylığın öğretim üyesi kadrolarında olmadığını görüyoruz. Halen tedbirlerin devam ettiği pandemi koşullarında üniversitenin ilanında neden bu zorluğu yarattığının mantıklı bir açıklaması olmadığını düşünüyoruz.

"Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği"nin 3/3 maddesine uygun olarak oldukça genel bir şekilde ilan edilen öğretim üyesi kadrolarına posta yoluyla başvuru imkanı tanınması halinde, eşitler arasındaki rekabetin çok daha artacağına inanıyoruz.

Diğer bir husus ise aynı ilanda yayımlanan Banaz Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı için belirlenen "Orman Mühendisliği veya Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği Bölümü Lisans mezunu ve Orman Endüstri Mühendisliği alanında Tezli Yüksek Lisans yapmış olmak. Yüksek Lisans mezuniyeti sonrası en az 5 (beş) yıl akademik tecrübeye sahip olmak." şartıdır.

Başvuracak adaylar için öncelikle lisans mezuniyeti olarak "Orman Mühendisliği" veya "Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği" bölümleri belirlenirken, Yüksek Lisansta ise bu iki bölümden farklı olarak "Orman Endüstri Mühendisliği" yer almıştır.

Buna ilave olarak, başvuracak adaylarda aranan tecrübe şartı ise yüksek lisans mezuniyet sonrası istenmiştir. Halbuki, lisanstan sonra aranacak bir tecrübe şartı ile çok daha geniş bir katılıma imkan verilebilirdi.

Bu durumun, "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 6 ncı maddesinin 6 ncı fıkrasında yer alan "İlanlarda, alanında tecrübe sahibi olmak şartının, hangi öğrenim düzeyinden sonrasına ait olduğu, belirli bir adayı tanımlamayacak şekilde belirtilir." hükmü gereğince tartışılması gerektiği aşikardır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, henüz başvuru süreci yeni başlayan kadro ilanlarıyla ilgili olarak bahsi geçen iki hususun üniversite yönetimince yeniden değerlendirilmesinin faydalı olacağı kuşkusuzdur!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber