Van kriz masası öğretmenlere belge vermiyor, mağduriyet yaşanıyor

Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB; Van'da ki Öğretmenlerin Sesini Duyuyor Mu?

?Bitmek bilmeyen kar yağışı, iliklerime kadar hissettiğim konteynırımızın kapısını donduran soğuk, sürekli kendini hatırlatan unutmak için her gece uyumadan önce dua ettiğim deprem, her kesildiğinde içime türlü türlü korkuların düştüğü ve o korkulara teslim olmamak için gözlerimi sıkıca yumduğum elektrik kesintileri ve tuzla buz olmuş bir ruh? Sesim duyulmuyor değil mi?? Ayrıntılar için tıklayınız.

Genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirmeler 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 39. maddesinde düzenlenmiştir.

?Genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirmeler

MADDE 39 ? (1) Genel hayatı etkileyen; deprem, sel, yangın ve benzeri doğal afetlerin meydana geldiği yerleşim yerlerinde veya bölgelerde kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından birisinin maddi veya manevi zarara uğradığını kriz merkezlerinden alacağı belge ile belgelendirmeleri ve görev yaptıkları ilin en üst mülkî amirinin uygun görmesi kaydıyla öğretmenler olay tarihinden itibaren bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. ?

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, TRT-1 'in ?Enine. Boyuna? programına katılmış ve aşağıdaki açıklamalarda ?O yüzden ben öğretmenlerimize diyorum ki, sizin haklarınız ortadan kalkmıyor. Şu andaki talebiniz bir haktan çok bir imtiyaz talebi. Hakkınız Eylül ayında atamayla ilgili bir imkânınız olacak, lütfen onu o zaman talep edin ve oradaki çocuklarımıza sahip çıkın.? şeklinde öğretmenlere söz vermişti.

http://www.meb.gov.tr/haberler/2012/EnineBoyuna.pdf

SUNUCU- Sayın Bakanım, gelen sorulardan bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum. Bir tanesi, işte Van depremini biliyorsunuz hem orada öğretmen kaybımız oldu, çok sayıda vatandaş kaybı da oldu. Oradaki öğretmenler bizim acaba bir tayin hakkımız olacak mı gibi bir soru soruyorlar. Yani, onların oradaki yaptığı hizmetlere karşı onlara torpil geçip bu soruyu size soralım.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÖMER DİNÇER- Şimdi önce sizin sorunuza çok kısa bir cevap vereyim. Bir kere, Van'daki öğretmenlerimize ben teşekkür ediyorum, bunu açık kalplilikle. Çünkü depremden sonra eğer o toplumda sosyal hizmetler yürüyebilmişse öğretmenlerimiz sayesinde oldu ve maalesef tüm toplum bunu gözden kaçırdı. Yani, gerçekte depreme maruz kalmış ve göçük atından çıkarılmış öğretmenlerimizi zaten orada bırakmadık biz. Hemen o öğretmenlerimizi tedavi süreçlerinden sonra kendi istedikleri illere atadık. Ama onun dışındaki öğretmenlerimizden önemli bir kısmı zaten orada gönüllü olarak kaldılar, sosyal hizmetlerde katkı sağladılar, çadır kurdular, yemek dağıttılar, insanların dertlerine çözüm olmaya çalıştılar. Ben buna katkı sağlayan bütün yöneticilerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Ama tabii orada yine Anadolu'nun değişik yerlerinden gitmiş öğretmenler var. O öğretmenler de bu deprem vesilesiyle belki olumsuz etkilendikleri için atanma talep ediyorlar. Onlara ben buradan Şunu söylemek istiyorum: Van'ın bugün bize ihtiyacı var, 1 yıl sonra ben oraya daha fazla öğretmen gönderirim ve o ihtiyacı karşılayabilirim. Van'ın bugün ihtiyacı varken o öğretmenlerimizin atamayı talep etmelerini bile ben çok doğru bir yaklaşım olarak görmüyorum. Daha da önemlisi, aslında ben uzun müddet özür atamalarına direndim, özür ataması yapmak istemedim. Çünkü kanun çıkardık biliyorsunuz, artık bundan sonra yılda bir kere yapacağız ve onu Eylül ayında yapacağız. Ama 2011 yılı için bu kanundan sonra atama olmadığı için 2011 yılı için bir özür ataması yaptık. Bakın ne oldu, ben size söyleyeyim; deprem sebebiyle ben bütün kadrolarımı toplayıp oraya 800 öğretmen göndermiştim, özür ataması sebebiyle 1150 öğretmen oradan ayrıldı. Van'da şu anda depremden önceki durumdan 800 yeni atamaya rağmen 350 tane eksik öğretmenimiz var. Onun için oradaki öğretmenlerin atama talep etmelerini, oradaki çocuklara karşı haksızlık olarak görüyorum. Bunu çok açık ve çok net oradaki öğretmenlerimize söylemek istiyorum.

MUSTAFA KARAALİOĞLU - Çok sayıda var mı atama talep eden?

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÖMER DİNÇER- Eğer o yolu açacak olursak, sağlık ve güvenlik sebebiyle orası boşalabilir.

MUSTAFA KARAALİOĞLU- Diğer memurlar da isteyebilir.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÖMER DİNÇER- Tabii boşalabilir. O yüzden ben öğretmenlerimize diyorum ki, sizin haklarınız ortadan kalkmıyor. Şu andaki talebiniz bir haktan çok bir imtiyaz talebi. Hakkınız Eylül ayında atamayla ilgili bir imkânınız olacak, lütfen onu o zaman talep edin ve oradaki çocuklarımıza sahip çıkın. O çocukların size başka yerdeki çocuklardan daha fazla ihtiyacı var. Bunu bir öğretmen olarak Şimdi yapmayacaksak ne zaman yapacağız, söyleyeceğim Şey o.?

?Deprem oldu, ama MEB hala yer değiştirmeler için duyuruya çıkmadı? haberimizde gündeme getirdiğimiz Van depremi nedeniyle orada görev yapan öğretmenlere yer değiştirme hakkı verilmedi. Sayın Bakanın ve yönetmeliğin öngördüğü 1 yıllık süre dolmak üzere.

Kriz masası belge vermiyor

?Van'daki öğretmenler özür durumu yer değiştirme isteğinde bulunabilecek? haberimizde gündeme getirmemize rağmen sitemize iletilen bilgilere göre öğretmenler kriz masasının kendilerine maddi ve manevi zarara uğradığına dair belge vermediklerini söylemektedirler.

Forumdan Alıntılar

Bitmek bilmeyen kar yağışı, iliklerime kadar hissettiğim konteynırımızın kapısını donduran soğuk, sürekli kendini hatırlatan unutmak için her gece uyumadan önce dua ettiğim deprem, her kesildiğinde içime türlü türlü korkuların düştüğü ve o korkulara teslim olmamak için gözlerimi sıkıca yumduğum elektrik kesintileri ve tuzla buz olmuş bir ruh? Sesim duyulmuyor değil mi? POLENTECİK

23 EKİM 2011 ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde de meydana gelen deprem nedeniyle görevde olduğumuz il/ilçe Van (Erciş) büyük bir felaket yaşadık. Sevdiğimiz birçok arkadaşımızı kaybettik. Üzüntümüz çok büyük. 7.2'lik depremin acıları ve etkileri halen sürmekte iken günde 3-4 defa yaşadığımız artçı sarsıntılar da psikolojimizi iyiden iyiye bitirmektedir.

Biz depremi yaşayan öğretmenlerin her birinin mutlaka birkaç arkadaşı vefat etti. Mutlaka birkaç arkadaşı da enkaz altından çıkarıldı. Öğretmenlerin moral ve motivasyonları düşük olmasına rağmen yine de ellerinden geldikleri kadar bu mesleği icra etmeye çalışıyorlar. Erciş'te görev yapan emniyet, adalet ve sağlık personeliyle ilgili ya özlük haklarında ya da tayin konularında ilgili bakanlıklarınca çeşitli kolaylıklar sağlandı. Bundan en çok maddi ve manevi olarak zarar gören öğretmenler olduğu halde henüz herhangi bir düzenleme yapılmamış olması buradaki öğretmenlerin motivasyonlarını düşürmekte, performans kaybına sebep olmakta ve psikolojilerine çok büyük zarar vermektedir. Öğretmenler her sabah evden çıkıp okula giderken Erciş sokaklarında yıkılmış binaları ve bu binaların enkazında kalmış öğretmen arkadaşlarını, diğer insanları ve depremden sonraki o kaos ortamını hatırlamaktadır. Burada bu şartlarda yaşayan öğretmenlerin öğrencilerine ne kadar faydalı olabileceğini bakanlığımızın bir kez daha düşünmesini rica ediyoruz. 5.6'lık Simav depreminde ölen olmamasına rağmen orada yaşayan BÜTÜN ÖĞRETMENLERE istedikleri yerde görev alabilme hakkı tanınmıştır. Ayrıca aynı hak Marmara Depreminde de öğretmenlere tanınmıştı.

Sonuç olarak öğretmenler depremde çok ağır şeyler yaşadı ve yaşamaya devam etmektedir. Burada depremi yaşayan öğretmenlere TAYİN HAKKI verildiği takdir de Bakanlığımız Erciş'i tekrar öğretmenle doldurma gücüne sahiptir. Bu gücünü kullanarak hem depremzede öğretmenlerin yeniden hayata bağlanmalarını sağlayıp burada yaşayan bütün öğretmenlerin gönüllerini fethetmiş olacaktır. Bununla birlikte Erciş'e yeni atanacak öğretmenler, depremi yaşamadıkları için öğrencilerine karşı daha verimli olacakları muhakkaktır. Bakanlık olarak sizden bu tayin konusunda duyarlı davranmanızı öğretmenlere verilmesi gereken bu haktan bizi mahrum etmemenizi temenni ederim.

1999 Marmara depreminde ve Simav depremlerinde, orada görev yapan öğretmenlere tayin hakkı verildi arkadaşlar. Aynı hak bizlere de tanınmalı. Zamanında zorunlu hizmet görevimizi yapalım diye kendi ellerimizle yazdık Van'ı. Sırf sınıf öğretmeni olduğumuz için 6-7 yıl oldu hala tayinimiz çıkmıyor. Zorunlu hizmeti ikiye katladık. Üzerine deprem yaşadık. Ama ne fayda. Bu sene yine çıkmayacak. Normalde doğal afetlerde 1 yıl içinde tayin isteme hakkı verilmesi uygunken sırf doğuda olduğumuz için bundan da mı yararlanamıyoruz? Bu ne biçim adalet! Teröre neyse dedik, üstüne bir de deprem. MEB galiba doğudaki öğretmenleri tamamen unutmuş durumda. Ne olursa olsun diyor umurunda değil. Batıda rahatı yerinde olana hemen deprem tayini, ama doğudaysan olağanüstü hal bile vız geliyor öyle mi! Bu depremi yaşamayan anlayamaz. Sayın bakanımız demiş ki tayin hakkı verirsek orada öğretmen kalmaz. Ama emin olun öyle değil. Oraya gitmeye razı olan bir sürü öğretmen var çevremde. Bu psikolojik bir durum ve biz de bu hakkı istiyoruz PINAR_35

Başka Bir Üyemizin Mesajı

Ben Van merkezde öğretmenim. Bütün deprem bölgelerinde öğretmenlere verilen tayin hakkı bize verilmedi. Epeyi zamandır bu konuda bir başlığımız var. Çok uğraştık ama sesimizi duyuramadık. Lütfen sıkıntılarımızı ana sayfada haber yapar mısınız? Haksız, mantıksız bir talep değil bu.6.bölüm madde 39,daha önce defalarca uygulanan bu maddenin bize de uygulanmasını istiyoruz. Sadece bir iki gün bile olsa ana sayfada kalalım. Konuyla ilgili kısa bir yazı da hazırlayabilirim. Deprem büyük bir afetti ve çok sıkıntı çektik. Sıkıntıdaki insanların duası kabul olurmuş. Belki bizim sıkıntılarımızı gündeme getirdiğinizde sizin için yapacağımız dualar da kabul olur. Doğrudan isteğimizi söyledim. Durumla ilgili kısa bir bilgi de aşağıya yazıyorum.

Böyle bir hak verilse bile VAN BOŞALMAYACAK! Afet bölgesi ilan edilen yerler sadece Van/Merkez ve Erciş ilçesi.Zorunlu hizmetini tamamlamayanlar mecburen zorunlu hizmet bölgesini isteyecek.Zorunlu hizmet bölgelerinde Van'dan daha güzel yer pek az.Van'daki çoğu öğretmen Vanlı veya çevre illerden.Onlar tayin istemeyecektir.Maddede tayin hakkı sadece Van'dan çıkmak için değil.Van dışında yaşayan birçok Vanlı öğretmen de deprem sonrası anne-babaları vs..için Van'a dönmek istiyor.Onların da hakkı yenmekte.

Bizim sıkıntılarımız:(Yazarken gözlerim doluyor)Allah şahidim olsun, hala bazı geceler deprem anını rüyamda görüp kan-ter içinde uyanıyorum. Eşimin, küçük çocukların yaşadığını hiç anlatmıyorum. Depremden önce TOKİ kiraları 250-300'dü,şimdi 500'den aşağı yok. İnanmıyorlarsa yollasınlar müfettişlerini, araştırsınlar. Eğitim-öğretim yılının ortasında tayin verilmesi doğru olmazdı belki. Ama şimdi eğitim-öğretim yılını zor şartlarda, çadırlarda, konteynırlarda; fedakârlıklarla tamamladık. Bunun bir mükâfatı olmalı. Biz de çok yıprandık. Bu yaz yeni atamalarla açık da kapatılacaktır.

Son olarak; büyük bir deprem yaşadınız mı bilmiyorum ama(Allah kimseye yaşatmasın) psikolojik olarak çok yıprandık.Özellikle çocuklarımız ve hanımlarımız..Lütfen bir günlük,bir saatlik,bir anlık bile olsa,bizim için olmasa da o çocuklarımız,kadınlarımız için sesimizi ana sayfada duyurun.

Tekrar ediyorum,%20-30 zam değil,300-500 ek ödeme değil; daha önce BÜTÜN DEPREM BÖLGELERİNDE verilen bir İNSANİ İHTİYACI istiyoruz. Norm açığı olmayan iller olmasın. İl dışı tayininde bize de tercih hakkı verilsin. Özlük hakkımızda olan bir hakkımızı, şu zor günlerde istiyoruz.

Ömer Dinçer cuma günü Van'da deprem nedeniyle atama yok dedi. Ama TRT-1'de "Enine-Boyuna" programında bakın ne demişti. TRT arşivlerinde. Ömer Dinçer: "..Haklarınız eylül ayında. Eylülde bir atamamız olacak, lütfen o zaman talep edin. Şimdi gidin o çocuklara sahip çıkın." Biz de bakanın sözünü tuttuk. O zor şartlarda, kışın ortasında çadırlarda, konteynerlarda kaldık. TABİİKİ; torpilliler, hakim-savcı eşleri vs.. tereyağındaki kıl gibi aradan kurtuluverdi. Olan yine sahipsin, gariban Anadolu çocuğuna oldu. Bizim sesimizi ne zaman duyuracaksınız? Bakanının dediklerini dinleyin. İşte 40 bin atama kadrosu da çıktı. Van'dan gidecek 3-5 bin öğretmen.. Yeni atamaların bir kısmını buraya kaydırsın, bu yıpranmış kadroyu çeksin buradan. Böylece söylediklerine güvenirliğimiz artar.

http://forum.memurlar.net/konu/1406810/

http://forum.memurlar.net/konu/1406810/?page=13

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber