10 Bin Öğretmen 'Gün Farkıyla' Bir Dereceden Yararlanamayacak

Şubay ayında atanacak 10 bin öğretmen adayı ve 2005 yılında atanacak 38 bin kişi bir dereceden yararlanamayacak. Bunun en önemli sebebi Maliye Bakanlığı bürokrasisidir. Zira bu bürokratlar, tasarıyı bilerek eksik düzenlemişlerdir. Kabul edilen kanuna göre, bir dereden sadece Kanunun yayımlandığı gün görevde olan memurlar yararlanacaktır. Kanun, onay için Cumhurbaşkanı Sezer'e gönderilmiş olup en geç 18.02.2005 tarihine kadar onaylanmalıdır. Ancak, 10 bin öğretmen adayı ise 21 Şubat 2005 tarihinden itibaren göreve başlayacaktır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 03 Şubat 2005 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net olarak hem bayramdan önce hem de tasarının genel kurulda görüleceği bugün olmak üzere iki kez haber yayımladık. Ancak, tüm girişimlerimize rağmen söz konusu tasarı, Bakanlar Kurulunun gönderdiği ve Plan ve Bütçe Komisyonunun kabul ettiği şekliyle TBMM genel Kurulunda yasalaşmıştır.

Kabul edilen Kanun metni şu şekildedir: "MADDE 1. - 457 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek geçici madde, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen ek geçici madde ve 459 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen ek geçici madde hükümleri; anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddelerin hükümlerinden yararlanmamış olanlardan bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunanlar ile bunlardan bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce emekli, adî malûllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır."

Yukarıda, metnine yer verilen kanun bugün itibariyle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderilmiştir. İlgili kanun cumhurbaşkanı tarafından onayladıktan sonra Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecektir. Cumhurbaşkanının, 15 gün içinde Kanunu ya onaylaması ya da bir kez daha incelemesi için Meclis'e geri göndermesi gerekmektedir.

Peki yukarıdaki maddeye göre öğretmen adayları niçin bir dereden yararlanamayacaktır: Zira yukarıdaki maddede yer alan hüküm gereğince bir dereceden sadece ve sadece, Kanunun, Resmi Gazetede yayımlandığı gün görevde olan memurlar yararlanacaktır. Madde metni dikkatle incelendiğinde "bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunanlar" ifadesi net şekilde görülebilir. Bu ifade ve Kanunun en geç 18.02.2005 tarihinde onaylanıp yayımlanacağı düşünüldüğünde, 21.02.2005 tarihinden sonra göreve başlayacak öğretmen adaylarının bir dereden yararlanamayacağı sonucu açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Yine aynı şekilde 2005 yılında kamuya alınacak toplam 38 bin kişi de (10 bin Şubat ataması için kullanıldı) bu bir dereden yararlanamayacaktır.

Memurlar.net

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber