İstifa eden 500 bin memura emekli ikramiyesi haberi doğru değildir

İstifa etmiş Devlet memurlarının emekli ikramiyesi alabileceğine dair Bugün gazetesinde yer alan haber bugün tüm haber sitelerinde yer almıştır. Ancak haber içeriğinde yer alan bilgiler doğru değildir. Memurlar.net olarak konuyu Haziran ayında detaylı olarak açıklamıştık. Ancak hala yanlış değerlendirmeler yapılabildiği için 25 Haziran 2010 tarihinde yayımladığımız haberi tekrar yayımlıyoruz.

SGK: 500 bin memura emekli ikramiyesi haberi doğru değil

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Ağustos 2010 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet memurluğu sürelerine karşılık emeklilik ikramiyesi alamayanların Anayasa Mahkemesi Kararı sonrası son durum, yeni yasal hüküm ve ne olacağı konularını http://www.memurlar.net/haber/169980/ adresimizde değerlendirmiş bulunmaktayız.

Ancak, gelen yorumlar ve konu ile ilgili yapılan değişik yorumlar karşısında devlet memurluğu hizmetlerine emekli ikramiyesi alamayanların bu sürelerine emekli ikramiyesi alıp alamayacakları konusunu yeni gelen hüküm ile birlikte detaylı incelemeye almaktayız.

5997 sayılı Kanunla yeni gelen (bu değişiklik ile birlikte 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrası hükmü) madde hükmü;

MADDE 14 - 5434 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin birinci fıkrası "Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden bu madde hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir. Mülga 2829 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile üçüncü fıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz." şeklinde değiştirilmiştir.

Maddede yer alan kanun ifadeleri;

- Maddenin birinci cümlesi; "Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir."

Bu cümle, emeklilik ikramiyesinde yeni bir durum ortaya çıkarmamaktadır. Tüm hizmetleri devlet memurluğunda geçen ve emekli olan kişiler bu sürelerine karşılık emeklilik ikramiyesi almaya devam edeceklerdir.

- Maddenin ikinci cümlesi; "Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden bu madde hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir."

Bu cümle de, emeklilik ikramiyesinde yeni bir durum ortaya çıkarmamaktadır. Cümle de son defa devlet memurluğu görevinden ayrılmanın birinci ortak koşulun devlet memurluğundan istifa, müstafi vb. şekil değil "EMEKLİYE AYRILMA" olduğu, ikinci ortak koşulunun da "BİRLEŞTİRİLEN HİZMET SÜRELERİ ÜZERİNDEN AYLIK BAĞLANMASI" olduğu görülmektedir.

- Maddenin üçüncü cümlesi; "Mülga 2829 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile üçüncü fıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz."

Bu cümle de, Anayasa Mahkemesi iptal kararından sonra 2829 sayılı Kanunun yeni halinin, 5997 sayılı Kanunla getirilen değişiklik ile farklı olmasından kaynaklı yeni bir durum yaratılmaması amacıyla konulduğu anlaşılmaktadır.

SONUÇ DEĞERLENDİRMEMİZ:

Memurlar Net olarak, daha önce http://www.memurlar.net/haber/141550 adresimizde yapmış olduğumuz değerlendirmemizde, Anayasa Mahkemesi iptal kararına istinaden değerlendirmemizde emeklilik ikramiyesinde üst sınırın kaldırılması ve ödenecek tutarların da artması konularına yer vermiştik. Bu konudaki beklentimiz ve temennimiz aynı şekilde devam etmektedir.
Ancak, 5997 sayılı Kanun sonrası konu ile ilgili yapılan yorumların, emeklilik ikramiyesini alamamış devlet memurlarını umutlandırması, kişilerin yanlış beklentiler içerisine girmesine neden olacaktır.
Memurlar Net olarak http://www.memurlar.net/haber/169980/ adresimizde yapılan değerlendirmemiz uygun olup, emekli ikramiyelerini alamamış kişilerin bu yönde hareket etmesinin uygun olacağını değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber