Kamu Kurumları, Şehit ve Gazi Eşleri İle Yakınlarını Unuttu mu?

6 Nisan 2006 tarihinde "Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik" değişmiştir. Bu değişikliğe göre, terör nedeniyle sadece şehit olan değil malul olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, devlet memuru olarak görev yapan eş, çocuk, anne, baba ve kardeşlere yer değiştirme atamalarında öncelik tanınması gerekmektedir. Bakanlar Kurulu Kararı sonrasında başta MEB olmak üzere, personelini yer değiştirme suretiyle çalıştıran tüm kamu kurumlarının ilgili mevzuatını değiştimesi gerekmesine rağmen, bu gereklilik unutulmuştur.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıda sadece MEB açısından bir değerlendirme yapılmıştır. Ancak, memurlarını hizmet bölgesi esasına göre çalıştırmakla yükümlü olan kamu kurumlarının da yer değiştirme suretiyle atama yönetmeliğini değiştirmesi gerekmektedir.

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte 06/04/2006 tarih ve 26485 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile değişmiştir. Değişiklik metni şu şekildedir:

?MADDE 1 ? 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğe aşağıdaki madde eklenmiştir.
?EKMADDE2 ? Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, Devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin; çalıştıkları kurum veya kuruluşların hizmet birimleri olan yerlere münhasır olmak üzere, aynı kurum içinde yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, bu durumlarının ilgili makamlarca belgelendirilmiş olması kaydıyla, kadro imkanları da dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelikteki kısıtlayıcı hükümlere bakılmaksızın öncelikle yerine getirilir.?

Buradan da görüleceği üzere terör eylemleri nedeniyle şehit düşen yada malul olan eş, çocuk, anne, baba ve kardeşlere yer değiştirme atamalarında öncelik tanınması öngörülmüştür.

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulacaklar başlıklı 27.maddesinde;

"MADDE 27-(1)?
b) Eşi şehit olanlar zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulurlar.

Ve Olağanüstü hallere bağlı yer değiştirmeler başlıklı 32.maddesinde,
MADDE 32-(1)?
ç) Eşi şehit olan öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunabilirler."
Denilmektedir.

Bu yönetmeliğin yayım tarihi 04.03.2006'dır. Yani ilgili bakanlar kurulu kararından öncedir. Bu nedenle öğretmenleri ilgilendiren yönetmelikte Eşi şehit olan öğretmenlere yer verilmişken Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, Devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerine yer verilmemiştir.

Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan;

2007 Öğretmenlerin İller Arası Yer Değiştirme Kılavuzunun bazı maddelerine bakacak olursak;

"1.6. Bedensel engelli olmaları veya kamu görevlisi, er veya erbaş olarak görev yaparken şehit / malul olanın öğretmen eşi, çocukları ile anne, baba ve kardeşleri Yönetmeliğin 27'nci maddesi gereğince zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutularak?

4.3. ?d. Kamu görevlisi, er veya erbaş olarak görev yaparken şehit / malul olanın öğretmen
eşi, çocukları ile anne, baba ve kardeşleri,?
f. Kendisi veya öğretmen eşi askerde olanlar,
2007 yer değiştirme döneminde zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi
tutulmayacaklarında istekleri dışında elektronik başvuru formunun doldurulması
istenmeyecektir."

İbarelerinden de görüleceği gibi bakanlıkça yönetmelikte bu şekilde bulunmamasına rağmen Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda bir yaklaşım sergilenmiştir.

Aynı Şekilde Bakanlıkça yayımlanan ?2008 Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunun

"D. OLAĞANÜSTÜ HÂLLERE BAĞLI ÖZÜR DURUMU maddesinde
1. Kimler Başvurabilecek
Bulundukları görev yerinde veya ilde çalışılması gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın;?
1.4. Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, öğretmen olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri istenen belgelerle birlikte yer değişikliği için başvurabilecektir."

İbaresi koyulmuştur.

Buradan da anlaşılacağı gibi bakanlıkça her ne kadar da yönetmelik değişikliği yoluyla aşılması gereken bu sorun aşılmamışsa da bu konu bir içtihat halini almaya başlamıştır. Bu pozitif ayrımcılığa da kimsenin itirazının olabileceğini de düşünmüyoruz.

2008 Yılı Öğretmenlerin İller Arası İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda ise bu hususta en küçük bir açıklama bulunmamaktadır.

Memurlar.net olarak bunun sehven yapılan bir hata olduğunu düşünüyoruz.

Milletlerin hassas noktaları vardır, bizim en can alıcı ve hassas noktalarımızın başında da Şehit ve Gazilerimiz ile onların yakınları gelmektedir.

Bu durumun bakanlıkça en kısa süre de düzeltileceğine inanıyoruz.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber