Dul ve Yetim Aylığı Alanların Evlenme İkramiyesi

Hem 5434 sayılı Kanunda hem de 506 sayılı Kanunda, dul veya yetim aylığı alanların evlenmeleri halinde, evlenme ikramiyesi verilmesi öngörülmüştür. 5434'e göre dul veya yetim aylığı alanlara verilen evlenme ikramiyesi, sadece kız çocuklarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. 5434, 506, 1479, 2925 ve 2926 sayılı kanun hükümlerine göre verilen evlenme ikramiyesindeki son durum için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Temmuz 2008 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEVCUT DÜZENLEMELERDE EVLENME İKRAMİYESİ ? 01.10.2008 TARİHİNDEN ÖNCEKİ DURUM

A) 5434 SAYILI T.C. EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNA TABİ DEVLET MEMURLARI AÇISINDAN

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 90 ıncı maddesi hükmüne göre 24 aylık tutarda evlenme ikramiyesi verilmekte iken, 25/8/1999 tarih ve 4447 sayılı Kanunun 56/c maddesi ile yapılan değişiklik sonucunda 1/1/2000 tarihinden itibaren 12 aylık tutarda evlenme ikramiyesi verilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

Bugün için yürürlükte bulunan 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 90 ıncı ([1]) maddesinde;

- 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre dul veya yetim aylığı almakta olanlara almakta oldukları aylık tutarlarının oniki aylık tutarında evlenme ikramiyesi ödeneceği, belirtilmektedir.

Evlenme ikramiyesi alacak olanları da madde hükmü;

- Eş (karı veya koca)

- Kız çocuklar

- Anne

Olarak belirlemiştir.

Bu şekilde evlenmeleri halinde evlenme ikramiyesi ödenen kişilerin almakta oldukları dul veya yetim aylıkları kesilmektedir.

Ayrıca madde hükmü, evlenme tarihinden itibaren oniki aydan önce boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin oniki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıklarının ödenmeyeceğini de belirtmektedir.

B) 506 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR KANUNUNA TABİ OLANLAR AÇISINDAN-? 01.10.2008 TARİHİNDEN ÖNCEKİ DURUM

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun ek 12 nci ([2]) maddesi, aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarının evlenmeleri halinde aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarının evlenme yardımı olarak verileceği, iki yıl içerisinde meydana gelen boşanma veya dul kalma halinde bu süre için tekrar aylık veya gelir ödenmeyeceğini, belirtmektedir.

Bu şekilde evlenmeleri halinde evlenme ikramiyesi ödenen kişilerin almakta oldukları aylık ve gelirleri kesilmektedir.

B) 1479, 2925 VE 2926 SAYLI KANUNLARA TABİ OLANLAR AÇISINDAN -? 01.10.2008 TARİHİNDEN ÖNCEKİ DURUM

Bu kanunlarda evlenme ikramiyesi veya yardımı adı altında bir ödeme yapılacağına ilişkin hüküm bulunmamaktadır.

YENİ DÖNEMDE EVLENME İKRAMİYESİ/YARDIMI - 01.10.2008 TARİHİNDEN SONRAKİ DURUM

01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda evlenme ikramiyesi veya evlenme yardımının, evlenme ödeneği adı altında düzenlendiği görülmektedir.

Evlenme ödeneğine ilişkin düzenleme 5510 sayılı Kanunun 37 nci maddesinde yer almış, bu düzenlemede devlet memurları açısından mevcut uygulanan hükümden farklı olarak eş (karı veya koca) ile annenin bu kapsamdan çıkarıldığı ve yalnızca kız çocuklara evlenme ödeneğinin verilmesinin öngörüldüğü anlaşılmaktadır. Bu düzenleme mevcut 506 sayılı Kanun hükümlerinin uygulamasıyla paralel bir düzenleme olarak ortaya çıkmaktadır.

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında bulunan, eski ifade ile Bağ-Kur'lu olanlar açısından evlenme ikramiyesinde yeni bir düzenlemenin yapıldığı görülmektedir. Mevcut düzenlemelerde Bağ-Kur'dan aylık alanlara evlenme ikramiyesi verilmemekte iken, 01.10.2008 tarihinden sonra Bağ-Kur'dan ölüm aylığı almakta olan kız çocuklarının evlenmeleri halinde evlenme ödeneği verilecektir.

5510 sayılı Kanunun 37 nci ([3]) maddesinde yer alan düzenlemede;

- Ölüm aylığı veya gelir almakta olan kız çocuklarına aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarının evlenme ödeneği olarak verileceği,

- Aylık ve gelirlerinin kesileceği,

belirtilmektedir.


([1] ) 5434 S.K. Madde 90 ? (Değişik: 14/3/1985 - 3166/3 md.)

?Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının oniki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.

Bunlardan evlenme tarihinden itibaren oniki aydan önce boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin oniki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıkları ödenmez.?

([2] )506 S.K. Ek Madde 12 ? (29/6/1978 - 2167/14 md. ile gelen ek 3 üncü madde hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)

?Sigortalının ölümünden dolayı aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarına evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı evlenme yardımı olarak verilir.

İki yıl içerisinde meydana gelen boşanma veya dul kalma halinde bu süre için tekrar aylık veya gelir ödenmez.?

([3])5510 S.K.Evlenme ve cenaze ödeneği

MADDE 37- (Değişik: 17/4/2008-5754/23 md.)

Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenme ödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.

Evlenme ödeneği verilmesi halinde, diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren 34 üncü maddeye göre yeniden belirlenir.

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneği ödenir. Cenaze ödeneği, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir.

Cenaze ödeneğinin üçüncü fıkrada sayılanlara ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, üçüncü fıkrada belirtilen tutarı geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan ölenlerin hak sahiplerine kendi kurumları tarafından ilgili mevzuat gereği ölüm yardımı hariç cenaze gideri, cenaze nakil gideri ödeneği veya bu mahiyette bir ödemenin yapılması halinde, Kurum tarafından cenaze ödeneği ödenmez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber