23 Bin Kadronun Dağılımı ve Bakan Başegioğlu'nun Açıklaması

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada kurumlara kadro tahsisine ilişkin işlemleri tamamladıklarını belirtti. Açıklamada ayrıca KPSS'nin bu yıl yapılacağı tarihlere bir kez daha yer verildi. Ancak, yüzbinlerce aday hangi kuruma kaç kadronun tahsis edildiğini değil, bu kadrolara hangi zamanlarda atama yapılacağını merak etmektedir. Bakan Başesgioğlu kamuoyunu aydınlatmak istiyorsa bu soruya yanıt vermelidir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mart 2008 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumlarına, kadrolarına atama yapabilmek için iki şekilde izin verilmiştir.

1- Boşalan kadrolarına yüzde 50'sine

2008 yılı merkezi yönetim bütçe kanununun 22. maddesinin ilk fıkrası şu şekildedir:

"13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2007 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde ellisini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir."

Bu maddeye göre her kamu kurumu bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine atama yapma hakkına sahiptir. Örneğin Bayındırlık bakanlığında geçen yıl 10 bin kadro boşalmış ise Bayındırlık bakanlığı bu yıl 5 bin atama yapabilme hakkına sahiptir.

Bu hak iki şekilde kullanılabilir:

i- İlk defa memur olmak isteyenler yoluyla: Bu halde atama yapılmak istenen kadrolarına ÖSYM bildirilmesi gerekmektedir. KPSS tercih işlemleriyle atama yapılacaktır.
ii- Naklen geçecek olanlar ve istifa etmiş devlet memurları yoluyla: Bu halde KPSS'ye gerek bulunmamaktadır. Kurumlar uygun gördükleri memurları naklen veya istifa sonrası dönüş yoluyla alabilecektir.

23 bin açıktan atama izni daha

2008 yılı merkezi yönetim bütçe kanununun 22. maddesinin ilk fıkrasının son cümlesi şu şekildedir:

"Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar için ilave 23.000 adet atama izni verilebilir."

Buna göre boşalan kadroların yüzde 50'sine atama yapmak yoluyla ihtiyacını karşılayamayan kamu kurumları için 23 bin adet atama izni tahsis edilmiştir. İşte Bakan Başesgioğlu'nun bahsettiği husus budur. Bu açıklama tümüyle kurumları ilgilendirmektedir.


12 Mart 2008 11:32 Çok önemli 23 bin açıktan atama izninin hangi kurumlara verildiği belli oldu


ADAYLARIN BEKLEDİĞİ AÇIKLAMA

Adaylar ise Bakan Başesgioğlu'dan hangi kuruma kaç adet atama izni verdiğini değil bu atamaların ne zaman yapılacağını duyurmasını beklemektedir. Yüzbinlerce adayı bir belirsizlikla karşı karşıya bırakmak ve onları devamlı ÖSYM'nin sitesini takip mecburiyetinde bırakmak Devlet ciddiyetine yakışmamaktadır.

Bu nedenle Sayın Bakanın, adayların içinde bulunduğu ortamı değerlendirererk, daha işe yararlı bilgiler ile kamuyounu aydınlatmasını bekliyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber