Emeklilik ön başvurusu yapan öğretmenden oturduğu lojmanı boşaltması istenebilir mi?

Kamu Konutları Yönetmeliğinin "Konuttan Çıkma" başlıklı 33. maddesi bu tür durumlara cevap vermektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Haziran 2021 12:30, Son Güncelleme : 25 Haziran 2021 11:45
Emeklilik ön başvurusu yapan öğretmenden oturduğu lojmanı boşaltması istenebilir mi?

Bilindiği üzere, eğitim kurumu yönetici ve öğretmenlerin emeklilik işlemleri 1. Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Öğretmenlerin emekliliği" başlıklı 331. maddesindeki; "MADDE 331- (1) Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi, görev yapılan il sınırları içinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve işlemin Bakanlıkça uygun görülmesine bağlıdır." hükümlerine göre Haziran ve Temmuz ayları içinde yapılmaktadır.

Emeklilik işlemlerinin hangi durumlarda nasıl yapılacağı ise Milli Eğitim Bakanlığının 2018/15 sayılı genelgesi ve yetki devri yazısına göre yürütülmektedir.

Emeklilik işlemlerinin yürütülmesinde ise başvurular elektronik ortamda alınmakta olup, 2021 yılı Haziran ve Temmuz emeklilik döneminde başvuru yapmak isteyenlerin MEBBİS e-Personel Kişisel Bilgi Modülü "Emeklilik Ön Başvuru" ekranından 4 ila 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında emeklilik ön başvuru yapması gerekmektedir.

MEB konuyla ilgili resmi yazısını 30.04.2021 tarihi itibariyle 81 il milli eğitim müdürlüğüne göndermiştir.

Bu duruma göre emeklilik ön başvurusu yapan öğretmenden oturduğu lojmanı boşaltması istenir mi?

Kamu Konutları Yönetmeliğinin "Konuttan Çıkma" başlıklı 33. maddesi bu tür durumlara cevap vermektedir.

İşte o madde;

"Konuttan Çıkma

Madde 33 - Bu Yönetmelik kapsamına giren;

a) Özel tahsisli, görev tahsisli veya hizmet tahsisli konut-larda oturanlar; tahsise esas görevin son bulduğu tarihten itibaren iki ay; başka kurumda aynı veya eşdeğer bir göreve nakledilenler en geç altı ay içerisinde konutları boşaltmak zorundadırlar.

b) Sıra tahsisli konutlarda oturanlar, beş yıllık oturma süresinin bitiminden onbeş gün veya yararlanacak personel olmaması nedeniyle oturmaya devam edenler ise çıkması için ilgili idarece yapılan tebligat tarihinden itibaren bir ay içinde; emeklilik, istifa, başka bir yere nakil ve her ne şekilde olursa olsun, memuriyet veya işçi sıfatı kalkanlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren iki ay içinde,

c) Konutlarda oturmakta iken ölenlerin aileleri, ölüm tarihinden itibaren iki ay içinde,

d) Konutta oturmakta iken bulunduğu il veya ilçe dışındaki bir sıkıyönetim savcılık veya mahkemesine veya adli müşavirliğine veya sıkı yönetim komutanlıkları emrindeki kadrolu askeri ceza ve tutukevi Müdürlüklerine atananlar veya bu görevlerden başka bir yerdeki aynı veya değişik bir göreve atananlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten ve sıkıyönetimin kalkması halinde, görevleri nedeniyle konut tahsis edilenler, sıkıyönetimle ilgili görevlerin bittiği tarihten itibaren altı ay içinde.

e) Tahsis yapıldıktan sonra konutta oturma şartlarını haiz olmadıkları anlaşılanlar, kendilerine yapılan tebligat tarihinden itibaren iki ay içinde,

f) Staj, kurs, tedavi amacıyla görevlerinden geçici olarak ayrılanların aileleri, normal oturma süresini tamamladıkları tarihte,

g) Geçici veya sürekli olarak yurt içi veya yurt dışı göreve atananlardan, ailesini beraberlerinde götürmesinde siyasi, askeri veya emniyet mülahazası ile sakınca görülenlerin aileleri, görevlinin bu görevi sona erdiği tarihte,

Konutları boşaltmak ve anahtarlarını, yetkili birime vermek zorundadır.

Konutta oturanlarda yukarıdaki fıkralara göre, konutun boşaltılmasını gerektiren bir değişiklik olduğunda, durum, personelin bağlı bulunduğu en yakın ve yetkili amirince, değişiklik tarihinden itibaren en geç on gün içinde bir yazı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşuna bildirilir.

Konutları boşaltanlar, konutu ve anahtarını bir örneği ek (8) de gösterilen "Kamu Konutlarını Geri Alma Tutanağı" düzenlemek suretiyle ilgili birime teslim etmek zorundadır. Teslim sırasında konutta bulunan demirbaş eşya ve mefruşat listesi idarece kontrol edilir ve noksansız teslim alınır."

Dolayısıyla emeklilik, istifa, başka bir yere nakil ve her ne şekilde olursa olsun, memuriyet veya işçi sıfatı kalkanlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren iki ay içinde, Konutları boşaltmak ve anahtarlarını, yetkili birime vermek zorundadır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber