Birikimi 25 bin TL'yi bulan memur ek mal bildirimi vermeli mi?

3628 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik uyarınca 5.000 TL net maaşı olan bir memurun kendisi, eşi ve velayetleri altındaki çocuklarının ilave birikiminin 25.000 TL ye ulaşması halinde bir ay içinde ek mal bildirimi vermesi gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Temmuz 2021 00:08, Son Güncelleme : 06 Temmuz 2021 09:19
Birikimi 25 bin TL'yi bulan memur ek mal bildirimi vermeli mi?

Soru: Devlet memuru olarak çalışmaktayım. Benim maaşım 5 bin TL. Eşim özel sektörde çalışıyor ve 25 bin TL maaş alıyor. 20 bin TL birikim hesabımıza düzenli para yatırıyoruz. Bu durumda iki ayda bir ek mal beyanı vermem mi gerekiyor yoksa eşimin maaşının 5 katı olunca mı beyanda bulunmam gerekiyor?

Cevap: Mal bildirimi kamu hizmetlerine girenler bakımından anayasal bir yükümlülüktür. Anayasının 71. maddesinde "Kamu hizmetine girenlerin mal bildiriminde bulunmaları ve bu bildirimlerin tekrarlanma süreleri kanunla düzenlenir. Yasama ve yürütme organlarında görev alanlar, bundan istisna edilemez." denilmektedir.

Devlet Memurları Kanunu'nun 14. maddesinde ise, Devlet memurlarının, kendileriyle, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında, özel kanunda yazılı hükümler uyarınca, mal bildirimi verecekleri hükme bağlanmıştır. Hem Anayasada hem de 657 sayılı Kanunda bahsi geçen kanun 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunuluması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunudur. Mal bildirimine ilişkin hususlar hem 3628 sayılı Kanun hem de bu Kanuna dayalı olarak yürürlüğe konulan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelikte düzenlenmiştir.

3628 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik uyarınca sonu sıfır ve beş ile biten yıllarda genel mal bildirimi verilmesi, genel mal bildirimi dışında mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda bir ay içinde ek mal bildirimi verilmesi gerekmektedir.

Yönetmeliğin 10. maddesine göre memurlar; eşleri, velayeti altındaki çocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olduğunda, değişikliği izleyen bir ay içinde yeni edindikleri mal, hak, gelir, alacak ve borçlara münhasır olmak üzere ek mal bildirimi vermek zorundadırlar. Yönetmeliğe göre mal varlığında meydana gelen memurun net aylık tutarının beş katı tutarındaki artış mal varlığındaki önemli değişikliğin ölçüsü olup, bu tutarda banka hesabında birikim yapılan para da ek mal beyanını gerektirmektedir.

Sonuç olarak, 5.000 TL net maaşı olan bir memurun kendisi, eşi ve velayetleri altındaki çocuklarının ilave birikiminin 25.000 TL ye ulaşması halinde bir ay içinde ek mal bildirimi verilmesi gerektiğini, genel mal bildirimi döneminde banka hesabındaki toplam paranın, ek mal bildiriminde ise ilave birikim yapılan 25.000 TL ve üzeri tutarın beyan edilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber