Yerleştirilenler Ne Yapmalı?

ÖSYM'nin yapmış olduğu bir yerleştirme işlemidir. Atama ise farklı bir işlemdir ve bunu ilgili kurum yapacaktır. Bu çerçevede kazanan adayların öncelikle yerleştirmelerinin yapıldığı kamu kurumlarının Personel Genel Müdürlüğü veya Daire Başkanlığı birimlerine başvurarak gerekli belgeleri öğrenmeleri ve yine ilgili kamu kurumunun belirlediği tarihe kadar (ÖSYM'nin belirlediği 17 Kasım değil) bu belgeleri teslim etmeleri gerekmektedir.

Haber Giriş : 11 Aralık 2004 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belgeler teslim edildikten sonra ilgili kamu kurumunca yerleştirmesi yapılan adayın Kılavuzda ilan edilen şartları taşıyıp taşımadığı araştırılacaktır. Şartları taşımayanların ataması yapılmayacaktır. Şartları taşıyanlardan, ataması, ikamet ettiği il'e ataması yapılanların bir sonraki gün, ikamet ettiği ilden başka bir il'e yapılanlar ise 15 gün içinde ilgili yere gidip başlamaları gerekmektedir.

Genelikle istenecek belgeler şunlardır:

1- Yerleştirme Sonuç Belgesi
2- Diploma Fotokopisi (Noter Tasdikli olabilir de olmayabilirde)
3- Sağlık Kurulu Raporu(Tam Teşekküllü Hastaneden)
4- Savcılık Belgesi
5- Nüfus Cüzdanı Örneği (Noter Tasdikli de olmayabilirde)
6- İkametgah İlmühaberi
7- Askerlik Durumu Belgesi
8- 6 Adet Fotoğraf
9- Mal Bildirim Beyannamesi

Bu noktada askerliğini yapanların durumu ne olacaktır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yukarıda belirtmiş olduğumuz ertesi gün veya 15 günlük süreden sonra sadece mazareti olanların ataması 2 ay daha ertelenebilmektedir. 2 aylık ertelemenin kurumca kabul edilebilir bir mazarete dayanması gerekmektedir. Mevzuatımızda bu şartlar dışında yarıca bir süre yoktur.

Ancak, mahkemelerde açılan davalar sonucu, Danıştay Başkanlığınca, askerlik durumunun mazaret durumunu da aşan bir durum olduğu belirtilmiş ve askerde iken yerleşen adayların atamalarının askerlik sonrası göreve başlatılmasına karar verilmiştir. Danıştay'ın yerleşik bu kararlarına rağmen kamu kurumları hala askerde iken yerleşen adayların atamalarını yapmamaktadır. Bu çerçevede bu durumdaki adayların şu yolu takip etmesi gerekmektedir: Öncelikle kamu kurumuna yazılı olarak başvuruda bulunup, askerde olduğunu ve atamasının asker dönüşünde yapılmak üzere saklı tutulması gerektiğini talep etmeleri gerekmektedir. Kamu kurumları bu talebe olumsuz cevap verecektir. Bu halde 60 gün içinde idari mahkemelerde dava açılması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber