İki İstisna Hariç, İstifa Sonrası Dönüşlerde Kayırmacılık Hakim

Kamu kurum ve kuruluşlarında, memur olarak çalışırken istifa edenler, bekleme sürelerini tamamladıktan sonra yeniden memuriyete dönme hakkına sahiptir. Ancak, geri dönüşlerde idarenin taktir hakkı vardır. Yani, İdare, uygun bulduğu kişinin geri dönüşüne onay vermekte veya uygun bulmadığı kişinin ise geri dönüşüne onay vermemekte tamamiyle serbesttir. Bu konuda iki istisna bulunmaktadır. Birisi Milli Eğitim Bakanlığı diğeri ise Sağlık Bakanlığıdır. Sağlık Bakanlığı, istifa sonrası dönüşleri kur'a ile yapmakta olup, son ilan sitemizde yayımlanmıştır. Devamı için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 25 Mart 2005 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstifa eden bir memurun geri dönüşü 657 sayılı Kanunun 92'inci maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeki hüküm şu şekildedir:

"İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler"

Bu maddeye göre istifa etmiş bir kişinin yeniden geri dönebilmesi için,
1- İki defadan fazla istifa etmemiş olması,
2- Ayrıldığı kadronun niteliklerini taşıması,
3- Boş kadro olması,
şartlarının bir arada bulunması gerekmektedir.

Bu maddenin sonunda yer alan "atanabilirler" ibaresi idareye taktir hakkı vermektedir. Bu nedenle istifa sonrası dönüşlerdeki işlemlere kayırmacılık hakimdir.

Ancak, manşet detayda da belirttiğimiz gibi bundan iki kurum ististisnadır. Birincisi Milli Eğitim Bakanlığıdır. MEB, istifa sonrası dönüşleri genel atama dönemlerinde kabul etmekte ve hizmet süresine göre atama yapmaktadır. İkincisi ise Sağlık Bakanlığıdır. Sağlık Bakanlığı yılın belirli dönemlerinde istifa etmiş personel için belirli kadroları duyurmakta ve bu kadrolara şartları taşıyanlar arasında kur'a ile atama yapacağını belirtmektedir. Her iki kamu kurumunu da, kayırmacılığın tek kıstas olduğu bu işlemlerde, objektifliği sağlayabildikleri için kutluyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber