Üniversite Mezunlarına Polislik Yolu Açan Tasarının Tam Metni

Bakanlar Kurulu "Emniyet Teşkilatı kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısı"nı 15.02.2005 tarihinde Meclise göndermiştir. Söz konusu tasarısı ile en az dört yıllık yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanlara polis olma hakkı tanınmaktadır. Tasarı sırasıyla; önce Meclis komisyonlarında, sonra Meclis Genel Kurulunda görüşülüp kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanının onayına sunulacaktır. Tasarının tam metni için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 17 Şubat 2005 00:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Emniyet Teşkilatı kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısı"

Madde 1- 4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 13 üncü maddesinde sayılan görev unvanlarından ikinci meslek derecesine ?Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü?, üçüncü meslek derecesine ?Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı? unvanları eklenmiştir.

Madde 2- 3201 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.

?Ek Madde 24 ? Emniyet Teşkilatının polis memuru ihtiyacını karşılamak üzere, Maliye Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile Polis Meslek Eğitim Merkezleri açılabilir.

En az 4 yıllık yüksek öğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olup, sınav tarihi itibarıyla 25 yaşından gün almayan erkek ve bayanlar ile askerliğini yapmış 27 yaşından gün almamış erkek adaylar arasında yapılacak seçme sınavında başarılı olanlar, 6 aydan az olmamak üzere polis meslek eğitimine alınırlar.

Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde eğitim-öğretim, parasız yatılı ve üniformalı olup, öğrencilerin iaşe, ibate ve sağlık giderleri ile diğer istihkakları Devletçe karşılanır. Ayrıca, öğrencilere Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine ödenen miktar kadar harçlık ödenir.

Polis Meslek Eğitim Merkezlerindeki eğitim-öğretim süresi içerisinde; giriş şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar, eğitim ve öğretimini başarı ile tamamlayamayanlar, sağlık ve disiplin yönünden polis olamayacağına yetkili kurullarca karar verilenlerin Polis Meslek Eğitim Merkezleri ile ilişikleri kesilir. Sağlık ve ölüm sebepleri dışındaki nedenlerle ilişiği kesilenlerden, ödenen harçlık ve yapılan masraflar kanuni faizi ile birlikte tahsil edilir.

Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru olarak atanırlar. Bu şekilde atananlar, atanma tarihinden itibaren 6 yıl süreyle başka kurumlara nakil yoluyla atanamazlar. Bu süre zarfında memuriyetten çekilen, çekilmiş sayılan, meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası alan ve asli memurluğa atanamayarak ilişiği kesilenler, mecburi hizmet sürelerinin kalan her yılı için, kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarının iki katını tazminat olarak ödemek zorundadırlar.

Polis Meslek Eğitim Merkezlerinin kuruluş, çalışma, bu Merkezlerde eğitime alınacak öğrencilerde aranacak şartlar, mezun oldukları okulların nitelikleri, yapılacak sınavlar, disiplin ve eğitim-öğretimle ilgili konular, öğrenciliğin sona ermesi, tazminat ve yükümlülük esasları ile giyecekleri kıyafetler ve diğer hususlar İçişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.?

Madde 3- 3201 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?Geçici Madde 21 - Polis Meslek Eğitim Merkezleri için ekli (1) sayılı cetvelde yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümüne eklenmiştir.?

Madde 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber