İlköğretimde, ders yılı sonu iş ve işlemleri hakkında açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mayıs 2009 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim Genel Müdürlüğünün Ders yılı sonu iş ve işlemleri hakkındaki resmi yazısına göre aşağıdaki işlemler tamamlanacaktır.

1-Şube öğretmenler kurulları 08?11 Haziran 2009 tarihleri arasında toplanarak

2-Öğretmenler kurulunda öğrencilerin durumu görüşülürken çocukların okul başarısını etkileyen söz konusu bireysel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

3-Sınıf tekrarı kararının çocuk için en iyi seçenek olması halinde verilecek.

4-Öğrencilerin başarı durumlarını değerlendirilerek, karnelerin verilmesi ve diploma tarihlerinde birliktelik sağlanacak. Sınıf tekrarına karar verilecek öğrenciler için Yönetmelikte belirtilen tedbirlerin alındığının ve uygulama raporlarının düzenlendiğinin kontrolü yapılacaktır.

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

İlköğretim Genel Müdürlüğü

Sayı: B.08.0.İGM.0.08.04.02.200/ 9102 26/05/2009

Konu: Ders yılı sonu iş ve işlemleri

VALİLİĞİNE

(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

İlgi : a) 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu,

b) Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği.

İlgi (b) Yönetmelik'in 47'nci maddesinde; "İlköğretimde öğrenci, kendi yaş grubu içinde bir bütün olarak yetiştirilir ve değerlendirilir. İlköğretim, öğrencilerin derslerdeki başarısızlığına bakılarak elenecekleri bir dönem değil, öğretim programlarında öngörülen derslerin ve sosyal etkinlik çalışmalarının ortak katkısıyla ilgi ve yeteneği ölçüsünde yetiştirilecekleri bir dönem olarak değerlendirilir... Sınıf seviyesine göre yeterli başarıyı gösteremeyen öğrenciler için sınıf veya branş öğretmenleri, varsa okul rehber öğretmeni, okul yönetimi ve velilerle birlikte öğrenci, okul ve çevrenin durumuna göre alınacak tedbirler belirlenir. Gerektiğinde ilköğretim müfettişlerinin rehberliğinden de yararlanılarak kararlaştırılan önlemler uygulanır ve uygulama sonuçları ile ilgili rapor düzenlenir. Alınan bütün önlemlere rağmen bir üst sınıfı başarmada güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına ikinci dönemin son haftasında... Şube öğretmenler kurulunda... Karar verilir.'" hükümleri yer almaktadır.

Öğrencilerin okulda başarılarının artırılması için eğitim ve öğretimin çocukların bireysel özelliklerine uygun yapılandırılması gerekmektedir. Bu yapılandırmada öğrencilerin; sahip oldukları yetenekler, kişilik özellikleri, bedensel, duygusal ve toplumsal gelişim düzeyleri, genel sağlık durumları ve içinde bulundukları aile ortamı vb. değerlendirilmeli, aynı zamanda şube öğretmenler kurulunda öğrencilerin durumu görüşülürken çocukların okul başarısını etkileyen söz konusu bireysel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Sınıf tekrarının öğrencilerin başarısı üzerine etkileri incelendiğinde, öğrencilerin aynı sınıfı ikinci kez tekrar etmelerinin geçici bir iyileşme sağladığı ancak, sınıf tekrar eden bu çocukların düşük başarı ortalamasıyla bir üst sınıfa geçen arkadaşlarından daha da başarısız oldukları görülmektedir. Bu durum çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Diğer taraftan, başarısız öğrenciler için eksik öğrenmelerin telafisinde, öğretim programlarının sarmallık özelliği destek sağlayabilmektedir.

Bütün bu gerçeklikler dikkate alınarak; sınıf tekrarı kararının çocuk için en iyi seçenek olması halinde verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

Şube öğretmenler kurulları 08?11 Haziran 2009 tarihleri arasında toplanarak yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda öğrencilerin başarı durumlarını değerlendirecek, karnelerin verilmesi ve diploma tarihlerinde birliktelik sağlanacaktır. Sınıf tekrarına karar verilecek öğrenciler için İlgi (b) Yönetmelik'in 47/b maddesinde belirtilen tedbirlerin alındığının ve uygulama raporlarının düzenlendiğinin kontrolü yapılacaktır.

Mecburi öğretim çağı dışına çıkan öğrencilerin okulla ilişiklerinin kesilmesi; İlgi (a) Kanunun 3'üncü, İlgi (b) Yönetmelik'in 31'inci maddelerinde belirtildiği üzere öğretim yılı sonunda yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda mecburi öğretim çağı dışına çıkan öğrencilerin kayıtlarının silinmesi e-okul sistemi üzerinden 12 Haziran 2009 tarihi itibariyle yapılacaktır.

Bilindiği üzere e-okul sisteminde işlemler dönemler halinde yapılmakta ve sistem, dönem bitiminden bir hafta sonrasında kapatılmaktadır. Sınav, proje ve performansı belirlemeye yönelik çalışmalara ait puanlar ile karne ve diplomalara ait varsa yanlışlık ve eksikliklerin sistem kapanmadan giderilmesi sağlanacaktır.

E-Okul sisteminde yer alan öğrenci kişisel bilgileri ile kurum bina bilgilerinin sürekli güncellenmesi yapılacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

İbrahim ER

Bakan a.

Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber