Faturanın garanti belgesi yerine geçmeyeceği resmileşti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Nisan 2011 21:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelikte değişiklik yaptı.

FATURA GARANTİ BELGESİ YERİNE GEÇMEYECEK

Yapılan değişiklikte; satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturaların garanti belgesi yerine geçmeyeceği hüküm altına alındı. Yönetmeliğin yürürlük maddesi gereğince, bu düzenleme 24 Mayıs 2011 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

20 İŞ GÜNÜNDE TAMİR ZORUNLU

Ayrıca yönetmelikle daha önce 30 iş günü olarak belirlenmiş olan azami tamir süresi, tek tek mal bazında düzenlenmiş ve otomobil ve motorsikler hariç tüm mallarda 20 iş günü olarak belirlenmiştir. Ayrıca "Bu süre mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birine bildirim tarihinden itibaren başlar. Tüketicinin arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup veya benzeri bir yolla yapması mümkündür. Ancak, uyuşmazlık halinde ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir." hükmü getirilmiştir.

ARIZA 10 GÜN İÇİNDE GİDERİLEMİYORSA BENZER BİR MAL TÜKETİCİYE TAHSİS EDİLECEK

Daha önce "Malın arızasının 15 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı?üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır" şeklinde belirlenen düzenleme ise "Malın arızasının 10 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı-üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır" olarak değiştirilmiştir.

ÜCRETSİZ DEĞİŞİM HAKKI

Önceki düzenlemede ") Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde; aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının altıdan fazla olması unsurlarının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması" halinde, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.

Yeni düzenleme şu şekildedir: "a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az dört defa veya imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde altı defa arızalanmasının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması"

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİN TAM METNİ

24 Nisan 2011 PAZARResmî GazeteSayı : 27914

YÖNETMELİK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

GARANTİ BELGESİ UYGULAMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 14/6/2003 tarihli ve 25138 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (k) bendi eklenmiştir.

?k) İş Günü: Ulusal, resmî ve dini bayram günleri ile yılbaşı, 1 Mayıs ve pazar günleri dışındaki çalışma günlerini,?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Bu Yönetmelik hükümlerine ve Genel Müdürlükçe onaylanmış belgeye uygun olarak hazırlanacak garanti belgesinin tasdik edilerek tüketiciye verilmesini temin etmek ve ayrıca, bu yükümlülüğün yerine getirildiğini ispat etmekle satıcı, bayii veya acenteler sorumludurlar.

Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez. Ancak, servis istasyonlarında yapılan onarım ve parça değişimi işlemleri sonucunda verilen fatura, bu Yönetmeliğin öngördüğü garanti şartlarını içermesi kaydıyla, garanti belgesi yerine geçer.?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Malın tamir süresi, ekli listede ilan edilen azami tamir süresini geçemez. Bu süre mala ilişkin arızanın servis istasyonuna, servis istasyonunun olmaması durumunda, malın satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısı-üreticisinden birine bildirim tarihinden itibaren başlar. Tüketicinin arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup veya benzeri bir yolla yapması mümkündür. Ancak, uyuşmazlık halinde ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir.

Malın arızasının 10 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı-üretici veya ithalatçı; malın tamiri tamamlanıncaya kadar, benzer özelliklere sahip başka bir malı tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorundadır.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 8 ? İmalatçı-üretici veya ithalatçı firmalar, ürettikleri veya ithal ettikleri, ekli listede ilan edilen kullanılmamış mallar için, Genel Müdürlüğe garanti belgesi onaylatmak zorundadırlar. Genel Müdürlük onayı bulunmayan garanti belgeleri geçersizdir.

Genel Müdürlük, başvuruları değerlendirirken gerek duyması halinde tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla; belgelendirme yapılacak ürünle ilgili olarak, gerekli incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya yetkili olup, daha önce onaylanmış kuruluşlardan alınacak raporları ve ürünle ilgili olarak diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen belgeleri de dikkate alabilir.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mevzuatları gereği istenilen ancak, ekli listede yer almayan ürünler için düzenlenecek garanti belgelerine dair talepler Genel Müdürlükçe sonuçlandırılır.?

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 9 ? Garanti belgesi başvuruları, Bakanlığın internet sayfasından, elektronik imza ile yapılır ve elektronik imza ile onaylanır.

Başvuru ile ilgili usul ve esaslar Bakanlığın internet sayfasında ilan edilir.

Satış sonrası hizmet verilmesi gereken mallar için yapılan garanti belgesi başvuruları sırasında, Genel Müdürlükçe onaylı Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi aranır. Ancak, malın teknik özellikleri itibariyle bakım gerektirmemesi ve tamirinin de mümkün olmaması durumunda, Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi aranmaz. Bu tür talepler Genel Müdürlükçe değerlendirilerek karara bağlanır.?

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Genel Müdürlük tarafından onaylanan garanti belgelerinin geçerlilik süresi 2 yıldır.?

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 12 ? Bu Yönetmeliğe ekli listede yer almayan bir malı imal veya ithal eden firmalar, kendi sorumlulukları çerçevesinde, ihtiyari garanti belgesi düzenleyebilirler. İhtiyari garanti belgesinin içeriği ve garanti şartlarına ilişkin hususlar imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı firma tarafından belirlenir. Bu belgelerin onaylanması için ayrıca Genel Müdürlüğe başvuru yapılmaz.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az dört defa veya imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde altı defa arızalanmasının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması,?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 18 ? Garanti belgesi ile satılmak zorunda olan bir malın imalatının veya ithalatının yalnızca bir gerçek veya tüzel kişiliğin siparişi üzerine, özel olarak gerçekleştirilmesi durumunda; sipariş veren ile imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı arasında satış sonrası hizmetlerini de kapsayacak şekilde, bu Yönetmelik hükümlerine uygun yazılı bir sözleşmenin bulunması kaydıyla ve ayrıca kendi ihtiyacında kullanılmak üzere yapılacak imalat veya ithalatlarda, garanti belgesi düzenleme zorunluluğu aranmaz.?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin eki, ilişikteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 11 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinden bir ay sonra yürürlüğe girer.

MADDE 12 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

EK-1

4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN GEREĞİNCE GARANTİ BELGESİ İLE SATILMASI ZORUNLU OLAN ÜRÜNLER LİSTESİ

SEKTÖR/ÜRÜN GARANTİ SÜRESİ AZAMİ TAMİR SÜRESİ
1 SAĞLIK SEKTÖRÜ    
  1.1 KİŞİSEL KULLANIM CİHAZLARI    
  1.1.1 TANSİYON ALETLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.1.2 KAN DEĞERİ ÖLÇEN CİHAZLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.1.3 İŞİTME CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.1.4 KONUŞMA CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.1.5 ATEŞ ÖLÇEN CİHAZLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.2 ANNE VE ÇOCUK ÜRÜNLERİ    
  1.2.1 ELEKTRONİK GÖĞÜS POMPALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.2.2 BİBERON ISITICILARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.2.3 BİBERON STERİLİZATÖRLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.2.4 MAMA HAZIRLAMA SETLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.2.5 ÇOCUK OTO KOLTUKLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.2.6 MAMA SANDALYELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.2.7 ÇOCUK ARABALARI VE PUSETLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.3 MASAJ ALET VE CİHAZLARI    
  1.3.1 MASAJ ALETLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.3.2 MASAJ KEMERLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.3.3 MASAJ KOLTUKLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.3.4 MASAJ YATAKLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.4 BEDENSEL ÖZÜRLÜLERE AİT CİHAZLAR    
  1.4.1 TEKERLEKLİ SANDALYELER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  1.4.2 ENGELLİLER İÇİN AKÜLÜ ARAÇLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
2 GÖZLÜKLER    
  2.1 GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  2.2 GÖZLÜK ÇERÇEVELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
3 ISITMA VE HAVALANDIRMA CİHAZLARI    
  3.1 KLİMALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.2 ISI POMPALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.3 FAN KOİLLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.4 BRÜLÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.5 BUHAR KAZANLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.6 KALORİFER KAZANLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.7 KAT KALORİFERLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.8 KOMBİLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.9 DOĞALGAZ / LPG SOBALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.10 GAZYAĞLI SOBALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.11 KATI YAKIT SOBALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.12 ELEKTRİKLİ ODA ISITICILARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.13 ŞOFBENLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.14 TERMOSİFONLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.15 PENCERE TİPİ FANLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.16 VANTİLATÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.17 DAVLUMBAZLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.18 ASPİRATÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.19 FANLI ELBİSE KURUTUCULAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  3.20 HAVA NEMLENDİRİCİLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
4 SIHHİ TESİSAT ALET VE CİHAZLARI    
  4.1 HİDROFORLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  4.2 SU ARITMA CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  4.3 MOTORLU SU POMPALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  4.4 VANALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  4.5 BATARYALAR (SIHHİ TESİSAT) 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  4.6 SENSÖRLÜ MUSLUK APARALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  4.7 REZERVUARLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  4.8 KÜVET VE DUŞ TEKNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  4.9 LAVABOLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  4.10 KLOZETLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  4.11 EVİYELER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
5 TAŞINABİLİR ELEKTRİKLİ EL ALETLERİ    
  5.1 TESTERE MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  5.2 POLİSAJ MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  5.3 MATKAPLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  5.4 LEHİM TABANCALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  5.5 VİDALAMA MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  5.6 ZIMPARA MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
6 MOTORLAR    
  6.1 ELEKTRİK MOTORLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  6.2 İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  6.3 DIŞTAN TAKMALI DENİZ MOTORLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
7 GÜNEŞ ENERJİSİ ISITMA ALET VE CİHAZLARI    
  7.1 GÜNEŞ KOLLEKTÖRLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  7.2 GÜNEŞ ENERJİSİ SU DEPOLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  7.3 GÜNEŞ ENERJİSİ PAKET SİSTEMLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
8 ELEKTRONİK, TELEKOMÜNİKASYON ALET VE CİHAZLARI    
  8.1 TELEKOMÜNİKASYON ALET VE CİHAZLARI    
    8.1.1 SABİT HATLI TELEFONLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.1.2 CEP TELEFONLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.1.3 UYDU TELEFONLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.1.4 MODEMLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.1.5 FAKSLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.1.6 ARAÇ İÇİ KONUŞMA KİTLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  8.2 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE BİRİMLERİ    
    8.2.1 BİLGİSAYARLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.2 MAUSE 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.3 MONİTÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.4 YAZICILAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.5 TARAYICILAR (SCANNER) 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.6 SES KAYIT CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.7 KLAVYELER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.8 HARİCİ DİSK ÜNİTELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.9 PC KAMERALAR (WEBCAM) 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.10 OYUN KONSOLLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.11 İŞLEMCİLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.12 KART OKUYUCULAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.13 AĞ GÜVENLİK CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.14 HARD DISKLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.15 ANAKARTLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.2.16 KİTAP OKUYUCULAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  8.3 GÜVENLİK VE ALARM SİSTEMLERİ    
    8.3.1 GÜVENLİK AMAÇLI KAMERALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.3.2 GÜVENLİK AMAÇLI MONİTÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.3.3 GÜVENLİK AMAÇLI KAYIT CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.3.4 ALARM CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.3.5 EV İÇİ DİNLEME VE İZLEME CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  8.4 EV VE BENZERİ YERLERDE KULLANILAN ELEKTRONİK CİHAZLAR    
    8.4.1 TELEVİZYONLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.2 PİKAP- PLAK ÇALARLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.3 MÜZİK SETLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.4 RADYOLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.5 SES KAYDEDİCİ VE OYNATICI CİHAZLAR( CD,DVD ,VCD) 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.6 MEDYA OYNATICILAR(MP3, MP4) 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.7 EV SİNEMA SİSTEMLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.8 AMLİFİKATÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.9 HOPARLÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.10 KULAKLIKLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.11 DATABANKLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.12 ELEKTRONİK SÖZLÜKLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.13 PROJEKSİYON CİHAZLARI 2 YIL VEYA 5.000 SAAT (Hangisi Önce Dolarsa) 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.14 HESAP MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.15 ELEKTRONİK PARA KASALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.4.16 UYDU ALICILARI (RECEİVER) 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  8.5 UYDU YARDIMI İLE KONUM BELİRLEME CİHAZLARI    
    8.5.1 GPS YÖN BULMA KONUMLAMA CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  8.6 FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR    
    8.6.1 KAMERALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    8.6.2 FOTOĞRAF MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
9 ELEKTRİKLİ ALET VE CİHAZLAR    
  9.1 JENERATÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  9.2 AKÜMÜLATÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  9.3 KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAKLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  9.4 DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (İNVERTÖR) 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  9.5 REGÜLATÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
10 TAŞITLAR    
  10.1 BİNEK OTOMOBİLLER 2 YIL VEYA 60.000 KM. (Hangisi Önce Dolarsa) 30 İŞ GÜNÜ
  10.2 KAMYONETLER 2 YIL VEYA 100.000 KM. (Hangisi Önce Dolarsa) 30 İŞ GÜNÜ
  10.3 TRAKTÖRLER 2 YIL VEYA 3.000 SAAT (Hangisi Önce Dolarsa) 30 İŞ GÜNÜ
  10.4 MOTOSİKLETLER 2 YIL VEYA 30.000 KM. (Hangisi Önce Dolarsa) 20 İŞ GÜNÜ
  10.5 DENİZ MOTOSİKLETLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  10.6 KAR MOTOSİKLETLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  10.7 BİSİKLETLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  10.8 KARAVANLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  10.9 OTOMOBİL YEDEK PARÇALARI    
    10.9.1 ARAÇ LASTİKLERİ 2 YIL VEYA 1,6 mm DİŞ DERİNLİĞİ (Hangisi Önce Dolarsa) 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.2 FARLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.3 GÖSTERGE TABLOSU VE GÖSTERGELER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.4 MERKEZİ KİLİTLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.5 EMNİYET KEMERİ VE BAĞLANTILARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.6 EMNİYET CAMLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.7 EGZOZ BORU VE SUSTURUCULARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.8 ŞARJ DİNAMOSU 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.9 JANTLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.10 KATALİTİK KONVERTÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.11 AMORTİSÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.12 RADYATÖRLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.9.13 OTO KLİMALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  10.10 ARAÇ DÖNÜŞÜM KİTLERİ    
    10.10.1 LPG DÖNÜŞÜM KİTLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.10.2 CNG DÖNÜŞÜM KİTLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    10.10.3 ELEKTRİK DÖNÜŞÜM KİTLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
11 TEKSTİL SANAYİ    
  11.1 DİKİŞ VE NAKIŞ MAKİNALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
12 BAHÇELERDE KULLANILAN MAKİNALAR    
  12.1 ÇİM-OT-ÇİT KESME MAKİNALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  12.2 ÇİM BİÇME MAKİNALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  12.3 ZİNCİRLİ TESTERE MAKİNALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
13 ÖLÇME ALET VE CİHAZLARI    
  13.1 ELEKTRİK SAYAÇLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  13.2 DOĞALGAZ SAYAÇLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  13.3 SU SAYACLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  13.4 ISI SAYACI PAY ÖLÇERLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  13.5 SAATLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  13.6 ODA TERMOSTATLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
14 SPOR, AV ALET VE MAKİNALARI    
  14.1 SPOR ALETLERİ    
    14.1.1 KONDİSYON BİSİKLETLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    14.1.2 KOŞU BANDLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  14.2 AV ALETLERİ    
    14.2.1 AV TÜFEKLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
15 EV VE BENZERİ YERLERDE KULLANILAN ELEKTRİKLİ VE GAZLI CİHAZLAR    
  15.1 EV ALETLERİ    
    15.1.1 BUZDOLAPLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.2 DERİN DONDURUCULAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.3 ARAÇ BUZDOLAPLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.4 SU SEBİLLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.5 BULAŞIK MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.6 ÇAMAŞIR MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.7 ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.8 ELEKTRİKLİ SÜPÜRGELER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.9 FIRINLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.10 OCAKLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.11 MİKRODALGA FIRINLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.12 BUHARLI TEMİZLİK MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.13 BUZ YAPMA MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.14 ÇÖP ÖĞÜTME MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.15 ELEKTRİKLİ DÜDÜKLÜ TENCERELER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.1.16 ÜTÜLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  15.2 KİŞİSEL KULLANIM CİHAZLARI (PİLLİ ÜRÜNLER HARİÇ)    
    15.2.1 SAÇ KESME MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.2.2 SAÇ ŞEKİLLENDİRME CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.2.3 SAÇ KURUTMA MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.2.4 ELEKTRİKLİ TRAŞ MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.2.5 EPİLASYON CİHAZLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.2.6 SAKAL BIYIK KESME VE DÜZELTME MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  15.3 BESİN HAZIRLAYICI CİHAZ ve MAKİNELER    
    15.3.1 EKMEK KIZARTMA MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.2 EKMEK KESME MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.3 EKMEK YAPMA MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.4 TOST MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.5 YOĞURT YAPMA MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.6 YUMURTA PİŞİRİCİLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.7 KARIŞTIRICILAR/BLENDERLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.8 ÇAY/ KAHVE MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.9 MEYVE SEBZE SIKACAKLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.10 ET KIYMA MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.11 MISIR PATLATMA MAKİNELERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.12 SU ISITICILAR (KETLE) 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.13 ELEKTRİKLİ PİŞİRİCİLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.14 BUHARLI PİŞİRİCİLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.15 MUTFAK ROBOTLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.16 FRİTÖZLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
    15.3.17 IZGARALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
16 MÜZİK ALETLERİ    
  16.1 ORGLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  16.2 PİYANOLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  16.3 BAĞLAMALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  16.4 BATERİLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  16.5 GİTARLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
17 AHŞAP VE METAL MOBİLYALAR    
  17.1 KOLTUKLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.2 MASALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.3 SANDALYELER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.4 VİTRİNLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.5 GÜMÜŞLÜKLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.6 TV SEHPALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.7 SEHPALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.8 DOLAPLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.9 ŞİFONİYER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.10 YATAKLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.11 KARYOLALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.12 BAZALAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.13 MUTFAK DOLAPLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.14 BİLGİSAYAR MASALARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.15 KİTAPLIKLAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.16 VESTİYERLER 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.17 BANYO DOLAPLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.18 AHŞAP VE METAL KAPILAR 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  17.19 YUKARDA SAYILANLARIN TAKIM HALİNDE SATILANLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
18 KAPI AÇMA VE KAPAMA DÜZENEKLERİ    
  18.1 KAPI HİDROLİKLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  18.2 KAPI KİLİTLERİ 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ
  18.3 KAPI OTOMATLARI 2 YIL 20 İŞ GÜNÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber