Kanserojen zeytinler...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mayıs 2008 01:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türk insanın para kazanma istek ve arzusu kendi vatandaşının sağlığını hiçe saymasına neden oluyor. Her zaman olduğu gibi zeytinde de pratik zekâmız iş başında ama bu zekâ nedense bize yarar yerine genelde zarar getiriyor. Nedir mi bu zarar?

Aşağıda sıraladığım ilk önce zeytinin başına gelenler sonrada bizim başımıza gelen zararlar;

* Dalından yeşil olarak toplanan acı zeytinler yalnızca tuz ile muamele görerek doğal yeşil renklerini koruyorlar. Bu yöntemle tatlanma süresi 4 ayı buluyor. Bu süreyi kısaltmak için bazı zeytin firmaları tarafından kullanılan yöntemde, zeytin alkali ile 6 ? 24 saat muamele edilerek tatlandırılıyor. Bu şekilde işlenen zeytinin renk ve aroma maddeleri kayboluyor. Tatları kaybolduğu için, işleme sırasında dışarıdan sitrik asit eklenen bu zeytinleri piyasada ayırt etmek kolay tatları çok ekşi, turşu gibidir.

* Bazı firmalar zeytin salamurasında biraz daha pahalı olan gıda tuzu yerine daha ucuz olan sanayi tuzu, içme suyu yerine sanayi suyu kullanarak sağlık açısından tehlike yaratıyorlar.

* Dalından toplandığı zaman bazıları kahverengi veya kızıl kahverengi olan zeytini karartmak amacıyla izin verilen madde olan ferroglukonatın dışında tekstil boyaları bile kullanan üreticiler oluyor. Hatta tekstil boyası pahalı olduğu için zeytin havuzlarına paslı demir bile atılıyor. Tekstil boyası ya da paslı demir ile karartılan zeytinler ise insan vücudunda kanserojen etki meydana getiriyor ve alzheimer hastalığını tetikleyebiliyor.

* Zeytini, raf ömrü süresince sağlıklı ve hijyenik bir şekilde korumanın en doğru yollarından biri pastörizasyon. Ancak zeytini pastörize edebilmek için ciddi bir makine yatırımı ve bilgi birikimi gerekli. Bu yatırıma girmek istemeyen bazı üreticiler zeytinin raf ömrünü uzatmak için antibiyotik kullanmaktan çekinmiyorlar.

Servet Kardoğan
Gıda mühendisi ? Mersin
[email protected]

Bize neler yediriyorlar?- 2 Mayıs 2008

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber