MEB Personel Gerçekten Uyuyor

04.03.2006 Tarihinde yürürlüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" nin bir çok maddesi yargıya taşınmış ve yargı tarafından bazı maddelerin iptali yönünde karar verilmiştir. Bunlardan birisi de ilk defa öğretmen olarak atanacaklardan istenecek olan bilgisayar sertifikası idi. Ancak aradan uzun bir süre geçmesine rağmen yönetmelik hala değiştirilmemiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mayıs 2008 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İptali istenen konulardan birisi 6.maddenin e bendinde "e) Bakanlık kadrolarına ilk defa öğretmen olarak atananlardan öğrenimleri süresince en az üç kredilik bilgisayar eğitimi almış olmak veya Bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesine sahip olmak," şeklinde olan madde idi. Bu maddenin yürütmesi, Danıştay 2.dairesinin 18/07/2006 günlü E:2006/505 sayılı kararıyla durdurulmuştu.

Yine Danıştay 2.dairesinde görülen 2006/650 Esas Nolu davaya verdiği 02/10/2006 tarihli 28 sayfalık kararında ise birçok maddenin daha yürütmesi durdurulmuştu.
Bunlar; 4.madde 1.bendinin (ç) alt bendi, 6.madde 1.bendinin (b) alt bendi, 22.madde 1.bendinin (a) alt bendinin 8.paragrafında yer alan yer alan "soruşturma nedeniyle değiştirilenler hariç olmak üzere" ibaresi ile 9. ve 10. paragrafları, 29.madde 1.bendinin (ç) alt bendinde yer alan "Sözleşmeli ibaresi" , 29.madde 1.bendinin (ç) alt bendi, 31.madde 1.bendinin (b) alt bendi, 4.maddenin 3.bendinden oluşmaktadır.

Yönetmelik için tıklayınız.

Bu kararı Memurlar.Net, "Öğretmenliğe İlişkin 28 Sayfalık Danıştay Kararı" başlığıyla yayımlamıştı.

Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bugüne kadar yönetmelikte bu kararlar doğrultusunda değişiklik yapılmamıştır. Mahkeme kararı doğrultusunda örneğin Bilgisayar Sertifikası istenmesi gibi hususlar bakanlıkça uygulanmamaktadır fakat hukuk devletinin gereği olarak bu mahkeme kararları doğrultusunda yönetmelikte değişiklik yapılması zorunludur.

Yönetmelikler hukuki düzenlemelerdir ve konu ile ilgili kişilerin yol pusulası niteliğindedir. Uygulama yoksa (yani mahkeme kararları doğrultusunda uygulama yapılıyorsa) yönetmeliği değiştirmeye gerek yoktur diye düşünmek mümkün değildir. Bugün eğitim fakültesinde okuyan bir öğretmen adayının öğretmen atamalarının nasıl yapıldığı konusunda ilk başvuracağı kaynak bahis konusu "Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"dir. Orada değişiklik yapılıp yapılmadığını dahi bilmeyebilir. Bu neden bile değişikliğin zorunluluğunu ortaya koymaya yeterlidir.

Peki yönetmelik çıkarmak çok mu zordur?
Cevap hayır. Yönetmelikler kanunların ilgili bakanlıklara (kurumlara) verdiği yetkiye dayanarak çıkarılır ve hukuki bir çalışmadan sonra birkaç gün içerisinde bile hazırlanıp Resmi Gazetede yayımlanması mümkündür.

Yönetmelikte yapılacak bu değişikliklere ilave olarak daha önce yayımladığımız "Kamu Kurumları, Şehit ve Gazi Eşleri İle Yakınlarını Unuttu mu?" başlıklı yazımızın içeriği noktasında da düzenleme yapılmalıdır. Aksi halde Zorunlu ve İller Arası Yer Değiştirme döneminin başladığı bugünlerde sorun yaşayan Şehit ve Gazi yakını öğretmenlerin sorunları her yıl devam edecektir. Bu yıla mahsus olarak bu sorun için en azından bir emir yayımlanmalıdır.

bize ulaşan bilgilere göre Şehit ve Gazi yakını olması nedeniyle 2007 yılında İLSİS kayıtlarında zorunlu hizmetten muaf edilen öğretmenler Zorunlu hizmet sorunu ile karşı karşıya bırakılmaktadırlar.

Burada yapılacak değişiklik açık ve nettir. Yönetmelikte yer alan "eşi şehit olan öğretmenler" ibaresinin yerine bakanlar kurulu kararında da yer alan "Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, Devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri" ibaresi getirildiği taktirde çözümlenecektir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber