Muhalefetten anayasa ittifakı

Parlamenter sisteme dönüş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi temsilcileri ortak metin oluşturmak amacıyla ikinci toplantılarını İstanbul'da yaptı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Eylül 2021 08:55, Son Güncelleme : 23 Eylül 2021 08:57
Muhalefetten anayasa ittifakı

Milliyet'ten Bahar ATAKAN'ın haberine göre: Cumhur İttifakı'nın yeni anayasa taslağı hazırlıkları devam ederken, parlamenter sisteme dönüş ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan altı muhalefet partisi de ortak metin oluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor.

İlki Ankara'da düzenlenen toplantının ikincisi İstanbul'da yapıldı. Toplantılya CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi'nden hukuk ve seçim işlerinden sorumlu üst düzey isimler katıldı. İstanbul'daki toplantıyı düzenleyen İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, Milliyet'e yaptığı açıklamada, İYİ Parti'nin iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem ilkelerini açıkladığını, muhalefet partilerinin de anayasa üzerine çalışma yürüttüğünü hatırlattı. "Ortak paydamız parlamenter sisteme geçmek" diyen Erdem, 6 partinin, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden çıkmak. Güçlü parlamenter sistem, güçlü TBMM, bağımsız tarafsız yargı, tarafsız cumhurbaşkanı" gibi ilkeleri, "Türkiye'nin olmazsa olmazı olarak düşündüğünü" kaydetti. Erdem, şöyle konuştu:

"Siyasi krizlere sebep olmayan, siyasi kriz yaratmayan güçlü bir parlamenter sistem ekonominin düzelmesinin de tek çıkış yolu. Halkta 'parlamenter sisteme geri dönelim' diyenlerin oranı yüzde 72'ye çıkmış durumda. Millette böyle bir talep varken, muhalefet partileri temel ilkelerde benzer şeyleri söylerken, bizim bir araya gelip konuşmamamız, ortak paydayı güçlendirmememiz zaten milletin talebine ve isteğine aykırı hareket etmek olur. Bu birliktelik devam edecek. Siyasi ve insani nezaket içerisinde hareket ediyoruz."

'Tarafsız cumhurbaşkanı'

Erdem, çalışmanın sistematiğine ilişkin şunları söyledi: "Örneğin hepimiz Cumhurbaşkanını tarafsız istiyoruz. Bu bizim ortak paydamız. İYİ Parti olarak ilkelerimizde tarafsızlığı sağlayan şartları ortaya koyduk ve 'Millet mi yoksa Meclis mi seçecek bunu seçimlerden sonra milletçe, bütün siyasi partiler bir araya gelerek millete de sorarak karar veririz' dedik. Önemli olan tarafsızlığı ortaya koymaktı. Biz cumhurbaşkanı için 'bir kez, 6 yıl görev yapacak ve aktif siyasete geri dönemeyecek' dedik. Mesela Gelecek Partisi, 'Meclis seçsin' diyor. Bunu problem yapmıyoruz çünkü bu bizim önemli bir ayrışmamız değil. Bizi birleştiren payda ve temel ilkeleri geliştiriyoruz. Bir farklılık varsa ayrıntıda, onu seçim sonrasındaki anayasayı hazırlama çalışmalarına bırakıyoruz. Doğrusu da bu. Millete faydalı bir anayasa böyle yapılır."

'Değiştirme ittifakı'

Çalışmanın ekim itibarıyla Meclis'te yürütüleceğini belirten Erdem, "Bundan sonra yazıma odaklı çalışma yapacağız. Sonunda bir ilkeler bütününü, sayın genel başkanlara takdim edeceğiz. Bunu bir anayasa değiştirme ittifakı olarak değerlendirebiliriz" ifadesini kullandı.

Bu çalışmanın "seçim ittifakı" olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Erdem, "Göstermelik bir çalışma yapmıyoruz. İlkelerimiz çerçevesinde yapacağımız ve olabilir şeyleri ortaya koymak istiyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber