Emeklilik hizmet süresi nasıl hesaplanır?

Emeklilik hizmet süresinin başlangıcı tam aylık alınmaya başladığı tarihten başlar, bitişi ise görevden ayrıldığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan süreyi kapsar.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Temmuz 2021 14:05, Son Güncelleme : 04 Temmuz 2021 13:28
Emeklilik hizmet süresi nasıl hesaplanır?

Sayın yetkili,04.12.1958 doğumluyum 26.07.1976 tarihinde meslek lisesi mezunu kazai rüşt ile bitirdiğim branşla ilgili meslekte göreve başladım. 4 ay kısa dönem askerlik yaptım girerken maaş alıp gittim. O yıldan üç ay eksiğim var.15.06.2021 tarih itibariyle 16080 gün emekli keseneğim var. 45 yıl üzerinden hangi ay emekli olabilirim. Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.

Memurlar emekli olmak istediklerinde özellikle emekli ikramiyesi kaybı olmaması için hizmet sürelerini tamamlamayı isterler ve hizmet süresinin hesap edilmesi merak edilen konular arasındadır. Genel olarak bu hesaplamalar hali hazırda programlar kapsamında yapıldığından detaylandırılması pek bilinmemektedir. Sitemizde de girilecek hizmet sürelerine göre emeklilik yaşı hesaplamaya dair bir program mevcut olup ziyaret edilebilir.

https://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-yas/

Hizmet hesaplaması nasıl yapılır:

5434 e tabi olanlar;

2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmeti olanlar, yedek subaylık, vekil öğretmenlik, fahri imamlık gibi memurluk hizmetinden sayılan görevlerde bulunanlar hakkında 5434 hükümleri uygulanır.

Memurların hizmet süreleri, yani 5434 sayılı Kanunla verilen emeklilik hizmet tamamlama hakkından yararlanmanın başlangıcı Sosyal Güvenlik Kurumuna tam kesenek vermeye başladığı tarih olur.

Tam kesenek verilebilmesi için görev maaşının tam olarak alınması gerekmektedir. Aybaşından önce göreve başlamada sadece kıst aylık ödemesi yapılır. Yani ayın 3 ünde göreve başlamış bir memur için o ayın 14 üne kadar olan sürede kıst aylık ödemesi yapılır, ancak bu süre hizmet olarak kabul edilmez. Emeklilik hizmeti için kabul edilme tarihi o ayın 15 inde tam görev aylığı ödenmesiyle başlar. Emekli olduğunda da aynı sistem geçerli olur, ayın 15 inde görev aylığını alıp o ayın 16 sında emekli olan bir memurun hizmet süresi takip eden ayın 14 üne kadar olan süreyi kapsar.

Ancak, memurun göreve başlangıç tarihi 15 Ekim 1987 tarihinden önce ise hizmet hesabı göreve başlama tarihini takip eden ayın 1 i, görevden ayrılma tarihi yine 15 Ekim 1987 tarihinden önce ise ayrılış tarihini takip eden ayın 1 ine kadar, sonra ise ayın 14 üne kadar olan süreyi kapsar.

15 Ekim 1987 tarihinden önce göreve girenlerin hizmet başlangıcı, göreve girdiği tarihi takip eden ayı biri olur, bu tarihten sonra görevlerinden ayrıldıklarında da ayrıldıkları takip eden ayın 14 üne kadar hizmet sayılır.

5510 a tabi olanlar:

5510 sayılı Kanun hükümlerine göre hizmetler memurların göreve başladıkları tarihten itibaren başlayıp, hizmetlerin bitimleri de aylık bağlanmasını gerektiren hallerde görev aylıklarının kesildiği tarihi takip eden aybaşından olur.

Yani, 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memurluğa ayın 4 ünde başlamış memurun hizmet süresi 4 ünde başlar, emekli olduğu tarihte ayın 18 i olduğunda da o ayı takip eden bir sonraki ayın 14 üne kadar hizmet süresi olur.

NOT: Memurlar emekli ikramiye tutarlarını işçiler gibi almaz. Memurların 1 yıldan az çalışmış oldukları sürelere emekli ikramiye tutarı ödenmez. Emekli ikramiye tutarları her tam hizmet yıllarına ödenir. Örnek: Bir memurun 35 yıl 11 ay 29 gün hizmet süresi varken emekli olduğunda sadece 35 tam yılına ödenir, 11 ay 29 gün süresine ödenmez.

Sonuç bağlamında:

Her tam hizmet ayının hesaplanması her ay 15 inde alınan görev maaşını takip eden bir sonraki ayın 14 üne kadar olan süredir. Memur ister 15 inde görev maaşını aldıktan sonra emekli olsun ister bir sonraki ayın 14 üne kadar olan süre içerisinde olsun durum değişmez. Görev aylığı memurdan alınmaz ve bu ay tam hizmet olarak alınır.

Ayrıca, memurların emekli olmadan her tam hizmet yıllarının ne kadar olduğunun Kurumlara hesaplatmasını, yani 1 günden, 1 aydan dolayı 1 yıllık emekli ikramiye tutarları kaybı yaşamaması için mutlaka emeklilik öncesi bir hesaplatma yapmalarını tavsiye edebiliriz.

Sizin durumunuzla ilgili olarak da;

5434 e tabi olmaktasınız. Hizmet hesabınızın başlangıcı 15/10/1987 öncesi olduğu için 1 Ağustos 1976 olur ve bugüne kadar olan, yani 15 Temmuz 2021 tarihine kadar olan hizmetlerinizin toplamı da (3 ay eksik süreniz hariç) 44 yıl 9 ay olur, bu durumunuza göre de en azından 15 Ekim 2021 görev maaşınızı alıp ayrıldığınızda 3 ay daha hizmet süreniz olur ve 45 tam hizmet yılınızı tamamlamış olursunuz.

Değerlendirme ve hesaplamalarımız verdiğiniz bilgiler doğrultusunda yapılmıştır. Herhangi bir kayıp ortaya çıkmaması açısından yine de hesaplamanızı Kurumunuzdan da öğrenmenizde fayda olacağını değerlendirmekteyiz.

-----------------

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ilgili maddeler:

"Madde 14 - Sandığın gelirleri şunlardır:
a) İştirakçilerin emeklilik keseneğine esas aylık tutarları üzerinden her ay kesilecek % 16 emeklilik kesenekleri;
Ay başlarından sonra vazifeye girenlerin o aya ait eksik aylık veya ücretlerinden kesenek alınmaz. Ay başlarından sonra vazifeden ayrılanların eksik aylık veya ücretlerinden tam kesenek alınır.."

"Madde 30 - İştirakçilere bu kanunun 13 üncü maddesi ile tanınan haklar, durumlarına göre 14 üncü maddenin (a) veya (b) fıkraları gereğince ilk alınan keseneklerin ilgili bulunduğu ay başından başlar."

Madde 31 - Fiili hizmet müddeti, iştirakçinin 30 uncu madde gereğince bu kanunla tanınan haklardan faydalanmaya başladığı tarihten itibaren tam kesenek vermek suretiyle geçirdiği müddettir.
Ay başlarından sonra vazifeden ayrılanlar için ayrıldıkları ayın tamamı fiili hizmet müddeti sayılır.."

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ilgili maddeler:

Madde 164 - Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz.."
Madde 165 - Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar.Bu suretle göreve başlamada ilk aylık, gün hesabiyle ay sonunda ödenir.."

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ilgili maddeler:

MADDE 7- Sigorta hak ve yükümlülükleri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;.
c) (Değişik: 17/4/2008-5754/5 md.) (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, göreve başladıkları veya bu Kanunun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (d), (e) ve (f) bentleri kapsamındaki okullarda öğrenime başladıkları tarihten,
itibaren başlar.

MADDE 9- Kısa ve uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigortalılık;.
c) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanların;
1)Ölüm veya aylık bağlanmasını gerektiren hallerde görev aylıklarının kesildiği tarihi, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinde belirtilen yaş hadleri ile sıhhi izin sürelerinin doldurulması halinde ise bu süre ve hadlerin doldurulduğu tarihleri takip eden aybaşından,
2) Diğer hallerde ise görevden ayrıldıkları tarihten,.
itibaren sona erer. ."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber