TEKEL Personelinden Gelen Sorular

Özelleştirme uygulamaları devam etmektedir. Bu uygulamalar sonrasında kurumda istihdam edilen personelin hakları, 4046 sayılı Kanunun 22. maddesinde yapılmıştır. Bu madde çok detaylı olup, ayrıca bu maddenin uygulanmasını göstermek üzere Devlet Personel Başkanlığınca çıkarılmış bir tebliğ bulunmaktadır. Bu iki mevzuat bağlamında, TEKEL'den bir ziyaretçimizin sorularına verdiğimiz yanıtlar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Haziran 2008 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öncelikle iyi çalışmalar dilerim. Ben tekel İstanbul sigara fabrikasında memurum.

Adım ... Sigara fabrikasında güvenlik memuru olarak çalışmaktayım. Bildiğiniz gibi tekel özelleşti. Devir teslimden sonrada büyük ihtimalle havuza gönderileceğiz.
1) Kendim endüstri meslek lisesi mezunuyum havuza düz memur olarak gönderildiğimizde kurumum beni mesleğime göre mi gönderir? Yoksa kurum istediği bir branşta mı gönderir?
2) Aldığım mesleki eğitime göre gönderirse teknisyen olarak mı göndermek zorundadır? Gideceğim kurumda teknisyen olarak mı devam ederim? Eğer teknisyen olursam maaşımda ne kadar fark eder?
3) Maaşım 1.174 ytl dir. Gideceğim kurumda maaşlar düşükse maaşım dondurulacaktır. Bu dondurulma kaç yıl devam eder ve gittiğim kurumdaki memurların aldığı aile yardım ödeneği vs gibi ödeneklerden faydalanabilir miyim ne kadar?
4) Mesela orman işletme şefliğine gitmeyi düşünüyorum. Oradaki memurlar aile yardım ödeneği, yangın parası v,s alıyorlar bu haktan bende faydalanabilir miyim? Ya da devlet hastaneleri ssk, bağ-kur da ki ödemelerden ne kadarından faydalanabiliriz?
5) Eğer Ardahan'ı tercih yaparsam yol harcırahı alabilir miyim? Miktarı ne kadar olur ve yeni kurumum mu öder, yoksa gittiğim eski kurumum mu öder? Kişi başına ve yol uzaklığına göre mi hesaplanıyor?
6) Eğer kurumum beni mesleki eğitimime göre atamamı yapmaz ise ben nasıl bir işlemle hakkımı arayarak alabilir miyim?
Saygılarımla

24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 01.08.2003 tarihli ve 4971 sayılı Kanunla değişik 22 nci maddesine göre Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere belirtilen başkanlıkça tebliğ yayımlanmıştır.

24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğ için tıklayınız.

Konuya ilişkin olarak "İstihdam Fazlası Personel" başlıklı bölümde yayımlanan haberler için tıklayınız..

Sorucevap bölümündeki İFP kategorisine ulaşmak için tıklayınız.

1-İHTİYAÇ FAZLASI PERSONELİN ATANMASI

Yukarıda yer verilen Tebliğin 7 maddesinde yer alan "Atama teklifleri yapılırken kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet ve insangücü ihtiyaçları ile söz konusu personelin ekli Formda belirtilen il tercihleri dikkate alınarak bu illerden birine; buralarda münhal kadro veya pozisyon bulunamaması halinde diğer illere atama teklifinde bulunulur. İl tercihi bildirmeyen personelin atama teklifi öncelikle görev yaptığı İl'e olmak üzere yapılır.
(Değişik:28/09/2005-25950 sayılı R.G) Başkanlığa bildirilen personele bulunduğu kadro/pozisyondan; görevde yükselme niteliğinde olacak şekilde veya en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim-öğretim sonucu ihraz edilen ve unvan değişikliği sınavına tabi kadro/pozisyon teklif edilmez. 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personel hariç olmak üzere Şef ve daha üst unvanlarda bulunan personel için kadro/pozisyon imkanı ve personel ihtiyaçları çerçevesinde öğrenim durumu itibariyle ihraz ettiği unvana uygun kadro/pozisyon teklif edilebilir." hüküm uyarınca atama işlemi yapılmakta olup, "memur" pozisyonunda bulunan personel ancak devlet personel başkanlığınca kurumunda mesleği ile ilgili olarak çalışmamış ise ancak, görevde yükselmeyi ve unvan değişikliği sınavını gerektirmeyecek kadrolara atanması teklif edilebilecektir.

Örneğin hiç teknisyen olarak çalışmamış kişinin teknisyen kadrosuna atanması teklif edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Devlet Personel Başkanlığı atanmanızı memur veya görevde yükselmeyi ve unvan değişikliği sınavını gerektirmeyecek kadrolara teklif edilebilecektir.

2- TEKNİSYEN OLARAK ATANABİLSE İDİ ÜCRET FARKI OLUR MU?
Kamu kurum ve kuruluşlarına atanan istihdam fazlası personelin, gittikleri kurumlarda atandıkları kadroda alacakları ücret aldıkları ücretten az olması halinde ücretleri dondurulmakta olup, atandıkları kadronun ücretleri almakta oldukları ücreti geçince ücretleri ancak artmaktadır.

İstihdam fazlası personelin nadiren de olsa (özerk kurumlar atanmaları halinde) atandıkları kurum alacakları ücret önceki ücretten fazla olması mümkün olabilmektedir.

3- ÜCRET FARKI NE ZAMAN KAPANIR?

İstihdam fazlası personelin atandığı unvan, kurum göre farklılık arz etmektedir. Genel bütçeye tabi ve ek ödemesi olmayan kurumlara atanan memurların fark tazminatının kalkması uzun zaman aldığı görülmektedir.

4- TEKNİSYEN OLARAK ATANAMASI MÜMKÜN MÜDÜR?

İstihdam fazlası personelin atandığı kurumda açılacak görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ile görevde yükselmesinin ve teknisyen kadrosuna atanması mümkün bulunmaktadır.

5- İSTİHDAM FAZLASI PERSONELİN ATANDIĞI KADRODA AİLE YARDIMI ÖDENEĞİ ALMASI.
İstihdam fazlası personelin atandığı kurumda ücretine aile yadımı ödeneğinin ilave dilerek ödenmesi gerekmektedir. Konuya ilişkin olarak yayımlanan maliye genelgesi ve ayrıntılı haber için bakınız.

İFP'linin Fark Tazminatı ve Aile Yardımı Ödeneği

6- İSTİHDAM FAZLASI PERSONELE HARCIRAH ÖDEMESİ
İkamet mahalli dışında bir yere atanması yapılan istihdam fazlası personele harcırah ödenmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak evini taşımayan harcırah verilmemektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

7- MESLEĞİNİZLE İLGİLİ ATANMA YAPILMAMASI HALİNDE HAK ARAMA

İdarenin her türlü eylem işlemine karşı yargı yolu açık bulunmaktadır.

İdare yapacağı işlemi objektif ve eşit olarak uygulama yapacağını ilan etmiştir. Genel mevzuat ile unvan değişikliği esasları belirlenmiş ve idarede bu kriterlere uygun davranmış olması halinde açılacak idari davanın kazanılma ihtimalinin düşük olduğu değerlendirilmekle birlikte Karar Mahkemelerimiz yetkisinde bulunmaktadır.

8- NAKİL HAKKI BULUNMAYAN PERSONEL NE OLACAK?

Nakil hakkı bulunmayan ve daha sonra işsiz kalan personelin haklarına ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber