Maliye'de, Yer Değiştirmeye Tabi Personel Hakkında Uygulanan Yönetmelik Değişti

Maliye Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik 3 nisan 2008 tarihi itibariyle değişmiştir. Yapılan değişikliğe göre, yer değiştirme halleri arasına "terör mağduriyeti" eklenmiş, atama onayının ile gönderilmesi sonrasında tebliğ için 5 günlük sınırlama getirilmiş ve atanılabilecek illeri düzenleyen maddeki nüfus sınırlaması 50.000 bine indirilmiştir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Nisan 2008 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 nisan 2008 tarihinde yapılan değişiklikler

Maliye Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin değişiklikten önceki hali

MALİYE BAKANLIĞI PERSONELİNİN YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

1-Bütçe Dairesi Başkanları ve Yardımcılarının Atanmasını düzenleyen 23 üncü madde yönetmelikten çıkarılmıştır.

2- Gelirler genel müdürlüğü hizmet bölgesi tablosu yürürlükten kaldırılmış. Zira Gelir İdaresi Başkanlığı kurulmuştur.

3- Gelir İdaresi Başkanlığı personeli olan (Müdür unvanı olmayan Döner Sermaye ve Fon Saymanları hariç), Gelir Müdürü, Vergi Dairesi Müdürü, Vergi Müdürü, Takdir Komisyonu Başkanı, yer değiştirmeye tabi personel arasından çıkarılmıştır.

Yer değiştirmeye tabi personelin güncel hali şu şekildedir:

a) Muhasebe Müdürü, Malmüdürü, Saymanlık Müdürü, Emlak Müdürü, Milli Emlak Müdürü, Personel Müdürü ve bunların yardımcıları,

b) Muhasebe ve Milli Emlak Denetmeni.

c) Defterdar Yardımcıları

d) Merkez Saymanlık Müdürleri ve Yardımcıları

e) Muhakemat Müdürleri ve Yardımcıları, Müşavir Hazine Avukatları İle Hazine Avukatları

Dikkat: Vergi denetmeni yer değiştirmeye tabi personel arasından çıkarılmıştır.

4- Yer Değiştirme Halleri arasına "Terör mağduriyeti? dahil edilmiştir. Sözkonusu madde şu şekildedir:

"Terör Mağduriyeti ve Olağanüstü Hal Nedeniyle Yer Değiştirme
MADDE 14 ? Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu personeli ile er ve erbaşların Bakanlıkta görev yapan eşi ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin; yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, bu durumlarının ilgili makamlarca belgelendirilmiş olması kaydıyla, kadro imkanları da dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelikteki kısıtlayıcı hükümlere bakılmaksızın öncelikle yerine getirilir.
Genel hayatı etkileyen savaş, sıkıyönetim, olağanüstü hal ilanı ve doğal afetler gibi hallerde, yer değiştirme işlemleri herhangi bir şarta bağlı kalınmaksızın yapılabilir."

5- Yer değiştirme onaylarının tebliğine ilişkin olarak düzenleme yapılmıştır

"Yer değişikliklerine ilişkin atama onaylarının görev yapılan birime intikalinden itibaren 5 iş günü içinde ilgililerine tebliğ edilmesi zorunludur."

Bu hüküm oldukça önemlidir. Zira bazı birimler, bazen iş yükü bazen de farklı nedenlerden dolayı tebliğ etmeyi geciktirmekteydi. Bu düzenleme ile bu sorunun önüne geçilmektedir.

6- Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezi kapatılmış olması sebebiyle yönetmelikten çıkarılmıştır.

7- "Belli Süre Hizmeti Olanların Yer Değiştirme Suretiyle Atanması" başlıklık maddede düzenleme yapılmıştır. Yeni düzenleme şu şekildedir:

"Bakanlıkta fiilen en az 25 yıl memuriyeti bulunanlardan; Yönetmeliğe ekli (1) sayılı cetvele dahil 5 inci veya 6 ncı hizmet bölgelerinde en az 4 yıl fiilen çalışmış ve en az üç hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süresini tamamlamış olanların, yer değişikliği veya aynı hizmet bölgesi veya alanı içinde yerinde kalma talepleri, bölge esasına bağlı olmaksızın hizmetin gereği dikkate alınarak durumları her yıl yeniden değerlendirilmek suretiyle yerine getirilebilir. Fiilen çalışılmış sürenin hesabında, izinli sürelerden yalnızca yıllık izinde geçirilen süreler dikkate alınır."

Fiilen çalışılmış sürenin hesabında, izinli sürelerden yalnızca yıllık izinde geçirilen sürelerin dikkate alınacağına dair düzenleme yeni bir düzenlemedir.

9- "Yer Değiştirme Suretiyle Atanılamayacak Yerler"e dair maddede değişiklik yapılmıştır.

Önceki hali: "Ancak, son genel nüfus sayımına göre; ekli (1) ve (2) sayılı cetvellerde 4, 5 ve 6 ncı bölgeler kapsamında belirlenen il merkezlerinden nüfusu 100.000'i, ilçe merkezlerinden nüfusu 50.000'i aşan yerlere, diğer bölgeler kapsamındaki il veya ilçe merkezlerinden ise nüfusu 200.000'i aşan yerlere yapılacak atamalarda yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz."

Yeni hali: "Ancak, son genel nüfus sayımına göre; ekli (1) sayılı cetvelde 4, 5 ve 6 ncı bölgeler kapsamında belirlenen il merkezleri ile bunlara bağlı ilçe merkezlerinden nüfusu 50.000'i aşan yerlere, diğer bölgeler kapsamındaki il veya ilçe merkezlerinden ise nüfusu 200.000'i aşan yerlere yapılacak atamalarda yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz."

4, 5 ve 6 ncı bölgeler kapsamında belirlenen il merkezleri nüfusları 100.000'den 50.000 bine indirilmiştir. Bu düzenleme personel atamalarında personelin lehine bir düzenlemedir.

10- Haklarında adli veya idari bir soruşturma yapılmış ve bu soruşturma sonucunda yerinde kalmalarında sakınca görülmüş olanlar ile sicil raporu sonuçlarına göre olumsuzluğu tespit edilmiş olanların aynı hizmet bölgesindeki başka bir hizmet alanına atamaları yapılabileceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber