Emeklilikte, hizmet süresini dolduran yaşı bekleyenlerin mali hakları

Memurların emeklilik şartları 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 39 uncu maddesinde ve geçici 205 inci maddelerinde açıklanmıştır. Buna göre emekli aylığı, emekli ikramiyesi, sağlık yardımı gibi mali haklara emeklilik işlemleri yapıldığı esnada hak kazanılmaktadır. Diğer taraftan hizmet yılını doldurmuş olanların yaşın memuriyete devam etmelerine gerek bulunmamaktadır. Ancak yaş için görevden ayrılanların dışarıda SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olmaları hallerinde dikkat etmeleri gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Nisan 2009 01:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5434 sayılı Kanunun göre emeklilik hakkının elde etmekle birlikte yaşı tutmayanlardan istifa edenlerin, yaşları dolduğunda( 3-5 yıl sonra) emekli ikramiyeleri, ayrıldıkları tarih esas alınarak mı yoksa emekli edildikleri tarih esas alınarak mı hesaplanmaktadır?

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre emekli aylığı, emekli ikramiyesi, sağlık yardımı, emeklilik işlemleri yapıldığı esnada hak kazanılmaktadır.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emeklilik şartları bu Kanunun 39 uncu maddesinde ve geçici 205 inci maddelerinde açıklanmıştır.

39 uncu maddesi; 8.9.1999 tarihi ile 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 2008 yılı ekim ayı başından önce devlet memurluğuna girenleri kapsamaktadır. Bu durumdakilerin kadın ve erkek 25 hizmet yıllarını, kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmaları koşuluyla emekli olabileceklerdir.

Geçici 205 inci maddesi; 8.9.1999 tarihinden önce devlet memuru olanlardan bu maddede hizmet sürelerine göre tabi olacakları yaşların doldurulması ve kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet yıllarını tamamlamaları koşuluyla emekli olabileceklerdir.

2829 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 ve 12 nci maddeleri ile, son defa emekli sandığına tabi görevden emekliye ayrılmayanlara emeklilik ikramiyesi ödenmeyeceği, konuları düzenlenmiştir.

SONUÇ:

1- Hizmet yıllarını dolduranların, emekli olabilmeleri için aranılan yaş hadlerini beklemlerine gerek yoktur. Bu kişiler isterlerse görevlerinden ayrılabilir ve yaşı bekleyebilirler.

2- Bu durumdakilerin, yaşlarının dolum tarihine kadar SSK'lı veya BAĞ-KUR' lu çalışmamaları halinde yaşlarının dolum tarihindeki hükümlere göre (Yaşlarının dolum tarihindeki memur maaş katsayısı esas alınmak suretiyle) emekli aylığı, emeklilik ikramiyesi ve sağlık yardımı yapılması mümkün olmaktadır.

3- Hizmetlerini dolduranlardan görevinden ayrılanların açıkta iken SSK'lı veya BAĞ-KUR'lu çalışmaları olur ise, 2829 sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre son yedi yıllık hizmetlerinin en az yarısından fazlasının (3 yıl 6 ay) Emekli Sandığına tabi olması koşuluyla, 5434 sayılı Kanun hükümleri esas alınarak aylık bağlanması gerekecektir, bu süreyi geçirir iseler Emekli Sandığınca aylık bağlanmayacaktır, ayrıca son defa Emekli Sandığına tabi hizmet konumundan çıkılacağı için de emeklilik ikramiyesi verilmesi mümkün olmayacaktır.

4- Hizmet yıllarını doldurduktan sonra yaşlarının dolum tarihini bekleyecek olanlardan SSK'lı veya BAĞ-KUR'lu olarak çalışmak isteyenlerin kendilerine Emekli Sandığınca aylık bağlanmasını isteyenlerin 3 yıl 6 aylık süreyi geçirmemelerini tavsiye etmekteyiz.

5- Yaşlarını doldurdukları tarihten sonra aylık bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat gerekmektedir.

NOT: 2829 sayılı Kanunun 12 nci maddesi ile ilgili Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin açıklamaları görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber