MEB Personel Genel Müdürü Yanlış mı Yönlendiriliyor?

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından yayımlanan "Atamaların Durdurulması" konulu genelge ve Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin Yalçın tarafından yapılan açıklama birbirini tekzip eder niteliktedir. Bakanın "durdurulduğu" bir çok konu, Personel Genel Müdürü imzalı açıklama yazısında "serbest" hale getirilmiştir. Bir başka deyişle açıklama yazısı genelgeyi ortadan kaldırmıştır. Bir değerlendirme yazısı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Eylül 2008 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK imzasıyla 09.09.2008 tarihinde yayımlanan yazıda Atamaların Yarıyıl tatiline kadar durdurulduğu şu cümlelerle duyuruldu.

"2008-2009 eğitim ve öğretim yılı ders etkinliklerinin 8 Eylül 2008 tarihinde başlayacağı dikkate alınarak, Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde belirtildiği şekilde; hastalığı nedeniyle hayati tehlikesi bulunanların sağlık durumu özrüne, özel hayatını etkileyen olumsuz nedenlere bağlı olarak bulunduğu ilde görevini verimli bir biçimde yerine getirme imkânı kalmadığını savcılık veya güvenlik birimlerince düzenlenmiş belge ile belgelendirenler ile terör eylemleri nedeniyle eşi ve yakınları şehit olanların olağanüstü hâllere bağlı yer değiştirme işlemleri, norm kadro fazlası olanların, yaz tatili döneminde özür durumundan dağıtım için il/ilçe emrine verilmiş olanların, soruşturmaya dayalı görev yeri değişikliği teklif edilenlerin yer değiştirmeleri hariç olmak üzere her türlü atama ve görevlendirme dâhil yer değiştirme işlemleri, söz konusu tarihten itibaren yarıyıl tatiline kadar durdurulmuştur.
Bu konuda herhangi bir talep ve teklifte bulunulmaması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."

Burada bazı istisnalar kapsam dışındaydı. Bu istisnai durum ile bu yazının ne anlama geldiğini biz de "MEB'in Atamaları Durdurma Kararı Ne Anlama Gelmektedir?" başlıklı yazıda açıklamıştık.

Ancak çok geçmeden bu kez Bakan imzası yerine Personel Genel Müdürü imzasıyla; sendikalar, öğretmenler ve yöneticilerin talepleri doğrultusunda, bir açıklama yayımlanmıştır. Açıklama da; memurlar.net'in de belirttiği gibi Anadolu Fen Lisesi Atamaları, müdür yardımcılığı atamalarının bu kapsamda olmadığı belirtilmiştir.

Fakat, iki önemli husus var ki bu konudaki soru işaretleri halen akılları karıştırmaktadır.

1- Personel Genel müdürü yanlış mı yönlendirilmektedir? Açıklamanın ilk satırları aynen şöyle:



Yukarıdaki yazıda "İl içi sıra tayinleri ile yeni açılan kurumlarla ilgili işlemler ilgili kılavuzlarda belirtilen takvime göre yapılacaktır" denilmektedir. Buna göre, bu işlemler kapsam dışındadır.

Şimdi ilgili kılavuz olan 11 Mart 2008 tarihinde yayımlanan ve 18 Ağustos 2008 de güncellenen "2008 Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nu" inceleyelim.

"3. Yer Değiştirme İşlemleri
İsteğe bağlı başvurular Mart ayı içinde belirlenen takvim süresi içinde alınacaktır. Alınan başvurular değerlendirilecek tercih edilen eğitim kurumları bakımından hizmet puanı üstünlüğüne göre sıra oluşturulacaktır. Bu sıralar millî eğitim müdürlüklerince Nisan ayı içinde ilan edilecektir.
Eğitim kurumları bazında oluşturulan sıraların ilan edilmesinden sonra, hiçbir atama döneminde ve atama biçiminden bu kurumlara atama yapılamayacak ve yeniden sırada oluşturulmayacaktır.
İsteğe bağlı yer değiştirme, sırada bulunan öğretmenlerin il içinde dengeli dağılımları da gözetilerek ve eğitim kurumlarındaki norm kadro açığı ile illerin bu alandaki öğretmen durumu dikkate alınarak, aynı eğitim kurumunu tercih edenlerden hizmet puanı üstünlüğü esasına göre EK-1 takvimde belirtilen tarihte gerçekleştirilecektir."

Bahis konusu takvime bakalım:
EK-1
I. YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ
1. 2008 YILI İL İÇİ İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ
o İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvuruların Kabul Edilmesi 12 - 25 Mart 2008
o Eğitim Kurumu, İlçe ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü Onay Süreci 12 - 25 Mart 2008
o Sıra Listelerinin İlan Edilmesi 10 - 18 Nisan 2008
o Sıradan Yer Değiştirme Suretiyle Atamaların Yapılması ve Sonuçlarının İlan Edilmesi 04 Ağustos 2008
o Tebliğ ve İlişik Kesme İşlemlerinin Tamamlanması Ağustos ayı içinde

Yani bizim de iddia ettiğimiz gibi bakanlığın bu açıklaması doğrultusunda İl İçi Sıra tayini yapılması mümkün değildir. Yani sırada bekleyen öğretmenler için sıralar kılavuz gereği zaten çalıştırılamaz.

Kılavuzda, Açıklamada yer alan başka bir hususa bakalım:

"D. YENİ AÇILAN KURUMLARA ATAMA
İl içi başvurular alındıktan sonra eğitim ve öğretime yeni açılan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, il içi atama tarihinden sonra, il genelinde yapılacak duyuru üzerine alınacak başvurulara dayalı olarak yapılacak atamalarla karşılanacaktır. Konuya ilişkin başvuru, değerlendirme, atama, ilişik kesme ve göreve başlama işlemleri Eylül ayının ilk haftası içinde tamamlanacaktır."

denilmektedir.

Yani yeni açılan eğitim kurumlarına öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri sona erdiğinden, kapsam dışında olup olmadığını açıklamak anlamsızdır.

2- Şimdi bizim aklımıza şu soru gelmektedir: Peki bakanlığın Atamaların Durdurulması açıklaması neyi kapsamaktadır? Yazıda "her türlü atama ve görevlendirme dâhil yer değiştirme işlemleri, söz konusu tarihten itibaren yarıyıl tatiline kadar durdurulmuştur." ifadesi vardır. Personel Genel Müdürü imzalı açıklamanın öğretmenleri ilgilendiren ve kapsam dışı olduğunu söylediği (yöneticilik hariç) tüm konular "Atama" kapsamındadır. Atama kapsamında olduğuna göre ortada durdurulacak hiçbir atama türü kalmamıştır.

Atamaların Durdurulması konulu bakan imzalı yazı yayımlanmadan önceki durum kendini korumaktadır. Yani Atama kavramı yönünde değişen bir durum yoktur.

Görevlendirme hususuna gelince;

Görevlendirme, kadronuz eski okulunuzda kalmak kaydıyla başka bir kurumda derse girmek, görev yapmak anlamına gelmektedir.

Kılavuza tekrar göz atacak olursak; "Yukarıda belirtildiği şekilde yapılacak atamalarla ihtiyacı hâlâ karşılanamayan eğitim kurumları ile 31 Ağustos tarihinden sonra eğitim ve öğretime açılan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, 5442 sayılı Kanun çerçevesinde yapılacak görevlendirmelerin yanında, zamana bağlı kalmaksızın olağanüstü hâller ile sağlık durumu özrüne bağlı yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerin atamalarıyla karşılanacaktır." denilmektedir.

Yani Personel Genel Müdürü tarafından açıklanan son açıklamada yer alan "Bakanlığımızca yayımlanan kılavuz hükümleri" ibaresine göre eskiden var olan valilik yetkisinde olan 5442 sayılı kanuna göre yapılan görevlendirme işlemleri de devam etmektedir.

Son bir cümle olarak; Bakan imzalı yapılan atamaların durdurulması açıklaması ile Personel Genel Müdürü tarafından yayımlanan Açıklama hükümlerine göre bakan imzalı yazının yayımlandığı 09.09.2008 öncesine geri dönülmüştür.

Bu noktada, "Personel Genel Müdürü yanlış mı yönlendirilmektedir?" Sorusunu tekrar sormak istiyoruz.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK'in "Atamaların Durdurulması" konulu emrinde Personel Genel Müdürünün açıklık getirdiği hususlar yer almamakta ise hangi atama ya da görevlendirmeler için bu açıklama yazılmıştır?

Kastedilen adam kayırmacılık, yandaşçılık amacıyla keyfi olarak yapılabilen "Görevlendirmeler" ise bu hukuka da aykırı olduğundan bakanlık atamaların durdurulması değil "Yapılan Tüm Görevlendirmelerin geri alınması ve bundan böyle de yapılmaması" şeklinde bir emrin yayımlanması gerekmez miydi?

Sırada bekleyen öğretmen ve ilgili kurumda norm açığı bulunduğu halde sıraların çalıştırılarak atama yapılması yerine o kadrolara görevlendirme yapıldığı şeklindeki isyan içeren maillerin bizlere ulaştığını da hatırlatmak isteriz.

http://www.memurlar.net/haber/119197 linkinde söylediğimiz gibi "MEB, İl İçi Yer Değiştirme Sorununu Çözmelidir?"

Ayrıca Sayın Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın'ın açıklamalarında yer alan "? Yöneticiliği boş bulunan okullara aynı okul öğretmenlerinden yapılacak görevlendirmelere ilişkin iş ve işlemler ? ilgili genelge kapsamında değerlendirilmeyecek" şeklindeki ifadeler hayret vericidir. Danıştay tarafından noktasına dahi dokunulmayan yönetmeliğin sadece EK-2 Yönetici Değerlendirme Formunun yürütmesi durdurulduğuna göre Sayın Genel Müdürden "Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu" en kısa sürede yayımlanarak asaleten atama yapılacağından eğitim öğretimin kesintiye uğramaması için bu tür görevlendirmelere gidilmemesi " şeklinde bir açıklama beklemek çok mu iyimser bir yaklaşımdır? 13.04.2007 tarihli yönetmelikle bir gecede binlerce yönetici ataması yapan bakanlık için Ek-2' yi mahkeme kararına uygun hazırlamak çok mu zor bir işlemdir?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber