Subay sicil yönetmeliği değişti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Haziran 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

9 Haziran 2008 PAZARTESİResmî GazeteSayı : 26901

YÖNETMELİK

Millî Savunma Bakanlığından:

SUBAY SİCİL YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 27/12/1998 tarihli ve 23566 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Subay Sicil Yönetmeliğinin 111 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yazılı sınavda; sınav kapsamındaki her alandan (geçirileceği sınıf bilgisi, askeri kültür ve genel kültür) asgari %50 puan almak kaydıyla, 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar, başarılı sayılarak mülâkata tâbi tutulurlar. Mülâkatta da 100 puan üzerinden 70 ve daha yukarı puan alanlar, seçme sınavını başarmış sayılırlar. Yazılı sınav ve mülâkatta alınan notların ortalamasına, sicil notu ortalamasının eklenmesiyle bulunacak nota, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-9 daki Mükâfat Puanları Çizelgesi ile EK-10 daki Ceza Puanları Çizelgesinde belirtilen mükâfat ve cezalara göre bulunacak puanın ilâvesi ile seçme sınavı sıralama notları tespit edilir. Bunlardan, notu en yüksek olandan başlamak üzere belirlenen kontenjana göre subay olacaklar saptanır."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 114 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 114 ? Kanunun 109 uncu maddesine göre subaylık için yapılacak seçme sınavlarında başarı gösteren astsubaylardan; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca belirlenen esaslar dahilinde yapılacak subaylık nosyonu kazandırma eğitimini başarı ile bitirenler, bitirdikleri tarihten geçerli olarak teğmen nasbedilirler. Bu personelin subaylık nasıpları hangi tarihte olursa olsun, kademe ilerlemesi veya üst rütbeye yükselmelerine esas olacak nasıplarında kararname takvim yılının 30 Ağustos tarihi esas alınır. Ancak, 30 Ağustos tarihinden sonra subay nasbedilenlere bu işlemden dolayı geriye doğru maaş, maaş farkı ve diğer özlük hakları verilmez.

Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca; astsubaylıktan subaylığa geçiş ile ilgili yapılacak sınav, mülakat ve subaylık nosyonu kazandırma eğitimleri, takvim yılının 30 Ağustos tarihine kadar tamamlanır ve ihtiyaç duyulan diğer sınıf eğitimleri ise bu tarihten sonra planlanır.

10/7/2003 tarihinden önce Kanunun 109 uncu maddesine göre astsubaylıktan subaylığa geçirilmiş olanlardan, fakülte veya yüksek okulu bitirenler, branşları ile ilgili bir sınıfa geçirilmeleri veya bulundukları sınıfın branşları ile ilgili olması hâlinde, statülerinin değiştirilmesi için kendi Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığına müracaat edebilirler.

Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kadro ve ihtiyaç durumları dikkate alınarak, isteklilerden yeteri kadarı, Kanunun Ek Geçici 80 inci maddesi gereğince rütbe kısıtlamasına tâbi olmaksızın ihtiyaç duyulan bir sınıfa geçirilebilir veya tahsilleri, branşları ile ilgili bulunduğu takdirde kendi sınıflarında hizmete devam ettirilebilirler."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 116 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(b) Lisansüstü öğrenim kıdeminin verilme usul, esas ve şartları:

1) Kuvvet Harp Akademileri öğrenimini tamamlayıp kurmaylığı onananlara iki yıl, bunlardan Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl kıdem verilir.

2) Harp Akademileri Komutanlığınca düzenlenen ve iki yarı yıllık programı içeren Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimini bitiren subaylara bir yıl kıdem verilir.

3) Tıpta uzmanlık belgesi alanlara, diş tabipliğinde, veterinerlikte, eczacılıkta uzman belgesi alanlara veya doktora yapanlara iki yıl, bunlardan doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl kıdem verilir. Tıpta uzmanlık belgesi alanlar ile diş tabipliğinde, veterinerlikte, eczacılıkta uzman belgesi alanlara veya doktora yapanlara, daha sonradan yapacakları yüksek lisans, yan dal veya doktora öğrenimi nedeniyle ilâve kıdem verilmez.

4) Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının personel temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek bilim dallarında yüksek lisans (bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master) öğrenimi yapanlardan; yüksek lisans eğitimi bitiriş notu, lisans eğitimi bitiriş notu, sicil notu ortalaması, mükâfatlar ve cezaları ile Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirtilen diğer şartlar esas alınarak yapılacak sıralamada, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı namına ve kendi namına olmak üzere ayrı ayrı olarak bilim dalı karşılığında tahsisi yapılan kontenjanlara giren subaylara bir yıl kıdem verilir. Bu şekilde kıdem almış olanlardan, kıdem almış olduğu yüksek lisans bilim dalına dayalı olarak doktora yapanlara bir yıl daha, doçent olanlara ayrıca bir yıl olmak üzere toplam üç yıl kıdem verilir.

5) Aynı bilim dalında yüksek lisans eğitimi yapmaksızın doğrudan doktora yapanlardan; daha önce farklı bir bilim dalından yüksek lisans öğrenim kıdemi almış olanlara bir yıl, daha önceden yüksek lisans öğrenim kıdemi almamış olanlara iki yıl, bunlardan doçent olanlara ayrıca bir yıl daha olmak üzere toplam üç yıl kıdem verilir. Doğrudan doktora nedeniyle iki yıl kıdem alan personel, yüksek lisans eğitimi kıdemini de almış sayılır.

6) Temin ve Yetiştirme Planlarında belirlenen bilim dallarından birinde kendi nam ve hesabına yüksek lisans yapanlardan, bu Yönetmelikteki ve Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğindeki şartları taşımaması nedeniyle kıdem alamayan personele, yüksek lisans eğitimine dayalı olarak daha sonra bitireceği doktora nedeniyle de kıdem verilmez.

Ancak 17 Kasım 2007 tarihine kadar başvurarak yüksek lisans kıdemi almış olan personele; yüksek lisans kıdemi aldığı bilim dalının, doktora kıdemi almak için müracaat ettiği tarihteki temin ve yetiştirme planında bulunması koşulu ile, kıdem almış olduğu yüksek lisans eğitimine dayalı olarak yapacağı doktora için bir yıl kıdem verilir.

7) Bir personel birden fazla yüksek lisans (bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master) veya doktora kıdemi alamaz.

8) Kıdem alanların nasıpları buna göre düzeltilir.

9) Lisansüstü öğrenimi tamamladığı için sınıfları değiştirilen subaylar ile lisansüstü öğrenim kaynağına göre subaylığa nasbedilen astsubaylar hakkında da, yukarıda belirtilen alt bentlerdeki hükümler uygulanır.

10) Lisansüstü öğrenim kıdemlerinin verilebilmesi için;

(a) Yüksek lisans öğrenimini kendi nam ve hesabına yapanlar için; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personel temin ve yetiştirme planlarında kuvvet ve sınıf özelliklerine göre belirlenen bilim dallarından birinde eğitim yapılmış olması ve Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğine göre hesaplanacak nitelik puanına göre yapılacak sıralamada bu bilim dalları için belirlenen kontenjana girilmesi,

(b) Müracaat tarihinde; sicil notu ortalamasının, sicil tam notunun % 90 ve daha üstünde olması,

(c) Lisansüstü öğrenimini kendi nam ve hesabına yapanlar için, askerî disiplin, tutum ve davranışları, görevindeki başarısı, mesleki bilgi ve yetenekleri, genel kültürü, ahlâki ve şahsî nitelikleri bakımından kıdem almaya lâyık bulunduğuna dair Subay Sicil Yönetmeliğinin Ek'inde yer verilen "Lisansüstü Öğrenim Kıdemi Nitelik Belgesi"nin müspet olarak düzenlenmiş olması,

(ç) Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirlenen diğer nitelik ve şartları taşımaları,

(d) Özel Kanunlara tâbi olanların, yukarıdaki şartlara ilâve olarak bu sıfatlarını kazanmada, kendi kanun ve yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esasları yerine getirmiş olması,

(e) Cezaları ertelenmiş, para cezasına çevrilmiş, genel veya özel af kanunları kapsamına girmiş, hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adlî sicilden çıkarılmış olsalar bile;

(I) Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurmak, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, gayri tâbiî mukarenet, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile kaçakçılık, resmî ihâle ve alım ve satımlara fesat karıştırma suçlarından birisinden mahkûm olmaması,

(II) Firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat, isyan suçları ile Askerî Ceza Kanununun 148 inci maddesinde belirtilen suçlardan mahkûm olmaması,

(III) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, yukarıdaki bentlerde belirtilen suçların dışındaki suçlardan, askerî ve adlî mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya disiplin amirlerince toplam olarak 21 gün ve daha fazla hapis veya oda hapsi cezası ile mahkûm veya cezalandırılmamış olması gerekir.

Açığa alınmayı gerektiren ya da yukarıdaki alt bentlerde belirtilen suçlardan gözetim altına alınanlar veya tutuklananlar veya kamu davası açılanlar, haklarındaki yargılama neticesine göre işleme tâbi tutulurlar.

Lisansüstü öğrenim kıdemi alacak personel hakkında; bu bendin (e) alt bendi ve yukarıdaki paragraf kapsamında yapılacak incelemeler, bu Yönetmeliğe uygun olarak yapılan müracaat tarihindeki durum esas alınarak yapılır.

11) Kendi nam ve hesabına yüksek lisans öğrenimlerini tamamlayanların; öğrenim kıdemi almak maksadıyla, her yılın Ağustos ayı başı ile Kasım ayı sonu arasındaki dönemde müracaat etmeleri zorunludur.

12) Kendi nam ve hesabına yüksek lisans yaparak kıdem almak için başvuran, fakat gerekli şartları taşımaması nedeniyle başvurusu kabul edilmeyenler veya yapılan sıralamada kontenjana girememesi nedeniyle kıdem alamayanların, müteakip dönemde yapılacak değerlendirmelere girebilmesi için, gerekli olan usul ve şartlara göre müracaatını yenilemesi zorunludur.

13) Kendi nam ve hesabına yüksek lisans eğitimini bitirenlerden gerekli şartları taşıyanlara, kıdem almak için idareye yaptığı en son müracaat tarihinden geçerli olmak üzere kıdem verilir.

14) Kendi nam ve hesabına doktora öğrenimlerini bitirdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat edenlerden mevzuattaki şartları taşıyarak kıdem almaya hak kazananların kıdemi, doktora öğrenimini bitirdiği tarihten, bu süreden sonra müracaat edenlerin kıdemi ise müracaat tarihinden geçerli olarak verilir.

15) Silahlı Kuvvetler hesabına lisansüstü öğrenim yapanların kıdemi, öğrenimlerini bitirdiği tarihten geçerli olarak verilir. Silahlı Kuvvetler hesabına lisansüstü öğrenim yapanlardan lisansüstü öğrenimi bitirdiği tarihte yukarıda belirtilen nitelikleri haiz olmadığı için kıdem alamayanlara, müteakiben lisansüstü öğrenim kıdemi almak için gerekli nitelikleri sağladıkları tarihten itibaren geçerli olarak kıdem verilir.

16) Kendi nam ve hesabına lisansüstü öğrenim yapıp kıdem alanlar, kendi sınıflarında görevlerine devam ederler. Verilen kıdemler atama, kuvvet ve sınıf değişikliği talebine gerekçe olamaz. Bu husus idarenin yetkisindedir.

17) 17 Kasım 2007 tarihinden önce başvuruda bulunarak yüksek lisans öğrenim kıdeminden faydalanmış olanlara, bu yönetmelik hükümlerine göre verilecek öğrenim kıdemleri toplamı dört yılı aşmayacak şekilde işlem yapılır.

18) 17 Kasım 2007 tarihinden önce başvuruda bulunarak yüksek lisans öğrenim kıdeminden yararlanıp da Kuvvet Harp Akademilerini bitirenlerden; daha önceden öğrenim nedeniyle bir veya iki yıl kıdem almış olanlara Kuvvet Harp Akademisi için iki yıl; üç yıl kıdem almış olanlara kuvvet harp akademisi için bir yıl kıdem verilir. Bu durumdaki personele Silahlı Kuvvetler Akademisi öğrenimi için verilecek öğrenim kıdeminin belirlenmesinde, öğrenim kıdemi toplamı dört yıl olarak esas alınır.

19) 17 Kasım 2007 tarihinden sonra başvuruda bulunarak lisansüstü öğrenim kıdeminden yararlanıp da Kuvvet Harp Akademilerini bitirenlerden; daha önceden öğrenim nedeniyle bir yıl kıdem almış olanlara Kuvvet Harp Akademisi için iki yıl, iki yıl kıdem almış olanlara Kuvvet Harp Akademisi için bir yıl kıdem verilir. Bu durumdaki personelin, öğrenim kıdemi toplamı en fazla üç yıl olabileceğinden, Silahlı Kuvvetler Akademisi öğrenimi için kıdem verilmez.

20) Daha önceden öğrenim kıdemi almamış olup da Kuvvet Harp Akademilerini bitiren subaylardan;

(a) Silahlı Kuvvetler Akademisi eğitimlerinden önce; Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Personel Yönetimi, Uluslar Arası İlişkiler, Uluslar Arası İşbirliği ve Ulusal Güvenlik konuları haricindeki bir alanda yüksek lisans yapanlara bu Yönetmelik ve Türk Silahlı Kuvvetleri Lisansüstü Öğrenim Yönetmeliğinde belirtilen şart ve koşullara göre bir yıl,

(b) Yüksek lisans yapmadan doktora eğitimini tamamlayanlara ise bir yıl öğrenim kıdemi verilir.

Bu şekilde kıdem alan personele, Silahlı Kuvvetler Akademisini bitirmesini müteakip kıdem verilmez.

21) General ve amirallere lisansüstü öğrenim nedeniyle kıdem verilmez.

22) Silahlı Kuvvetler nam ve hesabına lisansüstü öğrenime gönderileceklerin kıdem verilmesi için gerekli olan şartları sağlamaları gerekir.

23) Yukarıdaki hükümlerde belirtilen istisnalar haricinde, lisansüstü öğrenim nedeniyle verilen kıdemlerin toplamı üç yılı aşamaz."

MADDE 4 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve İçişleri Bakanları birlikte yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber