Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettiş yardımcısı alım yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Temmuz 2010 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

23 Temmuz 2010 CUMAResmî GazeteSayı : 27650

YÖNETMELİK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI TEFTİŞ KURULU YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 27/3/1999 tarihli ve 23652 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin 1 inci maddesinde yer alan ?teftiş edilenlerin? ibaresi ?denetlenenlerin? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?c) Denetimi Bakanlığa ait yerli ve yabancı anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketleri, kooperatifleri, organize sanayi bölgelerini, teknoloji geliştirme bölgelerini, endüstri bölgelerini, küçük sanayi sitelerini, ticaret ve sanayi odalarını, deniz ticaret odalarını, ticaret borsalarını, esnaf ve sanatkârlar odaları ile bunların üst kuruluşlarını denetlemek,?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Büroda çalışanlar; müfettişlere verilen işler ile müfettiş raporlarının ve diğer her türlü belgenin yazım, kayıt, dağıtım ve izlenmesi işlemlerini yürütmek, bunları fiziki ve/veya elektronik ortamda düzenli şekilde saklamak, çalışma ve hakediş cetvellerinin zamanında gönderilmesini izlemek, kütüphaneye intikal eden kitap, mesleki dergi ve benzeri yayınların kayıt ve korunmasını sağlamak, kütüphaneye ve elektronik ortama ilişkin işlemler ile elektronik ortamda ifası gereken işlemleri, tahakkuk işlemlerini ve verilen diğer işleri yapmakla görevlidirler.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 13 ? Sınava katılma şartları, başvuru yeri, başvuru tarihleri, sınavın yapılacağı yer ve tarih, sınav konuları, başvuruda istenilecek belgeler ile gerekli görülen diğer hususlar sınav gününden en az 30 gün önce Türkiye genelinde yayınlanan en yüksek tirajlı ilk beş gazeteden birinde en az bir kez ilan edilmek, Bakanlık panolarına asılmak ve Bakanlık internet sitesinde yayımlanmak suretiyle duyurulur.?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki (k) bendi eklenmiş ve beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?k) Varsa, yabancı dil düzeyini gösteren belge ya da Teftiş Kurulu Başkanlığınca onaylı örneği.?

?Giriş sınavına kabul edileceklere durum, sınav tarihinden en az yedi gün önce, yazıyla bildirilir. Bu yazıda adayın adı, soyadı, numarası, sınava gireceği yerin adresi, gün ve saati belirtilir.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

?Giriş sınavına başvuran adayların KPSS numaraları, ad ve soyadları ile KPSS puanları büro personeli tarafından ÖSYM'nin internet sitesinden kontrol edilir.?

?Sınav sonuç belgesinin tamamen sahte olduğu veya üzerinde tahrifat yapıldığı belirlenen adaylar giriş sınavına kabul edilmezler, sınava girmişler ise sınavları geçersiz sayılır. Ayrıca, sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.?

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (3), (6) ve (7) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?3) Medeni Hukuk (Başlangıç, Kişiler Hukuku, Eşya Hukuku),?

?6) Ceza Hukuku (Genel Hükümler, Malvarlığına Karşı Suçlar, Kamu Güvenine Karşı Suçlar, Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar, Bilişim Alanında Suçlar, Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar ),?

?7) Ceza Muhakemesi Hukuku (Genel Hükümler, Soruşturma).?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?iki ay? ibaresi ?üç ay? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Müfettiş yardımcısının sınavda 70 puanın altında not alarak başarısız olması ilgili müfettiş yardımcısının mesleki bilgi açısından yetersizliği anlamına gelir. Bu durumdaki müfettiş yardımcısının daha sonra yanında çalıştığı üç müfettişten en az ikisi tarafından hakkında düzenlenen sicil raporlarında da mesleki bilgi konusunda yetersiz not alması halinde müfettişliğe yeterli olmadığı tespit edilmiş olur ve hakkında bu Yönetmeliğin 35 inci maddesinin son fıkrası hükmü uygulanır.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan ?üç ay? ibaresi ?dört ay? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının; (a) bendine aşağıdaki (4) numaralı alt bent eklenmiş, (c) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentleri ile (d) bendinin (3) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (d) bendine aşağıdaki (4) numaralı alt bent eklenmiştir.

?4) Piyasa Gözetimi ve Denetimi Mevzuatı,?

?1) Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerine, Endüstri Bölgelerine, Toptancı Hallerine, Fuar ve Sergilere İlişkin Mevzuat,

2) Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları ve Bunların Üst Kuruluşlarına İlişkin Mevzuat,?

?3) Türk Ceza Kanunu (Genel Hükümler, Malvarlığına Karşı Suçlar, Kamu Güvenine Karşı Suçlar, Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar, Bilişim Alanında Suçlar, Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar), Ceza Muhakemesi Kanunu (Genel Hükümler, Soruşturma, Kovuşturma Evresi),?

?4) Kabahatler Kanunu (Genel Hükümler).?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?beş işgünü? ibaresi ?on işgünü? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Ahlaki, mesleki veya sıhhi yetersizlik hallerinin mevcudiyetinin; yargı kararı, sağlık kurulu raporu veya müfettiş raporuna dayandırılması şarttır.?

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Görevin sonuçlandırılabilmesi, müfettişin uzmanlık alanı dışında kalan konularda da inceleme yapılmasını gerekli kıldığı takdirde, Bakanlık ile diğer kamu idare ve kurumların personelinden faydalanılması konusunda Başkanlıktan ve taşrada bulunulması halinde Valilikten talepte bulunulabilir.?

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 54 ? Müfettişler, yürüttükleri hizmet yönünden gerekli gördükleri bilgileri, defter ve belgeleri, gizli de olsa, teftiş, inceleme ve soruşturma yaptıkları birim ve kuruluşlardan istemek ve görmek, bunların onaylı örneklerini, bir yolsuzluğun kanıtını oluşturanların asıllarını almak, kasa, depo ve ambarları incelemek ve saymak, bunları mühürlemek, inceleme ve sayma işlerinde yardım isteminde bulunmak, gerektiğinde diğer kamu idare ve kurumlarıyla, bankalar dâhil, gerçek ve tüzel kişilerden bilgi ve belge istemek yetkisine sahiptirler. İlgililer, müfettişlerin bu isteklerini geciktirmeden yerine getirmek ve sorularını cevaplamakla yükümlüdürler.

Denetlenen birim ve kuruluşlar ile bunların her kademedeki personeli; müfettişlerin, sözlü veya yazılı sorularını cevaplamak, bilgi işlem sistemleri, raporlama araçları, internet, intranet ve benzeri ağlar ile veri tabanlarına erişimini sağlamak, elektronik, manyetik ve benzeri bilgi işlem ortamlarındaki bilgiler ve kayıtları, sözlü veya yazılı talebinde derhal müfettişe göstermek, incelemesine sunmak ve yine sözlü veya yazılı talebi halinde bunların kopyalarını müfettişe vermek zorundadırlar.

Asılları alınan belgelerin müfettişlerin mühür ve imzasıyla onanmış örnekleri, dosyasında saklanmak üzere alındığı birim, kişi veya kuruluşa verilir.

Teftiş, inceleme ve soruşturma yapılan birim ve kuruluşların yöneticileri, hizmetin gereği gibi yürütülebilmesi için müfettişlere, görevleri süresince konumlarına uygun bir çalışma yeri sağlamak, gereken her türlü kolaylığı göstermek ve yardımda bulunmakla yükümlüdürler.?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 67 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Denetlenen birim ve kuruluşların Bakanlığa bildirdikleri hususlar, incelenmesini ve gerek duyulduğu takdirde görüş bildirilmesini teminen Başkanlık aracılığıyla ilgili müfettişe intikal ettirilir.?

MADDE 17 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 18 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber