Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü görevini yapmıyor

İtfaiye memuru alım ilanları İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce yayımlanmaktadır. Ancak yayımlanan ilanlar bu Genel Müdürlükçe hiçbir kontrole tabi tutulmamaktadır. Söz konusu bu uygulama, yani hiçbir kontrole tabi tututmama yönündeki uygulama, 31 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede, Bakanlar Kurulu Kararıyla yayımlanan "Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik" hükümlerine aykırıdır. Zaten büyük oranda kayırmacılığın hakim olduğu itfaiye eri alımlarında, adaylara ayrıca külfet getiren uygulamalara son verilmelidir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Nisan 2011 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

31 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede, Bakanlar Kurulu Kararıyla yayımlanan "Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin" 8. maddesinde, bir kamu kurumunun, vatandaştan, başvuru sırasında isteyebileceği belgelere sınır getirilmiştir.

Örneğin yönetmeliğin 8. maddesinin (c) bendinde "İş sınavlarına müracaat safhasında sadece sınav için gerekli belgeler istenir; göreve başlamak için gereken belgeler ise sınavı kazananlardan istenir" hükmü yer almaktadır.

Yine, yönetmeliğin 8/d bendinde, adaylardan istenen noter belgesi eziyetine son verebilmek amacıyla "İstenen belgenin aslının getirilmesi hâlinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir" hükmü getirilmiştir. Yönetmeliğin 8/f bendinde ise adli sicil belgesinin istenemeyeceği yönünde düzenleme yapılmıştır.

Ancak bu hükümlere karşın bir çok belediye, atanma sırasında isteyeceği belgeleri başvuru sırasında istemekte ve de, Merzifon belediyesi örnekliğinde olduğu gibi adaylar, boş yere mali yük altına sokularak notere yönlendirilmektedir.

Geçtiğimiz hafta yayımlanan Bolu belediyesi itfaiye eri alımında, yukartıda belirtilen bir çok hususa uyulmadığı gibi, bu ilan, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün web sitesinde aynen yayımlanmıştır. Örneğin Bolu belediyesi adaylardan KPSS belgesinin aslı veya noter onaylı suretini istemektedir. Oysaki yönetmelik hükmüne göre fotokopi olarak getirilen belge, aslı da getirilmiş ise, kontrol edildikten sonra onaylanarak işleme alınabilmektedir. Yine, kamudaki yeniden yapılanma doğrultusunda, sınavlara başvuru sırasında artık askerlik ve sağlık durumu belgeleri istenmemekte, beyan yeterli görülmektedir. Adli sicil belgesi ise hiç istenmemekte, kurumlar Adli Sicil Genel Müdürlüğünden online alabilmektedir.

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün, Bakanlar Kurulunun 2009 yılındaki iradesine uygun olarak, söz konusu ilanları tek tek kontrol etmesi ve daha baaştan adaylara külfet getiren ilanları yayımlamaması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber