2009 yılında toplam 28 bin memur mu alınacak?

Bu hafta içinde 2009 yılında alınacak memur sayısına ilişkin yazılı medyamızda iki haber yer aldı. Haberlerden birinde 50 bin memur alınacağı, Bugün gazetesindeki haberde ise 28 bin memur alınacağı belirtilmekteydi. Ancak her iki haberde, geçen yıllarda söylenen 100 bin memur alınacak şeklindeki haberler gibi doğruluk içermemeketdir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ekim 2008 19:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜTÇE KANUNDA YER ALAN HÜKÜM

Kamu kurumlarının 2009 yılında kaç adet memur alabileceği 2009 yılı merkezi yönetim bütçe kanun tasarısında düzenlenmiştir. Bakanlar Kurulunca Meclise sevk edilen kanun tasarısının 22. maddesi şu şekildedir:

"MADDE 22- (1) 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2008 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde ellisini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlardan yükseköğretim kurumları için ilave 4.000 adet, diğerleri için ilave 21.000 adet atama izni verilebilir."

Yukarıdaki hükümde iki bölüm yer almaktadır.

1- Her kamu kurumu bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine atama yapabilecektir. Bu düzenleme geçen yıllarda da vardı.

2- İhtiyacını bu şekilde karşılayamayan kamu kurumları için toplam 25 bin adet açıktan atama izni verilecektir.

Gazeteler ya 2 nolu hüküm ya da 1 ve 2 nolu hükümleri birleştirerek bir haber yapmaya çalışmaktadır. Ancak her ikisi de doğru değildir.

Zira şuan için, özellikle bir nolu maddede yer alan "bir önceki yıl boşalan kadro sayısı" merkezi olarak bilinmemektedir. Devlet, bu şekilde bir belirleme bugün itibariyle yapamamaktadır.

Devlet Personel Başkanlığından sorumlu bir önceki Devlet Bakanı Sayın M. Ali Şahin, bütçe kanunlarında yer alan aynı hükme dayanarak 100 bin memur alınacağını söylerdi. Ancak 2008 veya 2007 yılında bu sayıda personel alımı olmadığı tüm adaylarca bilinmektedir.

ATAMA İHTİYACI NASIL KARŞILACAKTIR?

Kamu kurumları kendisine verilen açıktan atama izinleri çerçevesinde;

1- naklen,

2- daha önce memuriyet yapmış ama istifa etmiş kişi

3- veya ilk defa memuriyete atama yoluyla,

memur ihtiyacını karşılayabilir.

İlk defa memuriyete atama yoluyla ihtiyacın karşılanmak istemesi halinde kamu kurumları KPSS'yi kullanacaktır.

Ancak naklen veya istifa etmiş memurun yeniden istihdamı şekliyle ihtiyacın karşılanmak istenmesi halinde KPSS kullanılmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber