Ortaokul ve Lise'de Fazladan Okunan Başarılı Yıllar ve Bir Kademe Uygulaması

Ortaokuldayken veya lisedeyken fazladan okunan yıllar için bir kademe alınır mı? Orta öğretimdeki hazırlık sınıfları fazladan öğrenim olarak değerlendirilebilir mi? Üniversite okunan hazırlık sınıfları için niçin bir kademe daha alınamamaktadır. Teknik öğretim mezunlarına hangi halde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir? Bu sorular sitemize sık sık yöneltilmektedir. Sitemiz uzmanlarının hazırlamış olduğu dosya için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 18:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU 1: Merhabalar, ben 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 6 fıkrasının (b) alt bendinde bir madde okudum. Madde şu şekildedir?
"b) Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir."
Ben Anadolu meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunuyum. Üniversitede bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliğini okudum ve bu bölümden mezun oldum. Şimdi kadrolu öğretmenim. Bu kanun maddesine ile bulunduğum ildeki milli eğitim müdürlüğüne başvurdum. Hem hazırlık sınıfını okuduğum için hem de lisede bilgisayar bölümünü okuduğum için 1+1=2 kademe alıp alamayacağımı sordum. Bana sadece 1 kademe verebileceklerini bilgisayar bölümü okumamın önemsiz olduğunu üniversite okuduğum için lisede okuduğum bölümün anlamı olmadığını söylediler.

SORU 2:Endüstri Meslek Lisesi'nde elektronik Öğretmeni olarak görev yapmaktayım. lise öğrenimimi Anadolu teknik lisesi elektronik bölümü'nde 5yıl (hazırlık +4 yıl) olarak yaptım. Kademe ilerlemesi için başvurdum. Devlet Memurları kanunun 36 A 6-b maddesi gereği hazırlık okuduğum için bir kademe aldım. Ama Lise öğrenimimi 5 yıl yaptığım için ve bölümümün devamı niteliğinde bir bölümde okuduğum için bir kademe daha almam gerekmez miydi ?


CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 6 fıkrasının (b) alt bendine ilişkin açıklamalarımız aşağıda yer almaktadır.

HAZIRLIK OKUYANLAR BİR KADEME ALIR

Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların normal öğrenim süresinden fazla olan başarılı her yıl için bir kademe uygulamasıdır. Normal öğrenim süresi orta öğretim kurumlarında 3 yıldır. Buna göre, örneğin bir imam hatip lisesi mezunu ister din hizmetleri sınıfında çalışsın isterse başka bir hizmet sınıfında çalışsın fazladan gördüğü başarılı her eğitim yılı için bir kademe alacaktır. Aynı şey fazladan öğrenim gören (hazırlık sınıfı dahil) diğer meslek lisesi mezunları için de geçerlidir.

ÜNİVERSİTE HAZIRLIĞI İÇİN BİR KADEME ALINMAZ

Diğer taraftan, burada bir hususu daha belirtmek gerekmektedir. Orta öğretimde hazırlık okunduğu için bir kademe alınabilmesine rağmen yüksek öğretimde hazırlık okunduğu için bir kademe alınamamaktadır. Bunun da sebebi, yukarıda metnini verdiğimiz maddenin sadece ortaokul ve dengi ile lise ve dengi öğrenimden bahsetmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

KİMLER İKİ KADEME ALIR?

Burada "Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir" cümlesi önemlidir. Bu cümlede yer alan "bunlardan" ifadesi bir önceki cümleye atıf yapmaktadır. Bir başka deyişle "bunlardan" ibaresi "normal öğrenim süresinden fazla olan ortaokul ve dengi ile lise ve dengi okullardan mezun olanlara" ilişkindir. Burada önemli olan ve ikinci bir kademe uygulanmasını gerektiren durum ise bunlardan teknik öğretim okulları mezunu olup, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışanlara ayrıca bir kademe verileceği hususudur. İşte buradaki "meslekleriyle ilgili görevlerde çalışma" ibaresinin açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Burada bir dipnot olarak, 2005/8501 sayılı yan ödeme kararnamesinden bahsetmek gerekmektedir. Bu kararnamenin Eğitim Öğretim Tazminatını düzenleyen bölümünde; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ek V Sayılı Cetvelde sayılan mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına, atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak Eğitim-Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil Öğretmen unvanlı kadrolara atananlara, atandıkları branşa göre aşağıdaki oranlarda ilave Eğitim Öğretim Tazminatı ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Bu kararnamenin V Sayılı Cetvelinde Ek Eğitim-Öğretim Tazminatı Ödenecek Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Bulunan Mesleki ve Teknik Öğretim Okul ve Kurumlarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; bitirmiş olduğunuz lisenin teknik bir lise olduğunda herhangi bir şüphe bulunmamaktadır. Ayrıca, Kanun metninde meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları şartı getirilmiş olup, meslekleriyle ilgili hizmet sınıfı ifade edilmemiştir. Bu hususun önemli bir ayrım olduğunu belirtmek isteriz. Yine yan ödeme kararnamesinde de teknik okulların belirlenmiş olduğu ve Öğretmenlerin Eğitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfında görev yaptığı da dikkate alındığında ilave bir kademe daha almanız gerektiğini düşünüyoruz. Ancak, kurumunuz bu ilave kademeyi size vermeyebilir. Bunun için bu tür problemli konularda resmi görüş mercii olan Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığına bir dilekçe ile müracaat ederek durumunuzu netleştirmenizin daha uygun olacağını düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber